Οι στιγμές που μοιράστηκα με τον διεθνούς φήμης σχεδιαστή Νίκο Αποστολόπουλο ήταν πολλές. Έχω περάσει μαζί του απίθανες μέρες και νύχτες την δεκαετία του ’90 τόσο στο Παρίσι, όταν οι επιδείξεις μόδας με την υπογραφή του αποτελούσαν θέμα στον διεθνή τύπο, όπως και αξέχαστα βράδια στο σπίτι του στην Μύκονο. Εκεί θυμάμαι νύχτες ξαπλωμένοι, φίλοι αρκετοί, μετρούσαμε τ’ αστέρια που έπεφταν. Θυμάμαι την υπέροχη Κλαούντια Καρντινάλε, καθισμένη ανάμεσά μας αγκαλιά με τις εγγονές της… Με τον Νίκο η σχέση μου ήταν τόσο στενή που, αμέσως μετά τον γάμο μου, οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν ότι «λίγες μέρες μετά το μυστήριο ζούσα μαζί του στην Μύκονο»!  Μάλιστα ένα βράδυ ο Νίκος «έπαιξε ξύλο» για χάρη μου. Τι βράδυ δηλαδή, ξημερώματα, και μετά βρεθήκαμε όλοι παρέα στο αστυνομικό τμήμα του νησιού. Το αποκαλύπτουμε μαζί στην συνέντευξη που θα δείτε στην συνέχεια .

Ο Νίκος Αποστολόπουλος, με μια υπογραφή που αποτελεί brand name στον κόσμο, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και απέκτησε δύο διδακτορικά στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στις πολιτικές επιστήμες από την Σορβόννη. Εργάστηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ειδική πρόταση από το υπουργείο Εμπορίου της Γαλλίας ανέλαβε την διεύθυνση του Εμπορικού Επιμελητηρίου στη γαλλική πρωτεύουσα 

Ο Νίκος εξαιτίας μιας γυναίκας, θα μάθετε ποια είναι, μπήκε στον χώρο της μόδας με την πρωτοποριακή για την εποχή ιδέα να αναδείξει το αντρικό κορμί. Τα πέντε πρώτα εσώρουχα που σχεδίασε, γιατί τόσα ήταν, προκάλεσαν «πάταγο». Ο διεθνής τύπος, όπως Financial Times, Spiegel, Monde, Figaro, Liberation, αναφέρονταν σ’ εκείνον ως τον σημαντικότερο πρεσβευτή της Ελλάδας στον κόσμο, όπως και μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

 

«Ο Νίκος κάνει τους ανθρώπους θεούς του Ολύμπου» έγραφε ο ξένος τύπος. H υπογραφή «Nikos» αποθεώνεται παγκόσμια και «μαγικοί άντρες» θέλουν να φορέσουν τις δημιουργίες του. Οι Elton John, Alain Dellon, Tom Cruise, George Michael, Prince… Μούσα του στην πασαρέλα, η γυναίκα του David Bowie, Iman.

Οι επιδείξεις μόδας που διοργάνωνε στο Μιλάνο και στο Παρίσι αποτελούσαν υπερπαραγωγές που θύμιζαν μεγάλες Χολυγουντιανές ταινίες. Έμπνευση για εκείνον ήταν η αρχαία Ελλάδα και οι ήρωες της μυθολογίας τους οποίους μετέφερε στην σκηνή, κάνοντας το κοινό να παραληρεί όρθιο χειροκροτώντας. Θεατές; Ηθοποιοί–πρωταγωνιστές του Χόλυγουντ, συνάδελφοί του (πλην του Αrmani με τον οποίο δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις) και top models, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, συλλέκτες έργων τέχνης. Για να αντιληφθείτε την τάξη μεγέθους, ο Νίκος Αποστολόπουλος, για τις ανάγκες παρουσίασης μιας κολεξιόν του, έδινε το 1988 150.000.000 εκατομμύρια δραχμές! 

 

Η φοβερή «πρόβλεψη» της Παγιατάκη

Ο Νίκος έχει έρθει για λίγες μέρες στην Ελλάδα. Είχε φτιάξει τα κοστούμια για την παράσταση «Ζορμπάς» στο Ηρώδειο. Λίγο πριν «τσεκάρει» για την πτήση του για Παρίσι βρίσκει στο αεροδρόμιο την Βίκυ Παγιατάκη. Την συνάντηση εκείνη τη θυμάται έως σήμερα. «Δεν θα ήθελα να ήμουνα στην θέση σου» του είπε η Βίκυ. Έκπληκτος εκείνος θέλει να μάθει περισσότερα, αλλά δεν είχε χρόνο. Όταν έφτασε στο Παρίσι, όλα είχαν καταστραφεί! Στην εταιρεία του είχε μπει λουκέτο, στα εργοστάσιά του το ίδιο, ο συνεταίρος του είχε εξαφανιστεί και οι λογαριασμοί του είχαν δεσμευτεί…

«Δεν είχα ούτε να φάω»… Από τότε έως σήμερα, από την εποχή της απόλυτης καταστροφής δηλαδή, διαχειρίστηκε πάρα πολλά. Το πώς τα κατάφερε θα το δείτε και θα το ακούσετε από τον ίδιο… Λίγες μέρες πριν ανοίξει ένα ακόμη κατάστημα στο Κολωνάκι μας ταξιδεύει από την Πάτρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο σπίτι των θεών, στον Όλυμπο, που αποτελεί πηγή έμπνευσης του, στην Ινδία, στα Ιμαλάια και  στους Θιβετιανούς μοναχούς. Είναι επίισης απίθανες οι δουλειές που έχει κάνει τις περιόδους της μεγάλης του ανέχειας -σκεφτείτε ότι έγινε οδηγός, χωρίς να έχει δίπλωμα !!!

Έχει ζήσει και ζει τα πάντα. Μεγάλους έρωτες, αποχωρισμούς, συγκλονιστική επαγγελματική αναγνώριση, σχέσεις με ισχυρότατους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ταξίδια σε τόπους που μοιάζουν μόνο «καρτ – ποστάλ», απώλειες, ανέχεια και τεράστιες ανατροπές…