Έτσι θα μπορέσεις να έχεις ψημένα, και όχι βρασμένα, λαχανικά, που έχουν πάρει το επιθυμητό χρώμα και είναι τραγανιστά και ζουμερά.

1. Κόψτε τα λαχανικά σε ομοιόμορφο μέγεθος ώστε να είναι και το ψήσιμο ομοιόμορφο. Όταν ψήνετε αμυλούχα, όπως πατάτες ή γλυκοπατάτες, κόψτε τα σε κύβους περίπου 1 ½’’-2’’και ψήστε τα σε θερμοκρασία μεγάλη (όχι πάρα πολύ μεγάλη) -η  χαμηλή θερμοκρασία θα έχει πολύ κακό αποτέλεσμα). Τα μικρά ολόκληρα λαχανικά, για παράδειγμα τα ολόκληρα ψητά καρότα, είναι εξαιρετικά όταν ψήνονται, καθώς επίσης και τα μικρού μεγέθους μπουκετάκια μπρόκολου.

2. Τα κομμένα λαχανικά τα αλείφετε με λάδι καλά, χρησιμοποιώντας τα χέρια, αλλά χωρίς υπερβολές. Τα λαχανικά που έχουν πορώδη σάρκα, όπως η μελιτζάνα ή τα μανιτάρια, τα λαδώνετε λίγο καλύτερα. Για να έχετε ένα μέτρο, δύο γεμάτες κουταλιές λαδιού είναι αρκετές για ένα κανονικό ταψί, προσθέστε λίγο παραπάνω εάν έχετε πορώδη λαχανικά. Προσέξτε τις υπερβολές, τα λαχανικά σας απλά να γυαλίζουν και βέβαια να τα αρτίσουμε με αλάτι, πιπέρι ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

3. Το καλύτερο σκεύος για να ψήσετε λαχανικά είναι το πιο ρηχό σκεύος που σας βρίσκεται -ιδανικό είναι ένα τελείως επίπεδο. Τα κανονικά ταψιά φούρνου έχουν υπερυψωμένα πλαϊνά με αποτέλεσμα να εγκλωβίζουν την υγρασία που περιέχουν τα λαχανικά, με αποτέλεσμα αυτά να βγαίνουν μαλακά.

4. Τοποθετήστε τα λαχανικά αραιά στο ταψί σε ένα επίπεδο. Εάν επικαλύπτει το ένα το άλλο, τότε η υγρασία που προκύπτει βγάζει πολύ κακό αποτέλεσμα και γίνονται σαν νερόβραστα. Επομένως, όταν τα στρώνετε, να αφήνετε εύλογο χώρο ανάμεσα στα κομμάτια.

5. Ψήστε τα λαχανικά σας στους 200 βαθμούς. Το ζητούμενο είναι να έχετε σαν αποτέλεσμα λαχανικά καραμελωμένα και τραγανιστά εξωτερικά και ψημένα και ζουμερά εσωτερικά. Σε χαμηλότερη θερμοκρασία τα λαχανικά θα είναι χωρίς χρώμα και μαλακά.

6. Για να έχετε επιτυχία, εφόσον ψήσετε με την παραπάνω διαδικασία και για 30- 40 λεπτά, πρέπει ενδιαμέσως να γυρίσετε τα λαχανικά 1-2 φορές ώστε να πάρουν χρώμα από παντού. Πάντως, στα τριάντα λεπτά και μετά, τσεκάρετε το ψήσιμό για να είναι το αποτέλεσμα του γούστου σας.