Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση Ολυμπιακού για τον… Χιου Ντάλας και τον Γιάννη Αλαφούζο που θα έπρεπε «να σφυρίζουν στην Ευρώπη», έρχεται ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού να δηλώσει: «Θα ήθελα ο Χιου Ντάλας να σφυρίζει στο ντέρμπι». Ο κ. Αλαφούζος αναφέρθηκε -στο “Αθλητικό Μετρόπολις”- στους φόβους του για τις αντιδράσεις των οπαδών σε ενδεχόμενα φαλτσοσφυρίγματα, στο «κοινό μέτωπο» με Μελισσανίδη-Σαββίδη και άλλα πολλά.



Αναλυτικά όλα όσα είπε:


Αρχικά είπε: «Το άγχος μου είναι για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Πιστεύω έχουμε καλύτερη ομάδα, έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά το ντέρμπι είναι ντέρμπι. Πιστεύω όμως θα κερδίσουμε».

Σχετικά με το τι φοβάται: «Αυτό που φοβάμαι είναι ο συγκεντρωμένος θυμός και πως θα αντιδράσει ο κόσμος σε στραβές διαιτητικές αποφάσεις. Υπάρχει τέτοιος θυμός που δεν ξέρω πως μπορεί να συγκρατηθεί. Θα είναι καταστροφή αν πάντως παρεκτραπεί ο κόσμος. Αν δεν μπορέσουμε εμεί που πιστεύουμε πως πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες τότε πως να πείσουμε κι άλλους να το κάνουν. Κάνω έκκληση στον κόσμο μας. Η βία και η αγανάκτηση μόνο την ομάδα μας θίγει και δίνει τη δυνατότητα στον αντίπαλο να πει πως όλοι ίδιοι είμαστε».

Για την προσωπική του άποψη για τους διαιτητές: «Εγώ έχω αρνητικά ουδέτερη μέχρι αρνητική άποψη για όλους. Δεν μιλάω με κανέναν και δεν θέλω να μιλήσω με κανέναν τους. Ο Σιδηρόπουλος είναι από τους καλύτερους διαιτητές στην Ελλάδα. Όμως μας έχει αδικήσει εμάς. Ειδικά πέρυσι το 0-3 στο «Καραϊσκάκης».

Για τον ποιον θα διάλεγε αν είχε το δικαίωμα της επιλογή: «Δεν ξέρω ποιον θα διάλεγα. Μάλλον τον Χιου Ντάλας. Αλλά δεν είναι μόνο οι διαιτητές, είναι οι παρατηρητές, είναι οι 4οι διαιτητές, οι επόπτες. Νομίζω πως από αυτά που βλέπω να συμβαίνουν και με όλα τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, σχετικά με τις τιμωρίες διαιτητών, πιστεύω πως αν κάποιος θίξει τον Ολυμπιακό εξαφανίζεται για πάντα από το στερέωμα.
Αν αδικήσεις τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό συνεχίζει κανονικά. Οποτε μιλάμε εμείς ασκούνται ποδοσφαιρικές διώξεις, όποτε μιλάνε άλλοι δεν κουνιέται φύλλο».

Για το τι μπορεί να επηρεάζει τους διαιτητές: «Διαφορετικοί διαιτητές θα έχουν διαφορετικά κίνητρα. Δεν είναι μόνο ο φόβος για τους διαιτητές. Αλλά έχουμε δει ανατινάξεις διαιτητών και διάφορα άλλα. Αρα και ο φόβος παίζει ρόλο».

Για τη παρουσία του Μαρινάκη την Κυριακή στην Λεοφώρο: «Εχει το δικαίωμα να έρθει. Και αν έρθει θα του παρέχουμε τη καλύτερη φιλοξενία και ότι πρέπει να έχει για να έχεις τις καλύτερες συνθήκες. Ξεχνάμε το πρόσωπο και κοιτάμε πως θα έρθει ο πρόεδρος μίας μεγάλης ομάδα και πρέπει να του παρέχουμε τα πάντα. Είναι δύσκολο να πω πως είναι ευπρόσδεκτος. Δύσκολο είναι να πω πως δεν είναι και ευπρόσδεκτος. Ολοι έχουμε δικαιώματα ίσα και με αυτή την έννοια θα καλωσορίσουμε τον κ. Μαρινάκη. Οι προσωπικές μου απόψεις όμως είναι άλλες για το πρόσωπό του. Να σας πω πως μου είναι ο πιο συμπαθής άνθρωπος στον κόσμο θα είναι υπερβολικό, γιατί δεν μου είναι. Οι κανόνες όμως πρέπει να τηρούνται».

