Μια χρονιά με πλούσια επικαιρότητα ήταν χωρίς αμφιβολία το 2013. Το provocateur παρουσιάζει σήμερα τα 20 πρωτοσέλιδα ελληνικών εφημερίδων που κατέγραψαν τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα της χρονιάς. Πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά και… μεταφυσικά γεγονότα αναμειγνύονται σε μια ανασκόπηση του ελληνικού Τύπου για τη χρονιά που σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά.

Ξεκινάμε…

 

Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη και η εφημερίδα «Το Ποντίκι» σχολιάζει σκωπτικά τη διαδικασία, υπενθυμίζοντας τη… θεωρία του καλσόν. «Σιγά την καλτσοδέτα» είχε αναφωνήσει άλλωστε και ο παλιός Γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Σωκράτης Ξυνίδης, προς την Εύα Καϊλή σε μια συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος εκείνες τις μέρες που ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκείνη τη λαμπρή ιδέα του δημοψηφίσματος και καιγόταν ο τόπος. Έκτοτε, η θεωρία του καλσόν επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην επικαιρότητα για να σχολιάζονται με ειρωνικό τρόπο οι πολιτικοί Ράμπο.

 

Μέσα Ιουνίου και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει ξαφνικά λουκέτο στην ΕΡΤ. Το πρωτοσέλιδο του Έθνους δίνει με ανάγλυφο τρόπο το κλίμα, ,με την επιφύλαξη πως δεν επρόκειτο για θύελλα αλλά για τυφώνα και μάλιστα μεγάλης ταχύτητας. Στο διάβα του παρέσυρε περίπου 1000 εργαζομένους, ένα brandname και μια τρικομματική, την οποία άφησε δικομματική. Τον Φώτη Κουβέλη τον πήρε ο άνεμος…

 

Το πειρατικό έβαλε πλώρη για τη Βραζιλία. Μετά τη Νότια Αφρική το 2010, οι διεθνείς μας ήθελαν να προσθέσουν στο διαβατήριό τους και τη σφραγίδα από το τελωνείο της χώρας της σάμπα και δε μπορούσαν φυσικά να αφήσουν τους Ρουμάνους να τους το χαλάσουν. 3-1 στο Καραϊσκάκης και η πρόκριση βάφεται γαλάζια. Οι τόνοι όμως μένουν χαμηλά. Άλλωστε, το γήπεδο των Ρουμάνων θα βράζει. Και έρχεται το 20’ και ο Μήτρογλου ο… Ρουμανοκτόνος, ο οποίος με ψύχραιμο πλασέ μας στέλνει στον έβδομο ουρανό. 1-1 το τελικό αποτέλεσμα με καταπληκτικό… αυτόγκόλ του Βασίλη Τοροσίδη που όμως καθόλου δεν μας χαλάει. Ήδη, οι «Πελαργοί» τα έχουν βάλει κάτω για να δουν πως θα εξοικονομήσουν χρήματα από τα χαράτσια του Στουρνάρα για να συμπαρασταθούν στην Εθνική.

 

Ήρθε η ανάπτυξη! Ούρες σχηματίζουν οι πτυχιούχοι που κυνηγούν μια σίγουρη καριέρα στο τραγούδι, πηγαίνοντας στις auditions του νέου παιχνιδιού του Ant1 «The Voice». Και μπορεί σύμφωνα με τις στατιστικές η ανεργία να ξεπερνά το 27%, οι επιτελείς του σταθμού του Αμαρουσίου όμως θέλουν να ανακουφίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μαϊντ… εεε, ταλαντούχους νέους μπορούν.

 

Ο Πατροκοσμάς έβλεπε μπροστά! Προέβλεψε σεισμούς, λιμούς καταποντισμούς, Μνημόνια και τον Στουρνάρα Υπουργό Οικονομικών να υπερφορολογεί τους πάντες-αν και αυτός επιμένει περί του αντιθέτου-, ακόμα και τα κοτέτσια. Έτσι όπως πάει η κυβέρνηση, κινδυνεύουμε να ζήσουμε την αναβίωση της γνωστής ταινίας «Οι κότες το ‘σκασαν». Ο Πατροκοσμάς τα έλεγε, εμείς κωφεύαμε…

 

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ξέρει αν μη τι άλλο να παίζει πολύ καλά το παιχνίδι της πρόκλησης. Έχοντας παρακολουθήσει πιθανώς το προηγούμενο βράδυ το γουέστερν «Για μια χούφτα δολάρια» προκαλεί σε μονομαχία μέχρι τελικής πτώσεως τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, για να αποφανθούν ποιανού η πίστη είναι καλύτερη. Με πράξεις σαν αυτές, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κοντράρει πλέον ευθέως σε γραφικότητα και τον Παρθενώνα.

