Ετοιμη να βγάλει κόκκινη κάρτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η διεθνής ποδοσφαιρική κοινότητα. ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, οι δύο μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος που κινούν τα νήματα σε όλο τον πλανήτη της μπάλας, έρχονται σε ανοιχτή πλέον ρήξη με την κυβέρνηση και τον Σταύρο Κοντονή, ο οποίος εμφανίζεται μέχρι αυτή την ώρα να μην κάνει βήμα πίσω, να μην αλλάζει κάποια από τις βασικές θέσεις του που αποτελούν τα σημεία τριβής με τις δύο ομοσπονδίες, επικαλούμενος την εντολή που έχει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για εξυγίανση του ποδοσφαίρου μέχρι τέλους.

Τελευταία επεισόδια και ταυτόχρονα απαρχή της μεγάλης κόντρας με αβέβαια αποτελέσματα και με το σενάριο ενός ποδοσφαιρικού GREXIT για την Ελλάδα να μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ, αποτελεί η χθεσινή κοινή επιστολή που έφτασε στην ΕΠΟ από την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Οι θέσεις των ξένων αξιωματούχων αναφέρονται ξεκάθαρα στην επιστολή προς την ελληνική ομοσπονδία. «Αν υιοθετηθούν και ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή οι διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου όσον αφορά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα υποστεί τις κυρώσεις». Όπου κυρώσεις, βάλτε -αναγράφεται ξεκάθαρα αυτό- τον αποκλεισμό όλων των ελληνικών ομάδων (ΠΑΕ και εθνικών) από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Αυτόματα, αποδεσμεύονται οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έχουν συνάψει συμβόλαια με τις ελληνικές ΠΑΕ και το χάος θα έχει επέλθει, στην περίπτωση που ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.

Όσον αφορά τις μεγάλες δυνάμεις της Σούπερ Λίγκας, είναι σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να κλείσουν τα σύνορα και να χάσουν τις οικονομικές ενέσεις από την Ευρώπη μέσω της συμμετοχής τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα, από τη στιγμή δε, που η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την αύξηση των μπόνους συμμετοχής (νίκες-ισοπαλίες-κατάκτηση κλπ) των ομάδων στις διοργανώσεις της κατά 30%!

Θέση για το θέμα πήραν χθες τόσο ο Ολυμπαικός, με επιστολή του στους Ελληνες βουλευτές, όσο και ο Παναθηναϊκός μέσω του προέδρου του Γιάννη Αλαφούζου.

 

Το τελεσίγραφο

Οσον αφορά το τελεσίγραφο ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ στο προεδρείο της ΕΠΟ, είναι ξεκάθαρο:

«Υποβολή νομοσχεδίου με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις” στην Βουλή των Ελλήνων

Κύριε Πρόεδρε,

Μάθαμε ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων υπέβαλε επίσημα το νομοσχέδιο με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις” στην Βουλή των Ελλήνων και ότι πολύ σύντομα αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA η οποία έλαβε χώρα την 30 Μαρτίου 2015 και κατά την διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποί μας ξεκάθαρα εξέφρασαν την ανησυχία μας σχετικά με τον νέο νόμο, οι Ελληνικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν χωρίς να λάβουν υπόψη τα σχόλιά μας αναφορικά με συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες θεωρούνται ότι αντιβαίνουν στην αρχή της αυτονομίας που απαιτείται από την FIFA για τις ομοσπονδίες μέλη. Η υιοθέτηση και εφαρμογή του νομοσχεδίου χωρίς τροποποιήσεις πραγματικά παραβαίνει την αρχή σύμφωνα με την οποία όλες οι ομοσπονδίες μέλη της FIFA και της UEFA πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς την επιρροή οποιουδήποτε τρίτου (όπως ορίζεται στο άρθρο 13 παρ. 1i και άρθρο 17 του Καταστατικού της FIFA, όπως επίσης και στο άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της UEFA).