Για το «μέτωπο» με τους Σαββίδη-Μελισσανίδη: «Είναι κι άλλες ομάδες από άλλες πόλεις εκτός Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Μαζί μας θα ήταν κι άλλες ομάδες αν δεν υπήρχε ο φόβος του Ολυμπιακού. Δεν υπάρχει οργανωμένο μέτωπο από εμάς. Ευκαιριακά συνεργαζόμαστε σε συγκεκριμένα πράγματα. Είμαστε ανταγωνιστές αναπόφευκτα. Αλλά έχουμε κοινά σημεία. Όταν τύχει και όταν τα συμφέροντα συμπίπτουν συνεργαζόμαστε».

Για τις αντιδράσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ, στο κοινό αυτό «μέτωπο»: «Είμαστε αντίπαλοι, αλλά μόνο αντίπαλοι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά ανέντιμοι και πισώπλατα μαχαιρώματα τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ. Ο κ. Σαββίδης μου είχε πει πως και στη Ρωσία όταν είχε ομάδα συναντιόντουσαν οι ιδιοκτήτες και είχαν κοινά συμφέροντα. Μόνο έτσι με σύμπνοια θα αλλάξει το πρωτάθλημα μας».

Για την ΑΕΚ και τον Μελισσανίδη: «Είδατε τι έγινε με τον ημιτελικό. Τραγικά είναι αυτά τα πράγματα. Η δυνατότητα του Ολυμπιακού να επηρεάζει τέτοιες καταστάσεις είναι κάτι το απίστευτο».

Για την παρουσία του Κοντονή και τα «ραντεβού» του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης: «Εύχομαι να δώσει λύσεις. Σε μένα τουλάχιστον τόνισε πως δεν θα ανεχτεί βία και πως θέλει να δώσει βαθιές και οριστικές λύσεις. Ελπίζω να βοηθήσει. Στις συναντήσεις μας τόνισε πως θέλει να γίνει πιστή εφαρμογή των νόμων».

Για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο: «Αν υπάρχει εγκληματική οργάνωση ή όχι θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Η διαιτησία του κ. Σπάθα ήταν πέρα από κάθε όριο. Αλλά σφύριξε και πάλι και θα σφυρίξει και πάλι. Πέρυσι είχε παίξει στη Ξάνθη, στο παιχνίδι με εμάς. Ένα παιχνίδι που μου δημιούργησε τεράστια ερωτηματικό. Είναι τουλάχιστον κακός διαιτητής».

Για τα πολλά ύποπτα παιχνίδια στο Ελληνικό πρωτάθλημα, με τη παρουσία του Ολυμπιακού: «Όταν παίζουν δύο ομάδες, συνήθως μία στήνει εντός εισαγωγικών. Αλλά αυτά είναι ενδείξεις. Βέβαια σοβαρές. Ο κλοιός της Δικαιοσύνης «σφίγγει» πλέον και όλοι αισθάνονται αυτή τη πίεση. Είναι ανεξήγητοι αυτοί οι μεγάλοι στοιχηματισμοί. Με τα στοιχεία που γνωρίζουμε είναι πως κάποιοι κονομάνε στην πλάτη του ποδοσφαίρου. Οσο για τον Ολυμπιακό αυτό που πρέπει κανείς να ερευνήσει είναι να δει κανείς ποιος το ‘κανε και γιατί το ‘κανε.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το πώς αντιδρούν ομάδες. Πρόεδροι ομάδων λένε στους προπονητές τους να κάνουν αλλαγές να μην παίξουν δυνατά για να μην γίνουν στόχος του ισχυρού. Γνωρίζω περιπτώσεις που έχουν παρέμβει πρόεδροι και λένε πως δεν θα παίξουν αυτοί».

Για τον δικό του επίλογο: «Εύχομαι η βία στο γήπεδο να περιοριστεί. Κάνω και πάλι έκκληση στους οπαδού μας να είναι συγκρατημένοι. Γίνετε μία οργανωμένη προσπάθεια από ομάδες για να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο. Η βία μόνο θα μας «αδυνατίσει» τη θέση μας».