«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να μείνει ανοιχτό και στο μέλλον, όχι μόνο τώρα. Το λέμε και σε αυτούς που χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα», επειδή είναι κλειστό. Αυτός είναι ο σκοπός μας», δηλώνει ο Φραγκίσκος Βορτελίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργιακές τους κινητοποιήσεις για 11η εβδομάδα, είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε τη Δευτέρα πως «παραβιάζουν το νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη». 

Η απάντηση του Φραγκίσκου Βορτελίνου, μέσω του Provocateur είναι έντονη, αφού εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση εναντίον του υπουργού.«Προφανώς και ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, παρά τον εκφοβισμό, την τρομοκρατία, την παραπληροφόρηση, απειλών με εισαγγελείς με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για 11η εβδομάδα, αντιδρώντας στην αυθαιρεσία της κυβερνητικής εξουσίας και την άσκηση της κρατικής βίας, που οδηγούν στην ανήθικη και παράνομη απόλυση 1.249 συναδέλφων. Αυτοί αποτελούν τον «τελευταίο κρίκο» στην προγραμματισμένη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και στην παράδοση του στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

Βλέπετε η αγορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι «παρθένα», μεγάλη και χρυσοφόρα και η συρρίκνωσή της δημιουργεί χώρο για τους ιδιώτες. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί πως είμαστε τα θύματα μιας πολιτικής επιλογής που θέλει τη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και είναι ένα οργανωμένο σχέδιο που εξελίσσεται μεθοδικά».

Μάλιστα, ο Βορτελίνος, υποστηρίζει πως πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τα δημόσια Πανεπιστήμια:

«Άρχισε με την ψήφιση του νόμου 4.009 και με το σχέδιο «Αθηνά». Ακολούθησε η οικονομική ασφυξία των ιδρυμάτων με μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων περίπου στο 55% και την κλοπή των περιουσιακών τους στοιχείων με το «κούρεμα» των αποθεματικών τους. Το εντελώς αυθαίρετο και παράνομο κούρεμα σε μια νύχτα, από τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τώρα αρχίζει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, με την απόλυση του προσωπικού, αρχής γενομένης από το διοικητικό. Και θα ακολουθήσουν οι καθηγητές».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιτίθεται με σφοδρότητα στον υπουργό Παιδείας και για την απόφαση να παραπεμφθούν όσοι υπάλληλοι δεν έκαναν απογραφή: 

«Ο κ. Αρβανιτόπουλος αρνείται το διάλογο, πυροδοτεί μια κατάσταση και την εξωθεί στα άκρα. Μόλις προχθές, σε μια επίδειξη αυταρχισμού, αντιδημοκρατικής και παράνομης λειτουργίας, με έγγραφό του παραπέμπει στα πειθαρχικά συμβούλια συναδέλφους, επειδή σε περίοδο απεργίας δεν εκτέλεσαν ένα υπηρεσιακό καθήκον, την απογραφή. Είναι μια άκρως φασιστική αντίληψη, καθώς ποινικοποιεί στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας».

Υποστηρίζει πως η απεργία των υπαλλήλων δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τα Πανεπιστήμια…

«Στο θέμα του ανοίγματος των ιδρυμάτων… Η κινητοποίησή μας δεν επηρεάζει την εκτελεστική λειτουργία των ιδρυμάτων. Και αυτό φαίνεται από τη συμπεριφορά των διαφόρων ιδρυμάτων ανά τη χώρα, όπως το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίων, της Πάτρας, που δεν υπάρχει θέμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα απεργούσαν οι καθηγητές, άρα δεν υπήρχαν μαθήματα, ενώ τώρα ανέλαβαν οι φοιτητές, που κατέλαβαν τις σχολές τους. Ειδικά στο Μετσόβειο Πανεπιστήμιο, όπου όλες οι σχολές τελούν υπό κατάληψη. Δηλαδή οι φοιτητές, δεν θέλουν το καλό τους; Θέλουν να χάσουν το εξάμηνό τους; Το διακινδυνεύουν για να στηρίξουν την απεργία μας; Όχι. Απλά τόσο οι καθηγητές, όσο και οι φοιτητές, έχουν καταλάβει πως επέρχεται η πλήρης υποβάθμιση των σχολών τους. Εκτός από την έλλειψη πόρων, δεν υπάρχουν και οι καθηγητές για να καλύψουν τις ανάγκες».