Δεδομένων των συνθηκών, δια της παρούσης σας πληροφορούμε ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο υιοθετηθεί όπως προτείνεται, δεν μας μένει καμία άλλη επιλογή παρά να παραπέμψουμε την υπόθεση στα οικεία όργανα της FIFA και της UEFA για άμεσες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).

Σας υπενθυμίζουμε ότι ένας αποκλεισμός της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα σημαίνει ότι η ΕΠΟ θα απωλέσει τα δικαιώματα μέλους που προκύπτουν από την ιδιότητά της ως μέλος της FIFA και της UEFA, με άμεση ισχύ και, ιδιαίτερα, ότι καμία Ελληνική ομάδα οποιασδήποτε μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ΠΑΕ, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις διοργανώσεις της FIFA ή της UEFA και ότι ούτε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ούτε οποιοδήποτε από τα μέλη ή τους αξιωματούχους της δεν θα μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τα ωφελήματα από οποιαδήποτε προγράμματα ανάπτυξης, εκπαιδευτικούς κύκλους ή κατάρτιση από την FIFA ή την UEFA (πρβλ. άρθρο 14 παρ. 3 σε συνδυασμό με Άρθρο 12 παρ. 1 του Καταστατικού της FIFA και άρθρο 9 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρθρο 7 του Καταστατικού της UEFA). Πρόσθετα, η άρση του αποκλεισμού θα τελεί υπό την αίρεση της επιστροφής στην προτέρα κατάσταση, γεγονός το οποίο σημαίνει την κατάργηση του νόμου.

Σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε με τις οικείες αρχές προκειμένου να τις ενημερώσετε σχετικά με την θέση της FIFA και της UEFA και τις δυσμενείς συνέπειες τυχόν ψήφισης του νέου νόμου από την Βουλή».

 


Στα κάγκελα ο Κοντονής


Η απάντηση Κοντονή στην παραπάνω επιστολή ήταν σκληρή. Ο υπουργός είπε φόρα παρτίδα ότι «δεν ενδιαφέρονται για τα δεινά του ποδοσφαίρου για τα οποία φέρουν σοβαρότατη ευθύνη», αλλά «διατηρούν τη σήψη και τη διαφθορά».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Κοντονή:

«Η ανακοίνωση των διεθνών ομοσπονδιών αποτελεί τελεσιγραφική παρέμβαση στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων την στιγμή που σήμερα το μεσημέρι είχαν δοθεί στη δημοσιότητα εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις του κ. Ινφαντίνο υψηλόβαθμου στελέχους της UEFA  με τις οποίες αναγνωρίζονταν τα σοβαρά προβλήματα και οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις οποίες και μελετούσαμε.

Προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά το γεγονός, ότι ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου αναλυτικά θα συζητηθούν οι προτάσεις των κόμματων και των εμπλεκομένων φορέων, οι διεθνείς ομοσπονδίες από κοινού προτρέχουν να προκαταλάβουν την κρίση των Ελλήνων και Ελληνίδων βουλευτών, εκτοξεύοντας απειλές περί αποκλεισμού.

Διαφαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται για την ρύθμιση όσων δεινών έχουν επικαθήσει στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τα οποία έχουν σοβαροτάτη ευθύνη, ως εποπτεύουσες αρχές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά επιδιώκουν με τρόπο προσβλητικό για την ελληνική συνταγματική τάξη και τον ελληνικό λαό, ιδίως τους Έλληνες φιλάθλους, να διατηρηθεί στο διηνεκές το καθεστώς σήψης και διαφθοράς, το οποίο η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας προσπαθεί ν’ ανατρέψει.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι προτρέπεται η ΕΠΟ να ενημερώσει τις «οικείες αρχές» για τις «συνέπειες», ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι ήδη στελέχη της ΕΠΟ παρελαύνουν καθημερινά ενώπιον του αρμόδιου Τακτικού Ανακριτή, για να τον «ενημερώσουν» για τα έργα και τις ημέρες τους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση όχι μόνο άκουσε τις απόψεις των διεθνών ομοσπονδιών, αλλά έχει ζητήσει τις προτάσεις των, για σοβαρότατα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες φιλάθλους, όπως η διαιτησία, ο εκδημοκρατισμός των οργάνων διοίκησης και ο στοιχηματισμός. 
Αναμένουμε παρ’ όλα αυτά, όπως οι διεθνείς ομοσπονδίες κατανοήσουν τα σοβαρά, συσσωρευμένα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και εμπλακούν εποικοδομητικά και ενεργά στην διαδικασία εξυγίανσης, εκδημοκρατισμού και διαφάνειας. Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι τους προσκαλούμε, όχι μόνο κατά την ήδη προγραμματισμένη συνάντηση της 30ης Απριλίου, αλλά και πριν από αυτήν εάν το επιθυμούν».

