Ο χρόνος είναι χρήμα, η δουλειά είναι χρήμα, άρα; Ξόδεψε λίγο από το χρόνο σου για να μη χάσεις το χρήμα από τη δουλειά σου (ή κάπως έτσι τέλος πάντων).

Τι εννοούμε με τις παραπάνω ασυναρτησίες; Κάτι πολύ απλό. Ότι άπαντες, οφείλουμε να εκμεταλλευόμαστε τον περιορισμένο μας χρόνο ακολουθώντας μικρές ρουτίνες σε καθημερινή βάση που θα μας κάνουν περισσότερο παραγωγικούς και θα μας εξασφαλίσουν τα προς το ζην με ακόμη πιο… ρολαρισμένο τρόπο.

Εν αρχή ην, λοιπόν, το ξύπνημα. Η άβολη αυτή στιγμή της ημέρας που -ιδίως τις Δευτέρες-  έρχεται και μας κόβει τα πόδια. Κι όμως, οι πρώτες κινήσεις που θα κάνουμε αμέσως μετά τον αποχαιρετισμό από το πάπλωμα, είναι οι πλέον καθοριστικές για την εξέλιξη που θα έχει το υπόλοιπο της μέρας μας και κυρίως η αποδοτικότητά μας στο γραφείο.

Το μόνο που απαιτείται είναι να βάλετε στην καθημερινότητά σας μια σειρά από μικρές ρουτίνες, διάρκειας συνολικά μόλις 19 λεπτών. Έχουμε και λέμε…

 

Πλύνε τα δόντια σου (2 λεπτά)


Κάνουμε πως δεν σε ακούσαμε εσένα που ψιθύρισες «νταξ, μωρέ… Και να μην τα πλύνεις μια μέρα δεν παθαίνεις τίποτα». Στην πραγματικότητα, αδερφέ μου, αυτό που παθαίνεις είναι να κυκλοφορείς ολημερίς με τα βακτήρια που «γέννησε» η νύχτα και τα άφησε πάνω στα δόντια και την γλώσσα σου. Αν είσαι πάνω από 3 χρονών, δεν δικαιολογείσαι να βγαίνεις από το σπίτι σου το πρωί με μούχλα μέσα στο στόμα. Αυτονόητο, ε; Do it.

 

Πιες νερό (1 λεπτό)


Με τον ίδιο τρόπο που ξεραίνεται το στόμα σου κατά το διάρκεια της νύχτας, έτσι και το υπόλοιπο σώμα σου και ο εγκέφαλός σου αφυδατώνονται και έχουν ανάγκη από νερό. Αφού, λοιπόν, έπλυνες τα δόντια σου, πήγαινε να πιεις ένα γεμάτο και τίμιο ποτήρι δροσερό νερό. H ευεξία που θα νιώσεις το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο θα είναι λυτρωτική. Κι αν δώσεις προσοχή, ίσως και να ακούσεις ένα υπόκωφο «σε ευχαριστώ». Μη παραξενευτείς, τα νεφρά σου θα ‘ναι.

 

Κάνε διαλογισμό (7 λεπτά)


Μη κοροϊδεύεις και μη σου φαίνεται γελοία η εικόνα του να κάθεσαι οκλαδόν και να παίρνεις βαθιές ανάσες. Αν δεν σε «ψήνει» η όλη τελετουργία ή αν τρέμεις την πιθανότητα να σε δει η μητέρα/ο αδερφός/ το αμόρε σου σε φάση βουδιστής-μοναχός-στο-κέντρο-του-σαλονιού, μπορείς απλά να το κάνεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου και κοιτώντας το ταβάνι. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να ξελαμπικάρει το κεφάλι σου. Απλά, προτού ξεκινήσεις, φρόντισε να εξασφαλίσεις την απόλυτη ηρεμία. Ακινησία, ησυχία, αυτοσυγκέντρωση, βαθιές ανάσες: Tο τετράπτυχο που θα σε στείλει «σένιο» στο γραφείο για μία ακόμη απαιτητική ημέρα. Ίσως το headspace, να είναι μια εφαρμογή που μπορεί να σε βοηθήσει.

 

Κάνε μερικές ασκήσεις (7 λεπτά)


Ξέρω, δεν σου φαντάζει κι ότι καλύτερο η προοπτική να βαράς κάμψεις λίγα λεπτά αφότου τελείωσε εκείνο το απίθανο όνειρο με την μελαχρινή τύπισσα που γνώρισες σ’ εκείνο το σκοτεινό μπαράκι. Το απότομο, όμως, «ξύπνημα» του εγκεφάλου σου και των μυών σου, αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για να μην περάσεις τη μέρα σου νιώθοντας πως ζεις μέσα σε ένα κορμί με αντοχές που αντιστοιχούν σε 50χρονο μπάρμπα. Άσε που μεσο-μακροπρόθεσμα θα αρχίζεις να βλέπεις και αποτελέσματα πάνω στην κορμάρα σου. Καμιά κάμψη, κάνα μονόζυγο, κάνα κοιλιακό και είσαι κομπλέ. Αν είσαι γκατζετάκιας, τσίμπα κι αυτό.

 

Κάνε διατάσεις (2 λεπτά)


Όσο σημαντικό είναι το stretching πριν και μετά από κάθε αθλητική δραστηριότητα, άλλο τόσο σημαντικό είναι να «τσιτώνεις» τους μυς σου κάθε που ξυπνάς. Τα χρόνια περνούν και (παραδέξου το) το σώμα σου γίνεται ολοένα και πιο δύσκαμπτο. Δεν θες να ξημερώσει η μέρα που θα προσπαθήσεις να τεντωθείς και θα σου μείνει ο αγκώνας στο χέρι, ε; Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι κι αγάλι αγάλι θα φτάσεις με τις άκρες των χεριών σου τις μύτες των ποδιών σου.

 

ΥΓ: Μετά από τις πέντε αυτές ρουτινίτσες, κάνεις το ντουζάκι σου και είσαι κομπλεαδόρ (που λένε και στη Καταλονία). Και μπαίνεις στο γραφείο σου κονιόρδος κι άμα λάχει κοπιάροντας και την τυπάρα…