Ο κ. Βορτελίνος, μάλιστα, υποστηρίζει πως ο ίδιος ο υπουργός καταπατά νόμο που είχε ψηφίσει, ενώ αποκαλύπτει πως οι απολυμένοι φύλακες είναι εκείνοι που φυλάσουν ακόμη και τώρα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

«Ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει καταπατήσει κάθε έννοια δικαίου. Έχει καταπατήσει και διατάξεις, που και ο ίδιος ψήφισε. Για παράδειγμα, το άρθρο 90, του νόμου 4172 του 13. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, επιτρέπεται να καταργούνται οργανικές μονάδες, όπως τώρα επιχειρεί να καταργήσει την πρόσληψη 1.349 συναδέλφων, αλλά υπάρχει τεκμηρίωση βάσει αξιολόγησης των δομών και σχέδια στελέχωσης. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, όχι μόνο δεν υπάρχει πλεόνασμα, αλλά έλλειψη προσωπικού. Επίσης, δεν υπάρχει καμία μελέτη για τη βιωσιμότητα τους. Για αυτό και εγώ, παρακαλώ, να ανοίξουν τα Ιδρύματα και να έρθουν οι δημοσιογράφοι με τις κάμερές τους, να καταγράψουν τις κλειστές διοικητικές υπηρεσίες, αφού δεν θα υπάρχει προσωπικό.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος καλεί τους εισαγγελείς να παρέμβουν, επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον που βλάπτεται από τη μη υλοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα. Κι εδώ διερωτάται κανείς…. Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης; Ή θέλει η κυβέρνηση την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξή της;

Και αυτή η επιχειρηματικότητα, δειλά δειλά αρχίζει να εμφανίζεται και στην πράξη με την κατάργηση των υπηρεσιών φύλαξης των Ιδρυμάτων, αφού έχουν απολυθεί όλοι οι φύλακες – νυχτοφύλακες και τα Ιδρύματα παραμένουν αφύλαχτα. Φυλάσσονται με την ευθύνη των υπαλλήλων που έχουν ήδη απολυθεί. Αύριο δεν θα υπάρχουν όμως αυτοί οι υπάλληλοι. Τι θα κάνει ο κ. Αρβανιτόπουλος, τότε; Μάλλον θα φέρει ιδιωτικές εταιρείες security για να κάνουν τον φύλακα, με άλλα καθήκοντα. Και καταλαβαίνετε το εκρηκτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί… Από τη μία εταιρείες security, με άλλα καθήκοντα –καταλαβαίνετε τι εννοώ- και από την άλλη, φοιτητές και καθηγητές. Και για όλα αυτά είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο υπουργός Παιδείας».

Τι απαντά στους γονείς που έχουν στείλει τα παιδιά τους να σπουδάσουν και χάνουν το εξάμηνο; Είναι διατεθειμένοι να κάνουν έναν διάλογο, που θα πρέπει να διαπραγματευτούν και να κάνουν «πίσω» σε ορισμένα θέματα; Ο κ. Βορτελίνος είναι απόλυτος:

«Να διαπραγματευτούμε, τι; Τη δουλειά μας; Τη ζωή μας; Τη ζωή των παιδιών μας; Αυτή τη στιγμή δεν πλεονάζουν υπάλληλοι. Αυτό έχει καταστεί σαφές! Θέλει σώνει και καλά, για να εξυπηρετήσει άλλα συμφέροντα, την απόλυση των υπαλλήλων. Να διαπραγματευτούμε, τι; Αν θα φύγουν 1000 ή 500; Ή θέλουμε τα πανεπιστήμια όπως είναι σήμερα, να παράγουν γνώση και να διαμορφώνουν τα παιδιά μας ή δεν τα θέλουμε! Ο κ. Αρβανιτόπουλος πρέπει να μας απαντήσει αν προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ΙΙΕΚ. Φυσικά και αισθανόμαστε μια τεράστια ευθύνη απέναντι στους φοιτητές, τους γονείς τους και γενικότερα στην κοινωνία. Η απεργία μας αφορά και αυτούς. 

Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το «συμβόλαιο θανάτου» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και να απεμπλακούμε από τη θανάσιμη αγκαλιά της κυβερνητικής αναλγησίας και βαρβαρότητας, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο Πανεπιστήμιο, τη δουλειά μας και το δικαίωμα στη ζωή. Με απόλυτο σεβασμό στη ζωή, στους φοιτητές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, γιατί και εμείς είμαστε μέλη της κοινωνίας. Και τα δικά μας παιδιά, άλλωστε, φοιτούν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο».