Στα 30 χρόνια του έχει καταφέρει όσα δεν καταφέρνουν άλλοι σε… 30 ζωές. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει γενέθλια σήμερα και, όπως φαντάζεστε, στο πατρικό του στην Πορτογαλία και στο ποδοσφαιρικό του σπίτι, στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, η γιορτή έχει στηθεί, αν και χωρίς την πανέμορφη Ιρίνα αυτή τη φορά.

Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1985, στο Σάντο Αντόνιο, σε μια φτωχική γειτονιά του Φουντσάλ, στο νησί του Ατλαντικού Μαδέρα, που ανήκει στην Πορτογαλία. Το όνομα του Ρονάλντο (Ronaldo) το πήρε λόγω του σεβασμού που είχε ο πατέρας του προς τον Ρόναλντ Ρίγκαν (Ronald Reagan), ηθοποιό και πρόεδρο των Η.Π.Α. Ο πατέρας του ήταν κηπουρός, αλλά τις περισσότερες ώρες του τις πέρναγε μεθυσμένος σε διάφορα καπηλειά, ενώ η μάνα του δούλευε ως καθαρίστρια, ώστε να φροντίζει την οικογένειά της. Ο μεγάλος αδερφός του, Χούγκο, είχε αρχίσει να συναναστρέφεται με «κακές παρέες» από μικρό παιδί —αντιμετώπισε προβλήματα εθισμού στα ναρκωτικά, που ο Ρονάλντο, αργότερα, θα του πληρώσει το κέντρο αποτοξίνωσης, στη Λισαβόνα— οι δυο αδερφές του, ήταν αρκετά μικρές για να βοηθήσουν τη μητέρα τους. Ο Ρονάλντο, δεν ήταν καλός μαθητής, του άρεσε όμως το ποδόσφαιρο, και τον χαρακτήριζε η ταχύτητα από τότε.

Ο Ρονάλντο, σε εκείνο το νησάκι, που έπαιζε από μικρός ποδόσφαιρο ήταν πάντα ο καλύτερος, ενώ συνήθιζε να παίζει με μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. Οκτώ ετών, πήγε στην Αντορίνια, μια ερασιτεχνική ομάδα. Ύστερα από δύο χρόνια πήγε στη Νασιονάλ, η οποία ήταν η μεγάλη ομάδα του νησιού, από τότε άρχισε να γίνεται γνωστός. Ήταν μόλις δεκαπέντε ετών, και τον απέκτησε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ, ενώ είχε πετύχει και το πρώτο του γκολ, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μεγάλων αγγλικών ομάδων.

Τον Σεπτέμβριο του 2005 έχασε τον πατέρα του, ο οποίος είχε προβλήματα με τον αλκοολισμό. Ένα μήνα, αφού έχασε τον πατέρα του, τον συλλαμβάνουν, με την κατηγορία του βιασμού. Μετά τις έρευνες, έγινε γνωστό πως ο Ρονάλντο δεν είχε καμία σχέση με όλο αυτό που είχε προκύψει και απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες. Στις 3 Ιουλίου 2010, ανακοίνωσε μέσω “facebook”, ότι έγινε πατέρας.

 


 

Φιλανθρωπία

Ο Ρονάλντο έχει κάνει μεγάλες δωρεές σε σχολεία Παλαιστίνιων, ενώ έχει δώσει, επίσης, 3 εκατομμύρια ευρώ σε αφρικανικές χώρες, οι άνθρωποι των οποίων λιμοκτονούν. Βοήθησε και στην ανακατασκευή κτιρίων, τα οποία είχαν διαλυθεί από το τσουνάμι του 2004, στην Ινδονησία , όπως και τους κατοίκους της Μαδέιρα, της γενέτειράς του, όταν το 2010 υπέστησαν διάφορες ζημιές από πλημμύρες.

Το 2009 έσωσε τη ζωή της μητέρας του, η οποία έπασχε από καρκίνο και φρόντισε να κάνει μία δωρεά ύψους 100.000 λιρών, προκειμένου να χτιστεί μονάδα, η οποία θα ασχολείται με τη θεραπεία της επάρατης νόσου. Έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα αποφάσισε τον Μάιο του 2012, να χρηματοδοτήσει μία πρωτοποριακή θεραπεία, ώστε το 9χρονο αγόρι, που αρχικά δεν είχε ελπίδες, να σωθεί.
Οικονομική Κατάσταση

Το Gaol.com, το Μάρτιο του 2013 τον ανακήρυξε έναν από τους πλουσιότερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, κατατάσσοντάς τον στη θέση τρία, της σχετικής λίστας, ενώ η ίδια ιστοσελίδα, τον Μάρτιο του 2014, τον κατέταξε ως τον πλουσιότερο, εν ενεργεία, ποδοσφαιριστή του κόσμου.

