Οι γιορτές απαιτούν ρεβεγιόν ή party. Και πολλά από αυτά τα ρεβεγιόν ή τα party μπορεί να απαιτούν… γραβάτα. Ή να θέλετε να κάνετε μια πιο εναλλακτική εμφάνιση, φορώντας παπιγιόν.

Ακόμη και να μην θέλετε να φορέσετε ή είστε ιδεολογικά αντίθετος με τη γραβάτα, καλό θα είναι να γνωρίζετε, αφού στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, μπορείτε να βοηθήσετε τον πατέρα, τον αδερφό, τον θείο, τον κουμπάρο, τον κολλητό, τον κουμπάρο να κάνει μια αξιοπρεπή εμφάνιση.

Το πρώτο πράγμα που προσέχει κάποιος όταν σε βλέπει ντυμένο επίσημα είναι η γραβάτα. Το θέμα είναι πως θα πρέπει το όλο ντύσιμο να αναδεικνύει τη γραβάτα. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, αυτό που θα πρέπει να ξεχωρίζει σε ένα «αρσενικό» ντύσιμο, είναι το πρόσωπο του άνδρα. Τα εκκεντρικά μοτίβα, αποσπούν την προσοχή από το πρόσωπο. Και ο άνδρας που ξέρει να λανσάρει το στυλ του, γνωρίζει πως τίποτε δεν θα πρέπει να «κραυγάζει» στο συγκεκριμένο ντύσιμο.

Βασικά tips για τη γραβάτα

Η μύτη της γραβάτας θα πρέπει να «γλείφει» την αγκράφα της ζώνης (μέχρι τη μέση της αγκράφας!). Παραπάνω θεωρείται «κοντόκανη», παρακάτω θεωρείσαι «βλαχοδήμαρχος».
Αν είσαι σερβιτόρος, τότε ναι, μπορείς να βάλεις τη γραβάτα μέσα από το πουκάμισο. Στο κενό ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κουμπί (από κάτω προς τα επάνω).
Αν θέλεις να βάλεις καρφίτσα, τότε θεώρησε πως το κατάλληλο σημείο είναι κάπου μεταξύ του δεύτερου και τρίτου κουμπιού (από πάνω προς τα κάτω).
Χωρίς να θέλουμε να προσβάλλουμε τη νοημοσύνη σας, υπενθυμίζουμε πως η καρφίτσα «πιάνει» τη γραβάτα, μεν, αλλά και το εσωτερικό από το πουκάμισό σας.

Οι τέσσερις κόμποι και πως θα τη δέσετε

Υπάρχουν πολλοί είδη κόμπων, αλλά οι βασικοί είναι τέσσερις:

Four in hand: Πρόκειται για τον λεπτό κόμπο. Αυτός που ενδείκνυται για τις στενές γραβάτες, που έχουν επανέλθει στη μόδα λόγω… χίπστερ. Είναι δημοφιλής γιατί είναι ο πιο απλός και ο πιο…χαλαρός!

Half Windsor: O κλασικός κόμπος, που είναι συνδεδεμένος με την ιστορία της γραβάτας. Είναι πιο διακριτικός από την εξελιγμένη εκδοχή του, τον διπλό κόμπο. Είναι κομψός και τριγωνικός, ενώ καλό θα ήταν το ύφασμα να μην είναι «χοντρό». Καλό θα ήταν να τον κάνετε στα πουκάμισα που έχουν κανονικό γιακά.

Double Windsor: Ο χοντρός, διπλός κόμπος. Κάνει θραύση, ειδικά μετά τα 90’s. Δυναμικός και στιβαρός, «φωνάζει» πως απευθύνεται στους «ατσαλάκωτους» (αγαπημένος και του Νίκου Χατζηνικολάου). Για να «στέκεται» σωστά ο συγκεκριμένος κόμπος, θα πρέπει να επιλέξετε πουκάμισο με φαρδύ γιακά, καθώς και φαρδιά γραβάτα, με λεπτό ύφασμα. (Προσοχή! Ακριβώς κάτω από τον συγκεκριμένο κόμπο θα πρέπει να σχηματίζονται δύο «λακάκια»).

Pratt Knot ή Shelby: Ο πιο εξελιγμένος κόμπος, είναι πιο στρογγυλός από τον Double Windsor (που είναι αυστηρά τριγωνικός). Είναι ο πιο εύχρηστος κόμπος και ταιριάζει με πολλά υφάσματα ενώ δείχνει καλύτερος όταν η γραβάτα είναι φαρδιά.

Παρακάτω ακολουθούν τέσσερις διαφορετικοί κόμποι γραβάτας και ένας για παπιγιόν…

Four in hand

 

Half Windsor

 

Double Windsor

 

Pratt Knot

 

Παπιγιόν