«Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης». Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις της Ελένης Σκούρας, αμέσως μετά την εκλογή της στη Βουλή στις εκλογές της 18ης Ιανουαρίου 1953.

Μια εκλογή που την έκανε την πρώτη γυναίκα βουλευτή στην Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν μερικές ημέρες νωρίτερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1952, όταν ορίστηκε υποψήφια του Ελληνικού Συναγερμού για τις επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου. Και η Σκούρα αποδείχθηκε ικανή να πάει κόντρα στα μέχρι τότε δεδομένα.

Άλλωστε αυτό έκανε σε όλη της τη ζωή. Γεννήθηκε το 1896 στο Βόλο όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές, προτού εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, αλλά και της κατοχής ανέπτυξε πλούσια πατριωτική δράση – μια δράση που την οδήγησε στη φυλακή το 1942 από τους Γερμανούς.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, σπούδασε στη Νομική, το 1950 έλαβε το πτυχίο της και ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος. Και 3 χρόνια αργότερα έγινε η γυναίκα που άνοιξε τις πόρτες της Βουλής στις Ελληνίδες. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 4 Φεβρουαρίου 2001.