 

Η θέση του Ολυμπιακού 


Θέση κατά του νομοσχεδίου πήρε ο Ολυμπιακός, με επιστολή του στους Ελληνες βουλευτές. Μέσω αυτής, οι ερυθρόλευκοι εκφράζουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο στο αυτοδιοίκητο, όσο και στα υπέρογκα διοικητικά πρόστιμα που έχει προαναγγείλει ο υπουργός.


Αναλυτικά, η επιστολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

«Εν όψει της συζήτησης του ως άνω Νομοσχέδιου θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα θέματα που ανακύπτουν από τις επιμέρους διατάξεις αυτού για τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες.

Συγκεκριμένα:
Η επιβολή διοικητικών προστίμων (άρθρο 1 παρ. 2 και παρ. 7)  σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, από 10.000 ως 1.000.000  Ευρώ  ή ακόμα και μέχρι 25.000.000  Ευρώ για  “σοβαρές περιπτώσεις  τέλεσης επεισοδίων” αλλά και “παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων” αλλά μέχρι και για “ρατσιστικές συμπεριφορές” των φιλάθλων εκτός του γεγονότος ότι ουδεμία Αθλητική Εταιρία μπορεί να αντέξει μια τέτοια οικονομική επιβάρυνση χωρίς να διακινδυνέψει η επιβίωση της ή να οδηγηθεί στην πτώχευση, δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα ως προς την νομιμότητα επιβολής διοικητικών προστίμων σε ανώνυμες εταιρίες με βάση γενικές και αυθαίρετες εκτιμήσεις και διαπιστώσεις χωρίς ουδέν αντικειμενικό κριτήριο προσδιορισμού ταυτότητας παραβάτη αλλά και ορισμού παράβασης.

Η δυνατότητα απαγόρευσης συμμετοχής μίας ή περισσοτέρων ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που παρέχεται στον Υπουργό Αθλητισμού (‘Άρθρο 1 παρ. 3) αποτελεί από μόνη της ικανή προϋπόθεση για να μην συμπεριληφθούν καν οι ελληνικές ομάδες στις κληρώσεις των επόμενων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αφού η πιθανότητα και μόνο ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να ασκηθεί από τον Υπουργό θέτει σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή αυτών των διοργανώσεων. Με δεδομένο ότι πρόκειται περί διοργανώσεων με τεράστιο οικονομικό κόστος αλλά και εκατοντάδες χορηγικά και τηλεοπτικά συμβόλαια και με ακριβή προγραμματισμό ως προς το χρόνο διεξαγωγής και τις ομάδες που συμμετέχουν αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Με προηγούμενους νόμους η Πολιτεία προέβη στην προμήθεια, μερική εγκατάσταση και πλημμελή λειτουργία συστημάτων καταγραφής εικόνας και ελέγχου εισόδων θεατών σε ορισμένα στάδια ήδη προ δεκαετίας, καταβάλλοντας τεράστια ποσά  και αφήνοντας ακόμα μεγαλύτερα υπόλοιπα ανοικτά (δεν έχει γίνει ακόμα η τελική παραλαβή αυτών). Σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο (Άρθρο 2 παρ. 9.) η Πολιτεία έρχεται να μεταφορτώσει τις δικές της  οικονομικές ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις των υπευθύνων που αποφάσισαν και υλοποίησαν πλημμελώς τις συγκεκριμένες συμβάσεις στις πλάτες των ήδη οικονομικά εξασθενημένων αθλητικών ανωνύμων εταιριών με το πρόσχημα της πάταξης της βίας. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Ελληνική Αστυνομία είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη στον χειρισμό και αξιοποίηση του υλικού από τις σε λειτουργία κάμερες χωρίς να έχουν προκύψει ουσιαστικά αποτελέσματα στον εντοπισμό και σύλληψη των φιλάθλων που παρανομούν.

