Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο πιστεύουν ότι το ωραιότερο μοντέλο μύτης είναι η «γαλλική». Χιλιάδες πλαστικοί χειρουργοί έχουν επιχειρήσει να «εφαρμόσουν» το συγκεκριμένο μοντέλο σε γυναικεία πρόσωπα. Το αποτέλεσμα, πολλές φορές, είναι από εξαιρετικό έως αστείο. Αυτό σκέφτηκα όταν πριν από μερικά χρόνια είδα στους τηλεοπτικούς δέκτες την εικόνα μιας, για μένα εξαιρετικά γοητευτικής, γυναίκας  που ο ρόλος της ως επικεφαλής του ΔΝΤ την έχουν κάνει εξαιρετικά αντιπαθή σε μας τους Έλληνες.

Και πώς να μην γίνεται αντιπαθής όταν αναφέρεται στα σκληρά μέτρα που επιβάλλει στους λαούς φορώντας η ίδια πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ; Μια εμφάνισή της, από την κορφή ως τα νύχια, κοστίζει το λιγότερο 20.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των κοσμημάτων και των πανάκριβων καρφιτσών και ρολογιών της. Στις επίσημες συναντήσεις, προτιμά τις τσάντες Ηermes για τις οποίες υπάρχει λίστα αναμονής ετών. Πληροφοριακά, μια συλλεκτική Hermes Birkin τσάντα μπορεί να κοστίζει από 5.000 χιλιάδες έως και 50.000 ευρώ, ενώ οι μπαλαρίνες Chanel που φοράει από 330 έως 450 ευρώ.

Δημοσιογράφοι που έχουν την έχουν παρακολουθήσει από κοντά θεωρούν ότι διαθέτει χιούμορ σε συνδυασμό με μια ελαφρά ειρωνεία, όταν θέλει να αντιμετωπίσει συνομιλητές που δυσχεραίνουν την αποτελεσματικότητα του ρόλου της. Την παρακολουθούσα να συμμετέχει σε διάφορες συσκέψεις που αφορούσαν το μέλλον την παγκόσμιας οικονομίας και προσωπικά  θαύμαζα όπως και θαυμάζω το «ανδρόγυνο-δωρικό» στυλ της.
 


 

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θεωρώ ότι είναι από τις πιο καλοντυμένες και γοητευτικές γυναίκες που διαθέτουν άσχημα χαρακτηριστικά. Μάτια μικρά, ωχρή επιδερμίδα, στενά χείλη, γαμψή μύτη. Την θεωρώ όμως  “Style Icon”. Ξεκινώντας από την Coco Chanel, την σχεδιάστρια που αποθέωσε τη γυναίκα και την απελευθέρωσε από τον στερεοτυπικά υποτελή στον άντρα της ρόλο, (ήταν εκείνη που εμφανίστηκε πρώτη σε επίσημη δεξίωση στην Γαλλική πρωτεύουσα με μαύρο αντρικό παντελόνι και λευκό πουκάμισο από πάνω), γυναίκες που «μαγνήτισαν» με τον «αέρα» και το στυλ τους διεθνώς, ήταν και παραμένουν ελάχιστες. Η Τζάκι Κέννεντι, η Γκρέις Κέλυ, η κόρη της Καρολίνα, η σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αμαλία Μεγαπάνου,  η Μελίνα Μερκούρη, η πριγκίπισσα Νταϊάνα (από τα 30 της και μετά), η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί , η Μισέλ Ομπάμα, η Γιάννα Αγγελοπούλου και η Κάθριν Μίντλετον.

Με δεδομένο ότι πάρα πολλές γυναίκες εξουσίας διαθέτουν «βοηθούς» έτσι ώστε να διευκολύνεται η καθημερινότητά τους, κουβεντιάζοντας στο γραφείο για τις ενδυματολογικές επιλογές της Λαγκάρντ, τις οποίες και βρίσκω επιεικώς εξαιρετικές, μερικές φιλενάδες μου δώσανε την εύκολη απάντηση: «Σιγά μην ψωνίζει μόνη της, έχει στυλίστες». Συμφωνώ και διαφωνώ ταυτοχρόνως. Έχουμε δει πολλές να διαθέτουν εκατομμύρια για ρούχα – παπούτσια – τσάντες και να έχουν περάσει στην «ιστορία» σαν «σούργελα». Το Chanel από μόνο του δεν  κάνει τίποτα αν η προσωπικότητα είναι φαιδρή. Μπορεί να κρατάς Chanel τσάντα, αλλά σε συνδυασμό με δωδεκάποντο σε σοκάκι κατατάσσεσαι στα «κιτσαριά». Όσο για την Chanel, ακόμη και αν είναι αυθεντική, μοιάζει να ζωντανεύει τα βράδια για να φάει μπανάνες.