 

Η κρίση της ΕΡΤ είναι παρελθόν και οι κυβερνητικοί συντάκτες, εξουθενωμένοι από τις καθημερινές εναλλαγές καταγράφουν τις τελευταίες στιγμές μιας τρικομματικής κυβέρνησης που μέσα σε μια νύχτα έγινε δικομματική. Ο Φώτης Κουβέλης παύει να αποτελεί το «αριστερό άλλοθι» και Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποφασίζουν να κινηθούν μόνοι τους. Έξι μήνες μετά, η κυβέρνηση έχει πάψει τουλάχιστον να λειτουργεί σαν «μεθυσμένο καράβι», με τρεις διαφορετικούς καπετάνιους να τσακώνονται για το τιμόνι. Δύο φτάνουν…

 

Πρωτοσέλιδο ανείπωτης χυδαιότητας της εφημερίδας Espresso, με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας, του κοριτσιού που είχε παραδοθεί παράνομα σε οικογένεια Ρομά στη Λάρισα. «Ο ξανθός άγγελος», όπως την βάφτισαν τα δελτία των 8 και πολλά ΜΜΕ, εμφανίζεται σε δύο φωτογραφίες σε ένα πρωτοσέλιδο, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί εμπρηστικό. Στη χειρότερη, ως νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής και των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων.

 

Αν δεν υπήρχαν και σοβαρές ειδήσεις, θα έπαιρνε επάξια τον τίτλο του πρωτοσέλιδου της χρονιάς. Χωρίς περισσότερα σχόλια…

 

Στο αριστερό τμήμα του πρωτοσέλιδου των Νέων παρουσιάζεται ίσως το θέμα της χρονιάς: η αποκάλυψη του Edward Snowden για τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA σε όλο τον πλανήτη. Φυσικά, τα εγχώρια ΜΜΕ προτιμούν να ασχοληθούν με άλλα ζητήματα εκείνες τις κρίσιμες μέρες, αποδεικνύοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο γιατί ακόμα ο ελληνικός Τύπος βυθίζεται στο βούρκο της ανυποληψίας.

 

Δεν θα έχει μόνο ο Αντώνης Σαμαράς το προνόμιο της συνομιλίας με τον Θεό. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέβηκε για επίσκεψη στο Άγιον Όρος και είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνομιλήσει με… Εκείνον που Πρέπει, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του provocateur.gr τον βεβαίωσε πως δεν έχει πάρει το δρόμο της απωλείας και πως πρέπει να συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα. Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον ο Πούτιν στη Ρωσία, πρέπει να υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία. Ή Εκείνος που Πρέπει δεν τα είπε καλά, ή ο Βλαδίμηρος πρέπει να επισκεφθεί κάποιον ΩΡΛ της Μόσχας.

 

Η αστική δημοκρατία αντεπιτίθεται, χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή «εγκληματική συμμορία», σχηματίζει ογκωδέστατη δικογραφία και συλλαμβάνει τα ηγετικά της στελέχη. Εκείνο το απόγευμα Σαββάτου στη ΓΑΔΑ στήνεται μια τεράστια-και επικοινωνιακή-επιχείρηση, όμοια της οποίας είχε να λάβει χώρα από τη δίκη της 17Ν. Οι φωτογραφίες στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αποτυπώνουν τη στιγμή: ο τσαντισμένος Νίκος Μιχαλολιάκος, με έκφραση κακομαθημένου παιδιού που του έχουν πάρει τα παιχνίδια του, και ο μπρουτάλ Χρήστος Παπάς, ο οποίος στολίζει με κοσμητικά επίθετα αστυνομικούς και δημοσιογράφους τη στιγμή της επιβίβασής του στο θωρακισμένο τζιπ. The game is over ή μήπως όχι;

 

Ο απίστευτος Ολυμπιακός κατακτά τη δεύτερη σερί Ευρωλίγκα νικώντας την πανίσχυρη Ρεάλ με 100-88 στον τελικό. Μέθεξη και ηδονή στο λιμάνι, οι παίκτες θα τύχουν αποθεωτικής υποδοχής κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, έχοντας επιτύχει ένα σπουδαίο κατόρθωμα. Αυτή η ομάδα του Θρύλου-με απόλυτη αντικειμενικότητα-έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και συνεχίζει στην αρχή της σεζόν 2013-2014 με σπασμένα φρένα, έχοντας 23-0 σε όλες τις διοργανώσεις!

