Ένα ζευγάρι ενηλίκων, ένας άνδρας και μία γυναίκας, σφιχτά αγκαλιασμένοι στο για πάντα βρέθηκαν στη ανασκαφή στη θέση «Ξαγκουνάκι», στον εξωτερικό χώρο του μαγικού σπηλαίου Αλεπότρυπα, στο Δυρό.
 
Οι αρχαιολόγοι και το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλαν ανακοινώσεις, περήφανοι για το εύρημα και δικαίως. Είναι λέει, σπάνιες οι ταφές σε εναγκαλισμό και αυτή πρέπει να είναι η αρχαιότερη του κόσμου. Έχει χρονολογηθεί με τον ραδιενεργό άνθρακα C14 στο 3800 π.Χ., ενώ ανάλυση DNA των οστών των δύο ατόμων έδειξε ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα.
 
Και άλλα πολλά βρήκαν εκεί, μιας και οι άνθρωποι μοιάζει να την κατοικούσαν απ’ την αρχή των καιρών, μόνο που, σκέψου αγάπη, λαχτάρα και αφοσίωση που ‘χαν αυτός ο άνδρας και η γυναίκα, που μαζί πέθαναν και αγκαλιά αφέθηκαν στην λησμονιά του χρόνου, στην ανυπαρξία και στη σιωπή, ώσπου να τους βρουν οι αρχαιολόγοι, αιωνία εραστές, αγκαλιασμένους και φιλημένους.
 
 
 
Μπλέκονται τα υπολείμματα των σκελετών τους. Διακρίνεις τα χεριά που αγκαλιάζουν σφιχτά, τα πόδια που μπερδεύονται σαν αμπέλια σάρκινα, τα κεφάλια τους για πάντα κοντά. Τι χρώμα να ‘χαν τα μάτια τους και τα μαλλιά τους; Πώς να αγαπηθήκαν; Πώς να τους έλεγαν; Τι σημασία έχει, θα πείτε! Στην σκηνή του κόσμου θα είναι πάντα ο άνδρας και η γυναίκα που αγαπηθήκαν για πάντα…