Το στενό δερμάτινο τζάκετ που φόρεσε στην συνάντησή της με τον Γιάνη Βαρουφάκη, είναι ένα αξεσουάρ που θα ήθελα να είχα χτες  στην ντουλάπα μου.

Από πού αγοράζει άραγε ρούχα η Λαγκάρντ, της οποίας το πορτρέτο φιγουράρισε στο περιοδικό Time με τον τίτλο «Θα είναι άραγε αυτή ο Μεσσίας που θα σώσει την Ευρώπη;», ενώ τόσο το 2009 όσο και το 2010 -στην ετήσια έκδοσή του- την συμπεριλαμβάνει στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Στην Αμερικανική Vogue που την φιλοξένησε, απάντησε ότι τα πιο ακριβά της ρούχα τα αγοράζει από την μπουτίκ Chanel, προτιμά επίσης μια γαλλική φίρμα τα Ventilo, ενώ ρούχα που φοράει πολύ στην δουλειά και που τα θεωρεί ευκολοφόρετα είναι τα Austin Reed.

 

 

Βίος και πολιτεία…
 

H Christine Madeleine Odette Lagarde γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1956. Ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΝΤ στις 5 Ιουλίου του 2011, ενώ είχε υπάρξει η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της Υπουργού Οικονομικών σε οικονομία των G8. Και οι δύο γονείς της ήταν καθηγητές πανεπιστημίου στις κλασσικές σπουδές. Εκείνη ως έφηβη ασχολήθηκε πολύ με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την συγχρονισμένη κολύμβηση, μπήκε στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο εθνικό πρωτάθλημα.

Το 1974 αποκτά πτυχίο Νομικής, συνεχίζει με υποτροφία στις Η.Π.Α. Τα γαλλικά που μιλούσε ως μητρική της γλώσσα την βοήθησαν να πιάσει δουλειά στο Καπιτόλιο , στο πλευρό του εκπροσώπου William Cohen για να τον βοηθήσει στις επαφές του με Γάλλους στην υπόθεση Watergate! Το 1981 γίνεται μέλος ενός εκ των κορυφαίων διεθνώς δικηγορικού γραφείου, με έδρα το Παρίσι. Το 2004 ο Ζακ Σιράκ της απονέμει το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής ενώ το περιοδικό Forbes την κατατάσσει το 2006 στην 30η θέση ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Τον επόμενο χρόνο βρέθηκε στην 12η, στην 3η θέση στην Ευρώπη και στην δεύτερη θέση στην Γαλλία.

Αυτά τα στοιχεία είναι λίγο πολύ γνωστά, καθώς οι τίτλοι σπουδών της και οι διακρίσεις της έχουν δημοσιοποιηθεί παντού. Ως βαριά εργαζόμενη γυναίκα από τα 18 μου χρόνια και μετά, πάντα όταν παρακολουθώ γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, αναρωτιέμαι τι ώρα ξυπνάνε για να «φτιάξουν» μαλλί, να βαφτούνε, να διορθώσουν νύχια, να επιλέξουν συνδυασμούς ρούχων, ν’ αντέξουν φορώντας τακούνια… Ίσως και γι’ αυτό  η Μέρκελ έχει επιλέξει να φοράει τόσο κακόγουστα κοστούμια-στολές σε διαφορετικά χρώματα. Για να μην χάνει χρόνο ψάχνοντας να «σετάρει» το τοπάκι με το φουλάρι… Άσε που δεν μπορώ να φανταστώ την Μέρκελ να φοράει φούστα-γόβα ή δερμάτινο σακάκι με τζιν παντελόνι από κάτω, αλλά λέμε τώρα…

Όσον αφορά στην βαφή των μαλλιών, η Λαγκάρντ έκανε ότι κι εγώ. Άφησε τη φύση να λειτουργήσει μόνη της. Από τότε που σταμάτησα να κάνω βαφή έχω γλιτώσει εκτός από πάρα πολλά χρήματα και ατελείωτες ώρες αναμονής μέχρι «να πιάσει» το χρώμα! Με τη διαφορά, βέβαια, πως η Λαγκάρντ επέλεξε το γκρίζο όχι για λόγους οικονομίας. Το γκρίζο-ασημί μαλλί,  κουρεμένο καρέ, με μια “τόσο-όσο” εκκεντρικότητα, της δίνει «προβάδισμα αέρα» έτσι ώστε να την διακρίνει αμέσως ο τηλεοπτικός φακός.