 

Η γυναίκα που δίχασε ένα έθνος, η Margaret Thatcher, απεβίωσε τον Απρίλιο. Milk snatcher όπως την αποκαλούσαν από το 1975 ή η γυναίκα που διέσωσε οικονομικά την Αγγλία και δημιούργησε την πολιτική και οικονομική παρακαταθήκη για την κοινωνική πολιτική των διαδόχων της; Άτεγκτη και παράλληλα γυναίκα με πολλή αγάπη για τους δικούς της ανθρώπους, υπέφερε από Αλτσχάιμερ τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Έφυγε όπως ποτέ της δεν κυβέρνησε: αθόρυβα!

 

Η κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες στο πρωτοσέλιδο των περισσότερων αθλητικών εφημερίδων. Όχι φέτος. Γιατί φέτος έπεσε η ΑΕΚ. Δεν έπεσε στα χαρτιά αλλά στο γήπεδο. Ίσως να ήταν ο μόνος τρόπος που έπρεπε στην πλούσια ιστορία της, να πέσει με το κεφάλι ψηλά. Την άφησαν όλοι μόνοι της, με εξαίρεση τον κόσμο της που την παρακολουθούσε με λύπη σε κάθε της αγώνα. Από το καλοκαίρι του 2013, τα ηνία της ομάδας έχει αναλάβει ξανά ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει μια ΑΕΚ αξιόμαχη και ισάξια διεκδικήτρια του τίτλου.

 

Την ώρα που οι ξένες εφημερίδες αφιέρωναν όλη την πρώτη σελίδα τους στον Νέλσον Μαντέλα, οι ελληνικές κατάφεραν να τον χωρέσουν κάπου στο κέντρο ή προς τα κάτω.  Ο εμβληματικός Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο άνθρωπος που πολέμησε με αυταπάρνηση το ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ, ο κάτοχος του Νομπέλ ειρήνης έφυγε στα 95 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του τεράστια παρακαταθήκη. Οι ελληνικές εφημερίδες αποφάσισαν όμως να του αφιερώσουν ένα γενναιόδωρο… δισέλιδο. Μετά αναρωτιόμαστε, αν βρέχει…

 

Οι πιο δύσκολες μέρες της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή φτάνουν το Μάρτιο του 2013. Η Τρόικα που επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία του νησιού προκαλεί με την πρωτοφανή απόφασή της για κούρεμα όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες. Στην Ευρωζώνη επικρατεί πανικός, εξυφαίνονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η λύση είναι κοστούμι που θα ραφτεί και για άλλες χώρες με Μνημόνιο. 9 μήνες μετά, φαίνεται πως η Κυπριακή οικονομία παίρνει ξανά μπροστά.

 

Τον Οκτώβριο του 2013 δημοσιεύεται το περίφημο κείμενο των 58 για την Κεντροαριστερά. Θα γίνει πανηγυρικά δεκτό από μερίδα του Τύπου, θα ξεκινήσει μια αέναη θεμελιώδης συζήτηση-ποιοι είμαστε, πού οδεύουμε, οδεύουμε εκεί που οδεύουμε όλοι μαζί;-, θα γίνουν οι πρώτες εκδηλώσεις για την νέα Κεντροαριστερά και θα καταγραφούν οι πρώτες συμμαχίες. Ο στόχος; Κοινή κάθοδος της Κεντροαριστεράς στις Ευρωεκλογές του 2013. Όμως, η ΔΗΜ.ΑΡ. έσπευσε να κατέβει από το άρμα των 58 προτού καν ανέβει.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου δημοσιεύει ένα άρθρο για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας και η εφημερίδα «Δημοκρατία» τον χαρακτηρίζει εύγλωττα «Γιώργο Φούντα»-κάτι είχαμε υποψιαστεί-, για να συμπληρώσει από κάτω στο πνεύμα της ταινίας «Στέλλα» : «Βαγγέλη, φύγε, κρατάμε μαχαίρι» με αφορμή την επιστολή 11 μελών της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σύγκληση του οργάνου. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Μιχάλη Κακογιάννη με τους παραλληλισμούς…

 

Και…

 

Το πρωτοσέλιδο της χρονιάς από την Ελευθεροτυπία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Μαύρο φόντο, η διακριτή κόκκινη γραμμή του αίματος στο κέντρο και οι στίχοι του Γιάννη Αγγελάκα κάτω δεξιά. Γιατί «σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ».