Στις 28 Φεβρουαρίου του 2006, ο Πειραιάς αποκτούσε έναν νέο star, πολύ διαφορετικό από αυτούς που είχε συνηθίσει μέχρι τότε. Γιατί δεν θα ήταν καμία Μελίνα Μερκούρη να τραγουδά για τα «παιδιά του Πειραιά» στα πέρατα της Οικουμένης, ούτε ο Τζιοβάνι, μηδέ ο Σπανούλης. Κανείς δεν ήξερε εκείνη την ημέρα, πως ο νέος Μητροπολίτης Πειραιώς θα μπορούσε να παίζει στα δάχτυλα τα εγχώρια media, πετώντας ανά εξάμηνο καθαρευουσιάνικες ατάκες…

Το τελευταίο του «διαμαντάκι» σε μια σειρά… «κοσμήματων» ήταν η δήλωση-απειλή περί αφορισμού των βουλευτών εκείνων της Α’ και Β’ Πειραιώς που θα ψηφίσουν υπέρ του συμφώνου συμβίωσης.

Χαρακτηρίζοντας «ψυχοπαθητική εκτροπή» την ομοφυλοφιλία, σημειώνει με νόημα στην επιστολή του:

«Ερωτώμεν, λοιπόν τους τολμητίες Βουλευτές και την Κυβέρνηση: Ποιοί είστε εσείς, οι εκπρόσωποι της νεωτερικότητας, που τολμούν και βάζουν τους εαυτούς των πάνω από τον Θεό και καταργούν το Ευαγγέλιο και την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων; Η δημόσια προβολή της ομοφυλοφιλίας, εκτός του ότι προσβάλλει την δημόσια αιδώ και την θρησκευτική μας συνείδηση, στέλνει προς τους νέους μηνύματα ανώμαλης σεξουαλικής συμπεριφοράς, που αποτελεί τορπίλη στα θεμέλια της οικογένειας και της κοινωνίας με το οξύ δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και αιτία ψυχοπαθολογικών διαταραχών στα παιδιά, που θα ανατραφούν από ομοφυλοφιλικά ζεύγη, όπως επιδιώκεται. Η “πρόοδος” της ανθρωπότητος πιστεύετε ότι συντελείται με τα παραπάνω γεγονότα;».

Φυσικά, ο Μητροπολίτης Πειραιά δεν διστάζει να προκαλέσει δημόσια. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επιτεθεί με πολύ σκληρά λόγια σε δογματικούς του αντιπάλους, ενώ με το λόγο του έχει αγκαλιάσει πολλές φορές τη δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία στον Πειραιά έχει μεγάλη διείσδυση, ιδίως στις φτωχογειτονιές.

Όταν, μάλιστα, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, καλεί τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας σε μονομαχία, καταφέρνει να προκαλέσει όχι μόνο… αίσθηση, αλλά και χαμόγελα (sic). Και όχι από σιγουριά για την –μάλλον- σίγουρη νίκη του.

Η δημόσια προβολή της ομοφυλοφιλίας, εκτός του ότι προσβάλλει την δημόσια αιδώ και την θρησκευτική μας συνείδηση, στέλνει προς τους νέους μηνύματα ανώμαλης σεξουαλικής συμπεριφοράς

Η μονομαχία δεν περιείχε 12 βήματα, 2 πιστόλια, αυγή, Ελ Πάσο, αλλά «μονομαχία με αγιασμούς». Ο Μητροπολίτης, σε επιστολή του προς τον Καθολικό προκαθήμενο τον κάλεσε να προβούν σε ένα πείραμα: Θα έβαζε ο καθένας σε ένα δοχείο τον αγιασμό του και στη συνέχεια θα το αποθήκευαν για έναν μήνα. Όπως διατεινόταν ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο Ορθόδοξος αγιασμός θα ευωδίαζε, ενώ ο Καθολικός θα μύριζε πολύ άσχημα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Μητροπολίτης θα αποδείκνυε την ανωτερότητα του δικού του δόγματος έναντι των αμφισβητιών. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) ο αντίπαλος – μονομάχος δεν σήκωσε το… γάντι που του πέταξε ο Σεραφείμ, προφανώς όχι γιατί… θα έχανε.

Πριν από ένα χρόνο, ο Μητροπολίτης Πειραιώς είχε χαρακτηριστεί ως «εξαπτέρυγο» της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την περίφημη υπόθεση του θεατρικού έργου Corpus Christi. Το θεατρικό έργο του Τέρενς Μακ Νάλι, το οποίο έχει παγκοσμίως χαρακτηριστεί βλάσφημο, ανέβηκε πέρυσι τον Οκτώβριο και στην Αθήνα, στο θέατρο Χυτήριο. Έξω από το θέατρο είχαν μαζευτεί Χρυσαυγίτες και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, οι οποίοι προέβησαν σε σοβαρότατα επεισόδια, ενώ λίγο έλειψε να λιντσάρουν τους συντελεστές του έργου. Φυσικά, ο Μητροπολίτης Πειραιώς δεν έμεινε αμέτοχος. Την επομένη των επεισοδίων, κατευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως συνοδεία τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και κατέθεσε μήνυση εναντίον των συντελεστών της παράστασης. Η κίνησή του προκάλεσε σάλο αλλά και ψιθύρους στους κόλπους της Εκκλησίας, η οποία θέλει να εμφανίζεται υπερκομματική. Πάντως, ο Μητροπολίτης Πειραιώς σπάνια λαμβάνει υπ’ όψιν την επίσημη γραμμή και εκφράζει τη γνώμη του, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υποστεί συνέπειες.

