Εάν δεν υπήρχε η ατελείωτη ποικιλία ζυμαρικών, οι αναρίθμητες σάλτσες και οι πάμπολλοι τρόποι μαγειρέματος που κατοχυρώνουν τα ζυμαρικά στην πρώτη θέση της ιταλικής κουζίνας, το συγκεκριμένο πιάτο θα μπορούσε να είναι το εθνικό φαγητό της Ιταλίας. Γιατί και η νοστιμιά του είναι δεδομένη, αλλά και χρωματικά παραπέμπει στην ιταλική σημαία!

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η χρωματική προσομοίωση. Αν εξαιρέσεις το κοτόπουλο, όλα τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται (ελαιόλαδο, ντομάτα, βασιλικός, μοτσαρέλα) αποτελούν προϊόντα που είναι κυρίαρχα σε πάρα πολλές συνταγές και τα οποία αποτελούν γνήσιο δείγμα της ιταλικής Κουζίνας.

Εκτός από νόστιμο φαγητό, αν μαζέψεις λίγο τα χέρια σου στο λάδι και στη μοτσαρέλα, έχεις ένα ελαφρύ -από θερμίδες- φαγητό που μπορείς να το απολαύσεις χωρίς να σε κατακλύσουν… ενοχικά σύνδρομα.

Υπάρχει ένα υλικό στη συνταγή στο οποίο πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία και αυτό είναι το βαλσάμικο. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και ει δυνατόν να είναι παλαίωσης για να μην είναι πολύ υδαρές. Προσοχή, όμως, μην το μπερδέψετε με το σιρόπι βαλσάμικου!
 

Υλικά

  • 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • 10-12 τοματίνια βελανίδια* κομμένα στα δύο
  • 5-6  πλατιά φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 2 μπάλες βουβαλίσια μοτσαρέλα σε μέτριες φέτες
  • Βαλσάμικο καλής ποιότητας ( όσο νομίζεις)

    *τα στρογγυλά τοματίνια συνήθως είναι αρκετά ξινά

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές τα στήθη κοτόπουλου. Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα στήθη  κοτόπουλου και μαγειρεύουμε σκεπασμένα, από την μία πλευρά για περίπου 10 λεπτά. Γυρίζουμε τα στήθη και μαγειρεύουμε και από την άλλη μεριά μέχρι το κοτόπουλο να είναι καλά μαγειρεμένο και το κρατάμε στην άκρη ζεστό.

Σε ένα μέτριο τηγάνι, σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλει το άρωμά του, όχι πάνω από ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα κομμένα τοματίνια και σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον βασιλικό και όσο βαλσάμικο μας αρέσει και ανακατεύουμε μαλακά να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις.

Το καλύτερο είναι να συνδυάσουμε χρονικά το ψήσιμο του κοτόπουλου και του μείγματος με τα τοματίνια. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο το σκεπάζουμε με φέτες μοτσαρέλας  και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια της μοτσαρέλας το μείγμα τομάτας.

Σκεπάζουμε το τηγάνι για 2-3 λεπτά ώστε να λιώσει η μοτσαρέλα. Το λιώσιμο της μοτσαρέλας μπορεί να χρειαστεί μια μικρή βοήθεια θερμοκρασίας αλλά με πολύ-πολύ χαμηλή φωτιά για να μην μας αρπάξει ή στεγνώσει το φαγητό μας.

Buon appetito!