Τα πρωινά ξυπνήματα του Σαββατοκύριακου έχουν το προνόμιο, λόγω της άνεσης χρόνου, να σου δίνουν την ευκαιρία να μπορείς φτιάξεις πρωινό πιο μπελαλίδικο και περιποιημένο συγκριτικά με τις καθημερινές. Ένα πρωινό που όχι μόνο θα είναι νόστιμο αλλά και οπτικά το αποτέλεσμα θα σε κάνει να γουστάρεις για τον κόπο που κατέβαλες.

Για να ετοιμάσεις ένα τέτοιο πρωινό δεν χρειάζεται να έχεις κάνει τίποτα ιδιαίτερες προμήθειες. Το κουμπί βρίσκεται αλλού, ειδικά είσαι εργένης και δεν μπαίνει στη φωτιά κατσαρόλα για καθημερινό μαγείρεμα. Σε αυτή την περίπτωση έχει σημασία με τι τρόπο σκέψης πας να κάνεις τα ψώνια σου στο super market.

Εάν είσαι τύπος που όταν θες φας, απλώς ανοίγεις το ψυγείο, βλέπεις τι υλικά έχεις, βάζεις το τσερβέλο σου να δουλέψει για το τι μπορείς να φτιάξεις με αυτά που έχεις, πρέπει να έχεις φροντίσει και να έχεις ψωνίσει  κάποια υλικά που σε πρώτη ανάγνωση δεν είναι απαραίτητα.

Τέτοια υλικά μπορεί να είναι κάποια τυριά ή ιδιαίτερα αλλαντικά, ένα-δύο ζυμαρικά πέρα από τα συνηθισμένα, μια συσκευασία σφολιάτας ή ζύμης στη κατάψυξη που μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης για να φτιάξεις κάτι, ή ακόμα ένα ιδιαίτερο ρύζι για να κάνεις ένα ωραίο ριζότο.

Κάπως έτσι προέκυψε και το παρακάτω νόστιμο και «μπάνικο» πρωινούλι…
 

 

Τι χρειάζεσαι;

  • 1 πακέτο 500 γρ. σφολιάτας  
  • 4 αυγά
  • 10-12 μικρά μανιτάρια
  • 1 φλυτζάνι τριμμένο τσένταρ ή γκούντα ή μοτσαρέλα (όσο χρειαστεί)
  • 8 φέτες μπέικον
  • 2 φέτες προσούτο θες)
  • Ντοματίνια
  • Θυμάρι, ψιλοτριμμένο καπνιστό τσίλι (αν θες), αλάτι, πιπέρι

 

 

Πώς γίνεται;

  1. Φροντίζουμε να προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
     
  2. Κόβουμε την σφολιάτα σε 4 κομμάτια  διαστάσεων 15×12 εκ. περίπου. Προσθέτουμε σε κάθε κομμάτι (από πάνω) περιμετρικά μία φάσα σφολιάτας πλάτους ενός πόντου, αλείφοντας εσωτερικά ώστε να κολλήσουν.
     
  3. Αραδιάζουμε τα κομμάτια σφολιάτας στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος και τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσουν υπερβολικά. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα πρώτο ρόδισμα.
     
  4. Τηγανίζουμε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, όμως μην σας ξεραθεί γιατί θα μπει και στο φούρνο. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα τηγανίζουμε στο λίπος του μπέικον, προσθέτοντας ελάχιστο λάδι ή ένα «κουμπί» βούτυρο για νοστιμιά και προς το τέλος προσθέτουμε και τα ντοματίνια να πάρουν και αυτά γεύση.
     
  5. Αυτή την διαδικασία την κάνουμε όση ώρα ψήνονται οι σφολιάτες. Όταν τις ξεφουρνίσουμε τις πιέζουμε εσωτερικά της περιμετρικής φάσας για να δημιουργήσουμε χώρο να βάλουμε τα υλικά. Μοιράζουμε και απλώνουμε τα μανιτάρια, τοποθετούμε περιμετρικά το μπέικον, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το προσούτο, σπάμε ένα αυγό σε κάθε σφολιάτα και ψήνουμε 10-12 λεπτά μέχρι να ψηθεί το αυγό ή όσο εμείς θέλουμε. Καρυκεύουμε κατά βούληση με την πάπρικα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.

Extra bonus: Εάν σας περισσέψει σφολιάτα, κάντε τη στριφτές λωρίδες περιστρέφοντας τα δύο άκρα αντίστροφα. Ψήστε τα μαζί με τα κομμάτια της σφολιάτας. Ραντίστε τα με άχνη και κανέλα και θα έχετε ένα σπέσιαλ συνοδευτικό του καφέ σας.