Βέβαια, ένα χρόνο μετά, ο Μητροπολίτης έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιτιθέμενος κατά της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής. Είπε χαρακτηριστικά πως η ιδεολογία της μόνο χριστιανική δεν είναι, όπως η ίδια επικαλείται, και την χαρακτήρισε παγανιστική. Δεν θέλησε να μείνει μόνο εκεί όμως. Σημείωσε πως το όνομα της οργάνωσης είναι δάνειο από ένα «σατανιστικό, παγανιστικό και ερμητικά κλειστό τάγμα, στο οποίο συμμετείχε ο γνωστός σατανιστής Άλιστερ Κρόουλι που στηρίζεται στήν ερμητική Καμπάλα, ἡ οποία είναι έμπνευση και έργο των Σιωνιστών παγανιστών Ραββίνων, ο οποίος ενοχοποιήθηκε και κατεδικάσθη από την Ιταλική Δικαιοσύνη για τελετουργικές δολοφονίες αθώων θυμάτων.

Πέραν όμως των πολιτικών παρεμβάσεων, ο Μητροπολίτης έχει κάνει κομβικές παρεμβάσεις και για άλλα ζητήματα. Φερ ειπείν, το 2010 έφτασε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ επιστολή του με αποδέκτη τη Βασίλισσα Ελισάβετ, από την οποία ζητούσε να αφαιρέσει τον τίτλο του «Σερ» από τον γνωστό συνθέτη και ερμηνευτή, Έλτον Τζον, με αφορμή τη δήλωσή του πως «ο Χριστός ήταν ένας έξυπνος ομοφυλόφιλος». Ο κ. Σεραφείμ είχε παραδώσει την επιστολή αυτοπροσώπως στον τότε Πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Λάντσμαν, ζητώντας του να τη διαβιβάσει υπευθύνως στη Βασίλισσα, της οποίας εξήρε το ήθος και την ευθυκρισία, ζητώντας της παράλληλα να παύσει τον Έλτον Τζον από Σερ. Εκείνες τις μέρες, βασιλικοί συντάκτες των Βρετανικών εφημερίδων δεν ανέφεραν κάποια αντίδραση της Βασίλισσας, θα είχε όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον να μαθαίναμε, αν επιτέλους έσπασε το αγέλαστο προσωπείο της Αρχηγού της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Το 2010 έφτασε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ επιστολή του με αποδέκτη τη Βασίλισσα Ελισάβετ, από την οποία ζητούσε να αφαιρέσει τον τίτλο του «Σερ» από τον γνωστό συνθέτη και ερμηνευτή, Έλτον Τζον, με αφορμή τη δήλωσή του πως «ο Χριστός ήταν ένας έξυπνος ομοφυλόφιλος»

Highlight της καριέρας του Σεβασμιότατου Πειραιώς αποτελεί δίχως αμφιβολία η αντίθεση του στην πεολειχία, κοινώς στο «στοματικό έρωτα». Το γλαφυρό της υπόθεσης, έχει να κάνει με το παρασκήνιο της δήλωσης, αφού η Μητρόπολη Πειραιώς διένειμε Δελτίο Τύπου με αφορμή δημοσιεύματα που παρουσίαζαν μία έρευνα για τον… καρκίνο. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το ποσοστό του στοματικού καρκίνου αυξάνεται λόγω ενός μικροβίου που μεταφέρεται διαμέσου της πεολειχίας. Χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης είχε δηλώσει: «Η χυδαία πράξη που περιγράφουν είναι απαράδεκτη. Καταδεικνύει όμως την τρομακτική τραγικότητα της παραχρήσεως των σωματικών οργάνων και της παραχρήσεως της θεοσδότου ελευθερίας μας, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο με πολλή πατρική αγάπη παρακαλούμε θερμώς όλους τους υπευθύνους διαμορφώσεως της κοινής γνώμης αλλά και τους υπευθύνους διαχειρίσεως των πραγμάτων του κόσμου μας να αντιληφθούν επί τέλους την ευθύνη τους και το χρέος τους απέναντι στο ιερό πρόσωπο του ανθρώπου και στο μέγιστο δώρο του Θεού, τη ζωή».

Κι όμως, η πορεία του Σεραφείμ δεν θα μπορούσε να δικαιολογεί τον τόσο φανατισμό που «αναβλύζουν» οι δηλώσεις του. Με σπουδές στη Νομική (έλαβε την άδεια ασκήσεως δικηγορίας) και τη Θεολογία και μέσα σε τρία χρόνια, από το 1980 που εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης, βρέθηκε υπεύθυνος του δικαστικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τη 15ετία, από το 1985 έως το 2000, αναλαμβάνει Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων και επιτέλεσε και καθήκοντα Εκκλησιαστικού Ανακριτή σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ το 2000 τον βρίσκει Υπεύθυνο Βοηθό Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Μάλλον η αγάπη του για τη δημοσιότητα θα τον οδηγήσει και σε άλλες, εμπρηστικές δηλώσεις, καθόλου πράες, χωρίς ίχνος αγάπης, ανοχής ή οτιδήποτε άλλο έχει διδάξει ο Ιησούς Χριστός.

Δι’ ευχών…