Οι Λέσχες Φιλάθλων απετέλεσαν μια αποτυχημένη έμπνευση προηγούμενου νόμου και δεν υφίσταται σήμερα ούτε μια λέσχη σε λειτουργία, συνεπώς η περαιτέρω αναφορά και πρόβλεψη μέτρων (Άρθρο 3) είναι στην ουσία κενό γράμμα, ενώ κρίνεται απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός αυστηρού αλλά ρεαλιστικού πλαισίου λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων υπό τη μορφή σωματείων.

Η θέσπιση μονοπρόσωπων αθλητικών πειθαρχικών οργάνων αποτελούμενων αποκλειστικά και μόνο από τακτικούς δικαστές (Άρθρο 5) αποτελεί την εμμονή όλων όσων αντιλαμβάνονται την αθλητική δικαιοσύνη ως ένα παρακλάδι της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο και προφανέστατα δεν ισχύει. Η επιβολή ποινών σε ποδοσφαιριστές, αξιωματούχους του ποδοσφαίρου,  ποδοσφαιρικά σωματεία  και εταιρίες από τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα δεν αποσκοπεί στην προστασία κάποιου δημόσιου αγαθού ή συμφέροντος (άλλωστε το ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό μόνο δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να θεωρηθεί αφού για να το παρακολουθήσει κανείς έστω και από τηλεοράσεως πρέπει να καταβάλει το σχετικό αντίτιμο) αλλά αποτελεί εσωτερική διαδικασία για την προστασία (από δυσφήμιση που αποτελούν όλες οι παραβάσεις των ποδοσφαιρικών κανονισμών) του ποδοσφαιρικού προϊόντος. Εκτός των άλλων πρέπει να προσεχθεί ότι σε κανένα βαθμό η ΔΟΕ δεν προβλέπει τακτικούς δικαστές αφού σε τελικό βαθμό, αυτό του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τον Αθλητισμό  (Court Arbitration for Sports) το οποίο έχει ιδρυθεί και λειτουργεί από την ΔΟΕ, όλες οι αποφάσεις των Ομοσπονδιών κρίνονται από διαιτητές οι οποίοι δεν είναι τακτικοί δικαστές. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σε σχεδόν καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν συμμετέχουν σε πειθαρχικά όργανα τακτικοί δικαστές, ακόμα και σε χώρες όπου το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χρηματοδοτείται σημαντικά από το Δημόσιο.

Αν και η πρωτοβουλία για την αποτροπή του στοιχηματισμού (‘Άρθρο 7) σε περιπτώσεις ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι πρακτικά αδύνατη η λήψη σχετικών πληροφοριών ή εκθέσεων προ την τέλεση των αγώνων αφού οι σχετικές εκθέσεις συντάσσονται με βάση τα στοιχεία στοιχηματισμού με παράλληλη εκτίμηση της εξέλιξης του συγκεκριμένου αγώνα. Γενικότερα, η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων για σκοπούς στοιχηματισμού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτική αθλητική ηγεσία και τις ποδοσφαιρικές αρχές ενόψει και της απελευθέρωσης της αγοράς στοιχηματισμού στην Ελλάδα και την ιδιωτικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., και πρέπει άμεσα να αναπτυχθεί ένα πλέγμα μέτρων και συστημάτων ελέγχου.