 



Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Το 2002 εντάχθηκε στην ομάδα της Λισαβόνας. Αρχικά στις ακαδημίες της και έπειτα στην ομάδα των αντρών. Ο Ρονάλντο είναι ο πρώτος παίχτης της Σπόρτινγκ, που κατάφερε σε μια χρονιά να παίξει σε πέντε κατηγορίες της: K16,K17,K18, στη Β’ ομάδα, και στην Πρώτη Ομάδα. Στο ντεμπούτο, 7 Οκτωβρίου 2002, με τη Σπόρτινγκ σκόραρε 2 γκολ κόντρα στη Μορειρένσε, το τελικό σκορ ήταν 3-0. Στις 13 Αυγούστου 2002 κάνει ντεμπούτο με τη Σπόρτινγκ στο Τσάμπιονς Λίγκ, εναντίον της Ίντερ.

Σε ηλικία 15 ετών διαγνώσθηκε ότι έχει ταχυκαρδία, κατάσταση, που θα μπορούσε να το αναγκάσει να παρατήσει το ποδόσφαιρο. Τελικά υποβλήθηκε σε επέμβαση και μετά από λίγες μέρες, καθώς ήταν πετυχημένη, επέστρεψε στην ενεργό δράση.

Ο Ζεράρ Ουγιέ ζήτησε να τον αγοράσει στη Λίβερπουλ, αλλά οι διοικούντες αρνήθηκαν διότι πίστευαν πως δεν άξιζε να αγοράσουν έναν τόσο μικρό παίχτη, πριν τον δουν να ωριμάζει.Τον Νοέμβριο του 2002, δοκιμάσθηκε από την Άρσεναλ, αλλά δεν έπεισε τον Αρσέν Βενγκέρ. Τελικά, σε έναν φιλικό αγώνα, εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι παίχτης του συλλόγου έμειναν άναυδοι από την απόδοση του νεαρού, και τόνισαν στον προπονητή τους, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τη σπουδαιότητα του Ρονάλντο, κι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, δεν άργησε να τον εντάξει στην ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι του ποσού των 12,24 εκ. λιρών.

Ο Ρονάλντο στις 29 Μαρτίου 2014, έγινε το 100.000ό μέλος της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Μάλιστα, η παλιά του ομάδα, του ετοίμασε κι ένα οπτικοακουστικό υλικό, για την πορεία του, στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

 


 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Την πρώτη του ημέρα, στο Μάντσεστερ, ρωτήθηκε από τον προπονητή του ποιο νούμερο ήθελε. Εκείνος ζήτησε το 28, ό,τι δηλαδή φορούσε και στη Σπόρτινγκ. Ο σερ Άλεξ αρνήθηκε: «Θα πάρεις το 7. Αυτό σου ταιριάζει», κάνοντάς τον αντικαταστάτη του Μπέκαμ, που είχε μεταγραφεί στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στις 16 Αυγούστου 2003, κάνει ντεμπούτο στο πρωτάθλημα, ως αλλαγή στη θέση του Μπατ στον αγώνα με τη Μπόλτον. Η απόδοσή του ήταν εξαιρετική, καθώς, έδωσε τρεις πάσες για γκολ και πήρε κι ένα πέναλτι. Αναδεικνύεται MVP του ματς.

Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, στην Πρέμιερ Λιγκ, το πετυχαίνει στις 4 Δεκεμβρίου του 2004, εναντίον της Πόρτσμουθ. Στο Τσάμπιονς Λίγκ ανοίγει λογαριασμό το 2007, σκοράροντας απέναντι στη Ρόμα στο Ολντ Τράφορντ, ενώ είχε σκοράρει και στα προκριματικά, τον Αύγουστο του 2005. Το πρώτο του χατ-τρικ ως επαγγελματίας το πετυχαίνει στις 12 Ιανουαρίου του 2008 στο Ολντ Τράφορντ κόντρα στη Νιούκαστλ.

