Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής:
 

  • Πρώτον: σχεδόν 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα κινδυνεύει να βγει από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Δεύτερον: 6 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι με κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ η χώρα κινδυνεύει να βγει από το ευρώ.
  • Τρίτον: το 52,3% θέλει μια Κυβέρνηση με κορμό τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ενώ το 42,5% επιθυμεί να προκύψει μια Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τέταρτον: το 64,6% πιστεύει ότι μόνον μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ διασφαλίζει την παραμονή μας στο ευρώ ενώ μόλις το 32,3 πιστεύει το ίδιο για την Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.


Παράλληλα μειώνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο 2,2%, ενισχύεται η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, από 27,8% το διήμερο 7-8 Ιανουαρίου ανήλθε στο 28,7%, ενώ η ρευστότητα παραμένει εφόσον οι 2 στους 10 πολίτες δεν έχουν αποφασίσει οριστικά ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Ρευστότητα που προκαλούν οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ, της ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ και της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ οι οποίοι αφενός παραμένουν σε υψηλά ποσοστά αναποφάσιστοι και αφετέρου 4 στους 10 δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι έχουν λάβει την οριστική τους απόφαση για το ποιο κόμμα θα ψηφίσεουν τελικά.

 



Από την άλλη πλευρά οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων που ολοένα και αυξάνονται ενδυναμώνουν και τη σημασία του δίπολου ΣΑΜΑΡΑΣ ή ΤΣΙΠΡΑΣ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ με 48,6% έναντι 36,8% ενώ η αποδοχή του μεγαλώνει σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα, 54,4% έναντι 28,2% .

 

 

Σημαντικό εύρημα πρόβλεψης εκλογικού αποτελέσματος εάν κυριαρχήσει το δίλλημα ΠΟΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ είναι το γεγονός ότι στην αδιευκρίνιστη ψήφο, στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ προηγείται με 42,2% έναντι 27,6% του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.


Στην πρόθεση ψήφου μειώνεται αισθητά η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. στις 2,2% μονάδες, από 2,4% στην μέτρηση της ίδιας εταιρίας το διήμερο 7-8 Ιανουαρίου, με το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 30,9% έναντι της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 28,7%.

Πέντε κόμματα ΠΟΤΑΜΙ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΑΣΟΚ & ΚΚΕ και το ΚΙΝΗΜΑ του Γιώργου Παπανδρέου, το τελευταίο οριακά, φαίνεται να εκπροσωπούνται με το ΠΟΤΑΜΙ να κερδίζει την τρίτη θέση.
 

Συγκεκριμένα:


ΣΥΡΙΖΑ 30,9%
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 28,7%
ΠΟΤΑΜΙ 5,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,7%
ΚΚΕ 4,5
ΠΑΣΟΚ 4,2
ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2,8%
ΑΝΕΛ 2,1%
ΔΗΜΑΡ 1,1%
ΛΑΟΣ 1,1%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4,6%
ΣΥΝΟΛΟ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗΣ ΨΗΦΟΥ 9,8%

 

Στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 40,5% έναντι 28,3% της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.



Οι συσπειρώσεις των δύο μονομάχων, ΣΥΡΙΖΑ 88,7% και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 82,6% – σε σχέση με την πρόθεση ψήφου των Βουλευτικών Εκλογών του Ιουνίου 2012 – και το δίλλημα διακυβέρνησης συμπιέζουν τα μικρά κόμματα. Οι μετακινήσεις χαρακτηρίζονται κυρίως από τις εισροές προς ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ από ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΠΑΣΟΚ και προς ΣΥΡΙΖΑ από ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.
 




 

Σημαντικά ευρύματα μας δείχνει η αρνητική ψήφος των ερωτώμενων, δηλαδή ποιο κόμμα με βεβαιότητα ΔΕΝ θα ψήφιζαν. Αντίθετα με την πρόθεση ψήφου που προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ παρουσιάζει μεγαλύτερο δυνητικό εύρος 40,2% έναντι 37,7% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή είναι λιγότεροι αυτοί που ΔΕΝ θα ψήφιζαν την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ γεγονός που πιθανότατα οφείλεται αφενός στην πλειοψηφούσα κεντροδεξιά και αφετέρου στην κυριαρχία των φιλοευρωπαικών τάσεων και απόψεων.