 

 

Και αφού ξεπεράσαμε ένα από τα πιο χρονοβόρα θέματα για κάθε γυναίκα, που αφορά στο «τι μαλλί θα φτιάξω σήμερα», περνάμε στον τομέα προσωπική ζωή! Για τις περισσότερες που βρίσκονται σε διακεκριμένες θέσεις, αυτός ο τομέας θυμίζει «Τιτανικό». Και όμως, αν και σε μια ξέφρενη πορεία καριέρας, διακρίσεων, ρήξεων, συναντήσεων, ταξιδιών, η Λαγκάρντ έχει παντρευτεί 3 φορές. Το 1982 με τον οικονομικό αναλυτή Thomas Lagard, του οποίου και το επίθετο κράτησε στην επαγγελματική της πορεία και με τον οποίο απέκτησε δύο αγόρια. Τον Pierre–Henri Lagarde (1986) και τον Thomas Lagarde (1988). Χωρίζει. Αργότερα παντρεύεται το βρετανό επιχειρηματία, Eachran Gilmour, αλλά ο γάμος αυτός επίσης δεν κρατάει πολύ…

Κι όμως, η Λαγκάρντ, που μόνο αν ξεχείλωνα το 24ωρο της θα μπορούσα να φανταστώ ότι είχε χρόνο για προσωπική ζωή, απέδειξε ότι ο Έρωτας μπορεί να οδηγήσει σε οποιαδήποτε υπέρβαση… Το 2006, λοιπόν, η Κριστίν Λαγκάρντ ως υπουργός Εμπορίου επισκέφθηκε τη Μασσαλία για να γνωρίσει τους επιχειρηματίες της περιοχής και να τους ενθαρρύνει να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Μεταξύ αυτών ήταν και ο παλιός της συμφοιτητής, Ξαβιέ Τζοκάντι, ο οποίος διατηρούσε επιχείρηση με έδρα τη γαλλική πόλη. Μέσα σε μία ημέρα συναντήθηκαν τυχαία δύο φορές σε επίσημες εκδηλώσεις και το βράδυ αποφάσισαν να βρεθούν μόνοι. Από τότε είναι αχώριστοι. Ακόμα και όταν τον Ιούνιο του 2011, η κ. Λαγκάρντ μετακομίζει στις ΗΠΑ για να αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ, ο Ξαβιέ την ενθαρρύνει και της υπόσχεται να ταξιδεύει δυο φορές το μήνα για να την βλέπει. Αν και οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις είναι πολλές, οι δυο τους έχουν καταφέρει με μεταμεσονύχτια μηνύματα και ολιγοήμερες εξορμήσεις να διατηρήσουν ζωντανό το πάθος τους.

Το ζευγάρι περνάει τον ελεύθερο χρόνο του κάνοντας καταδύσεις στη Μεσόγειο, ποδήλατο στους δρόμους του Παρισιού, παρακολουθώντας όπερα (που αν και μισεί ο Χαβιέ κάνει το χατίρι της αγαπημένης του), ενώ συχνά καταφεύγουν στην έπαυλη τους στην Χάβρη. Εκεί η κ. Λαγκάρντ ασχολείται με την κηπουρική, τις τριανταφυλλιές της και την μαγειρική ενώ μαζί με τον σύντροφό της κολυμπούν και βλέπουν ταινίες. Οι κατά καιρούς δηλώσεις του ζευγαριού για την προσωπική τους ζωή είναι, αναμφίβολα, αφοπλιστικές. Αν και η επικεφαλής του ΔΝΤ αποφεύγει τη δημοσιότητα, οι δυο τους έχουν πολλές φορές υποστηρίξει πως ζουν έναν μεγάλο έρωτα. Αστειευόμενοι, είχαν πει στο παρελθόν πως παρότι ο γάμος ήταν στα άμεσα σχέδιά τους, έπεσαν… θύματα της οικονομικής κρίσης και ο προγραμματισμός τους άλλαξε. Ο Ξαβιέ, μάλιστα, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «γόης» της κ. Λαγκάρντ, προφανώς επηρεασμένος από τα φλας των φωτογράφων, δεν δίστασε παλιότερα να δηλώσει πως η δουλειά του είναι να «φροντίζει για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν Ικανοποίησης της υπουργού».