Τέλος σε σχέση με το αυτοδιοίκητο πρέπει να επισημανθεί ότι ο τρόπος που διοργανώνονται ή διεξάγονται αγώνες, που προάγονται ή υποβιβάζονται ομάδες, που επιβάλλονται ποινές σε αθλητές, παράγοντες ομάδες κ.τ.λ. καθώς και η έκδοση κανονισμών και αποφάσεων επ’ αυτών ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στη δικαιοδοσία της αρμόδιας ομοσπονδίας. Αυτή την αρχή προασπίζεται η Διεθνής Συνθήκη βάσει της οποίας λειτουργεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και όλες σε αυτή υπαγόμενες ομοσπονδίες αθλημάτων. Και αυτή τη Συνθήκη θα πρέπει να σεβαστούμε προκειμένου να παραμείνουμε μέλη της αθλητικής οικογένειας. Στην πολιτεία ανήκει η θέσπιση κανόνων λειτουργίας και ελέγχου του νομικού προσώπου των αθλητικών σωματείων  (νομική σύσταση και λειτουργία, φορολογικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εργατικό δίκαιο), η λήψη μέτρων δημόσιας τάξης, οι κανονισμοί λειτουργίας εγκαταστάσεων, η ποινική δίωξη εγκλημάτων, οπότε καθίσταται σαφές ότι είναι εφικτή με την υιοθέτηση καταλλήλων μέτρων αλλά κυρίως την εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας να επιτευχθούν οι σκοποί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δίχως να κινδυνεύσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο και να τεθεί εκτός της διεθνούς ποδοσφαιρικής οικογένειας.

Είναι σαφές ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει, θα επιφέρει την αποβολή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από την FIFA και την UEFA.  Συνέπεια αυτού, θα είναι ο αποκλεισμός όλων  των Ελληνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Ομάδας, από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και η στέρηση όλων των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το Διεθνές Ποδόσφαιρο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες συμβόλαια ξένων ποδοσφαιριστών να βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα, έσοδα πολλών εκατομμυρίων Ευρώ να μην εισπραχθούν, το δημόσιο να απωλέσει μεγάλα ποσά από είσπραξη φόρων και τελών, ενώ θα υπάρξει άμεση απώλεια θέσεων εργασίας. 

Σημειώνεται, τέλος ότι οι συγκεκριμένες συνέπειες θα έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και δε θα είναι δυνατή η άμεση αποκατάσταση των συνεπειών ακόμα και αν βρεθεί οποιαδήποτε λύση εκ νέου συμμετοχής της Ε.Π.Ο. στους ως άνω Οργανισμούς».

 


Η θέση του Παναθηναϊκού

Λίγη ώρα μετά ήρθε η αντίδραση του Γιάννη Αλαφούζου. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού έκανε λόγο για ποδοσφαιρικό μεσαίωνα που θα πλήξει την Ελλάδα εάν αποκλειστεί η χώρα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Το σημερινό τελεσίγραφο που απέστειλε στην ΕΠΟ η FIFA – UEFA αποδεικνύει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, σε ένα αδιέξοδο

Το 2012 ανέλαβα την πρωτοβουλία να συνδράμω στη διάσωση του Παναθηναϊκού από την βαθύτατη κρίση γνωρίζοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί τόσο η οικονομική του εξυγίανση όσο και η κάθαρση του χώρου από την διαφθορά. Τα παραπάνω συνεχίζουν να είναι προτεραιότητά μου. 

Στόχος μας είναι ένα καθαρό και εμπορικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο ΚΑΙ στην Ελλάδα, κάτι το οποίο είμαι βέβαιος πως επιζητούν τόσο η Πολιτεία όσο και η FIFA – UEFA. Θα εξακολουθήσω, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές δράσεις, να συμβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση καθώς θεωρώ ότι ο αποκλεισμός όλων των συλλόγων από την Ευρώπη δεν συνιστά λύση αλλά καταστροφή. Μια τέτοια απόφαση θα πλήξει ακόμη περισσότερο το ήδη τραυματισμένο άθλημα που όλοι αγαπάμε, θα αποβάλει όσα καλά του έχουν απομείνει, θα επιφέρει εν ολίγοις ποδοσφαιρικό μεσαίωνα».