Η ζωή του Κώστα Σαμαρά, δεν μοιάζει με μυθιστόρημα. Είναι μυθιστόρημα. Και η λέξη συναρπαστικό ηχεί απλή για να το περιγράψει. Μετρ των αποδράσεων -η ελληνική αστυνομία το γνωρίζει πολύ καλά- έχει καταφέρει να δραπετεύσει σχεδόν από παντού. Από κρατητήρια, από αστυνομικά τμήματα ακόμη και από μια κλούβα μεταγωγών στην μέση της Εθνικής Οδού, της οποίας έκοψε το δάπεδο!

Η ζωή του άλλαξε όταν διάβασε έφηβος ακόμη, το «Ζην επικινδύνως» του Νίτσε και τον περίφημο «Πεταλούδα» του Ανρί Σαριέρ, που ενσάρκωσε κινηματογραφικά ο Στιβ Μακουίν. Δεν ξέρω ποιος έλληνας ηθοποιός θα μπορούσε να ενσαρκώσει ιδανικά τον άνθρωπο που δεν μπορούσε ποτέ να μείνει πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής και το απέδειξε περίτρανα.


[fullimage]18017[/fullimage]
 

Οι σπουδές του στις γραφιστικές τέχνες, αποδείχτηκαν πολύ χρήσιμες τα τελευταία χρόνια. Στα παλιότερα, όταν διάβηκε την λεπτή γραμμή που χωρίζει το νόμιμο από το παράνομο, δεν του χρειάστηκαν τόσο.

Οι μικροκλοπές και οι διαρρήξεις σε καταστήματα ήταν η αρχή. Η γνωριμία ένα απόγευμα, σε ένα μπαράκι πίσω από το ΚΤΕΛ Τρικάλων με τον Νίκο Παλαιοκώστα, ήταν η συνέχεια, που αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από συναρπαστική. Με τον Βασίλη και τον Νίκο Παλαιοκώστα ο Σαμαράς μπήκε στο πάνθεον των ελλήνων παρανόμων, με τα όσα έκαναν, καταφέρνοντας πάντα να διαφεύγουν.

Η περίφημη ληστεία στην Καλαμπάκα, όπου ξέφυγαν πετώντας πεντοχίλιαρα στους δρόμους δημιουργώντας τον αναμενόμενο χαμό από ανθρώπους που έτρεχαν να τα μαζέψουν, ήταν μόνο ένα από τα «επιτεύγματά» του.

Οι κλοπές δεκάδων αυτοκινήτων που χρειάστηκε για διάφορες «δουλειές» στις οποίες δεν πυροβόλησε ποτέ άνθρωπο, ήταν ένα άλλο.

Η τελευταία του σύλληψη πριν από δύο περίπου χρόνια, έξω από ένα κατάστημα Jumbo, τον έστειλε πάλι πίσω στον Κορυδαλλό, ένα γνώριμο μέρος για τον ίδιο.

Όταν έκανα ένα ρεπορτάζ για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και την ενασχόληση του με την φωτογραφία στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», δεν περίμενα να με πάρει τηλέφωνο. Το έκανε για να με ευχαριστήσει για το άρθρο και κάπως έτσι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω λίγο καλύτερα τον δραπέτη-μύθο που έγραψε το βιβλίο «Καταζητείται».

 


 

Δεν ξέρω πάντως, αν το συγγραφικό του πόνημα, υπάρχει ανάμεσα σε αυτά που διαθέτει το σωφρονιστικό ίδρυμα για να διαβάζουν οι κρατούμενοι. Αλλά όπως και να έχει, στον Κορυδαλλό ο Σαμαράς εκτελεί χρέη βιβλιοθηκάριου.

Είναι ήρεμος και περιμένει την δίκη του για να ξεμπερδεύει με την περιπέτειά του.

Σε μια από τις κουβέντες μας, τον ρώτησα αν έχει επικοινωνήσει μαζί του, ο πιο καταζητούμενος έλληνας, ο Βασίλης Παλαιοκώστας. «Αν μίλαγα με τον Βασίλη» μου είπε «δεν θα ήμουν εδώ τώρα…»