Στις 6 Μαΐου 2007 κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στην Αγγλία, αφού, η έτερη διεκδικήτρια, Τσέλσι αναδεικνύεται ισόπαλη με την Άρσεναλ. Το 2008, κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Τσέλσι. Μάλιστα, πετυχαίνει το γκολ στην κανονική διάρκεια, έπειτα το γκολ του Λάμπαρντ οδηγεί τον αγώνα σε ισοπαλία. Στη συνέχεια, στη διαδικασία των πέναλτι, αστοχεί στην προσπάθειά του, πράγμα, που δε στάθηκε εμπόδιο, εφόσον η ομάδα του σήκωσε το τρόπαιο.

Ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός έρχεται μετά το Ευρωπαϊκό του 2008, αναγκάζεται να χειρουργηθεί για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να μένει δύο μήνες εκτός δράσης.

Στις 27 Μαΐου του 2009 συμμετέχει σε δεύτερο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή τη φορά απέναντί του βρέθηκε η Μπαρτσελόνα και, η ομάδα του, χάνει με 2-0. Αυτό έμελλε να είναι και ο τελευταίος αγώνας του με τη φανέλα της Μάντσεστερ. Στις 11 Ιουνίου 2009 γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του αθλήματος, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης δαπάνησε 96 εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της.

 

https://www.youtube.com/watch?v=q4y1ypgttwU



Ρεάλ Μαδρίτης

Στην παρουσίασή του στο Μπερναμπέου, καταφέρνει να γεμίσει το γήπεδο, με 90.000 φιλάθλους να τον επευφημούν.

Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, το πετυχαίνει στις 29 Αυγούστου 2009, κόντρα στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, σκοράροντας με πέναλτι. Το πρώτο του χατ-τρικ το πετυχαίνει στις 5 Μαΐου του 2010, κόντρα στη Μαγιόρκα, εκτός έδρας. Στις 20 Απριλίου 2011 σκοράρει με κεφαλιά και χαρίζει στην ομάδα του το Κύπελλο Ισπανίας, κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Στις 3 Οκτωβρίου 2012 πετυχαίνει το πρώτο του χατ-τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ, επί του Άγιαξ στο Άμστερνταμ, με 1-4.

Στις 3 Μαΐου 2011, η Μπαρτσελόνα αποκλείει τη Ρεάλ από το Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ρονάλντο να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία. Τη σεζόν 2010-11, γίνεται ο καλύτερος πρώτος σκόρερ (“Pichichi”) στην ιστορία του Ισπανικού Πρωταθλήματος, σημειώνοντας 41 τέρματα. Στις 21 Απριλίου 2012, πετυχαίνοντας κρίσιμο γκολ στο Καμπ Νου, έδωσε στη Ρεάλ τη νίκη με 2-1 εις βάρος της Μπαρτσελόνα, που ουσιαστικά, οριστικοποίησε το πρωτάθλημα. Στις 16 Απριλίου, αν και απών στον τελικό, πανηγύρισε το δεύτερο Κύπελλο Ισπανίας, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, το τελικό σκορ ήταν 2-1.

Το καλοκαίρι του 2012, ο Κριστιάνο κατακτά και τον τελευταίο εγχώριο τίτλο που του απέμενε, πανηγυρίζοντας το ισπανικό Σούπερ Καπ σε βάρος της Μπαρτσελόνα, σκοράροντας και στα δύο ματς.

Στις 2 Απριλίου 2014, ο Ρονάλντο, ισοφάρισε το απόλυτο ρεκόρ τερμάτων σε μία σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ρεκόρ το οποίο κατείχαν οι Ζοζέ Αλταφίνι την περίοδο 1962-1963 και ο Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα την περίοδο 2011-2012. Επίσης, έφτασε τα 49 γκολ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με τη Ρεάλ, ισοφαρίζοντας έτσι, το αντίστοιχο ρεκόρ του θρυλικού Αλφρέδο Ντι Στέφανο.

Ο Ρονάλντο στις 29 Απριλίου του 2014, έσπασε το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι και του Ζοζέ Αλταφίνι, οι οποίοι είχαν σκοράρει σε μια χρονιά 14 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ρονάλντο, στον ημιτελικό της διοργάνωσης, κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου σκόραρε δις, φτάνοντας τα 16 γκολ σε μια χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ, το τελικό σκορ της αναμέτρησης ήταν 0-4 υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης, αποτέλεσμα που της εξασφάλισε και την παρουσία της στον τελικό της διοργάνωσης. Ο Ρονάντο έφτασε πλέον τα 51 γκολ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε 50 συμμετοχές.