Όποιος είναι μακαρονάς συνήθως είναι και λάτρης της  πίτσας. Δεν είναι σπάνιο λοιπόν το φαινόμενο να έρχεται στο δίλημμα ποια από τις δύο αγαπημένες του να… απατήσει και ποια να διαλέξει. Για να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο πρόβλημα, σχεδόν πάντα, υποκύπτει στα ‘’θέλγητρα’’ και των δύο και έτσι έχει την συνείδηση του ήσυχη και την κοιλιά του τούμπανο από το φούσκωμα.

Σε όλα τα προβλήματα όμως, όσο δύσκολα και να είναι, άμα το βασανίσεις λίγο, θα βρεις λύση που να σε βγάζει από το αδιέξοδο. Με μία δόση φαντασίας μπορείς λοιπόν να παντρέψεις τους δύο αυτούς πειρασμούς σε μία ευφάνταστη και δημιουργική σύνθεση ώστε γευστικά να φθάσεις κοντά και στην πίτσα και στη μακαρονάδα.

Όταν βγάλεις το δημιούργημα σου από τον φούρνο, με την πρώτη ματιά βλέπεις μια μακαρονάδα φούρνου, όταν την κόψεις σε τρίγωνα, έχεις κομμάτια  σαν της πίτσας, σε μια δημιουργική εκδοχή.

Υλικά

  • 300 γρ. σπαγγέτι βρασμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 αυγά, χτυπημένα καλά
  • 100γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 120 γρ. ricotta ή ανθότυρο
  • 120 γρ. σάλτσα, ντομάτας ή μπολονέζ, για ζυμαρικά
  • 80 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • αλάτι-πιπέρι θες λίγο μοσχοκάρυδο
     

Εκτέλεση

1. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο τα βρασμένα σπαγγέτι και τα ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα αυγά με τα 60 γρ. από την παρμεζάνα και μετά ρίχνουμε το μείγμα στα σπαγγέτι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

2. Σε ένα σκεύος με ύψος 2-3 εκατ. και διάμετρο 25 εκατ. στρώνουμε το μείγμα των σπαγγέτι ώστε να είναι σαν βάση τάρτας. Επάνω από τα σπαγγέτι στρώνουμε την ricotta αφου την καρυκεύσουμε και από πάνω στρώνουμε την σάλτσα ζυμαρικών. Εάν βάλουμε απλή σάλτσα ντομάτας* μπορούμε να στρώσουμε επάνω από την ricotta μερικές φέτες ζαμπόν ή ότι άλλο αλλαντικό θες (μπεϊκον κά) .  

3. Σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς ψήνουμε για 25 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την τριμμένη μοτσαρέλα και ψήνουμε για 5 λεπτά στους 180-190 μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα. Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα από πάνω, αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει το φαγητό και μετά κόβουμε και σερβίρουμε.    

*πάντως η εκδοχή με την σάλτσα Μπολονέζ είναι πολύ ενδιαφέρουσα.