Ανάμεσα στις δεκάδες, πολυποίκιλες κι ενδιαφέρουσες δράσεις των atenistas, της πλέον ενεργούς συλλογικότητας πολιτών της πρωτεύουσας, στέκεται και ξεχωρίζει το OpenWalkAthens (OWA). H διαδραστική βόλτα, δηλαδή, η οποία διοργανώνεται κατά καιρούς από την αεικίνητη αυτή ομάδα πόλης και η οποία αποσκοπεί στο να γνωρίσουν οι αθηναίοι διάφορες άγνωστες γωνιές, πτυχές και ιστορίες της πόλης.

Η αρχή είχε γίνει τον Μάιο του 2013 και οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά ιστορικές βιοτεχνίες της Αθήνας καθώς και καταστήματα με σπάνιο αντικείμενο. Η επόμενη βόλτα είχε γαστρονομικό ενδιαφέρον, ενώ το τρίτο OpenWalkAthens ήταν βιβλιοφιλικό.

Το τέταρτο OpenWalkAthens, είναι προγραμματισμένο για αύριο το πρωί. Το Provocateur ήρθε σε επικοινωνία με την Γεωργία Δαβανέλου, μέλος της υπο-ομάδας Plus (η οποία επωμίζεται και την ευθύνη της διοργάνωσης της κυριακάτικης δράσης) προκειμένου να βάλει στο κλίμα όσους από εσάς δεν έχετε συμμτεάσχει στο παρελθόν σε ανάλογη δραστηριότητα.

«Η φιλοσοφία όλων των ανοιχτών περιπάτων (OWA) που διοργανώνουν οι atenistas είναι η γνωριμία με μέρη της πόλης τα οποία μπορεί να προσπερνάμε καθημερινά και να μην τους δίνουμε τη σημασία που τους αξίζει», ξεκινάει η Γεωργία. «Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε και για τον τέταρτο περίπατο ο οποίος θα αφορά στα Μουσεία. Πέρα από τα μεγάλα και “πολυδιαφημισμένα” μουσεία, υπάρχουν κι άλλα μικρότερα, όμως εξίσου σημαντικά, τα οποία είτε δεν τα γνωρίζουμε καν είτε απλώς δεν τα έχουμε ποτέ επισκεφθεί.

Χαρακτηριστική περίπτωση για πολλούς είναι το Τζαμί. Είναι πάνω στην πλατεία στο Μοναστηράκι, έξω ακριβώς από το μετρό. Ποιος από τους Αθηναίους δεν έχει περάσει απ’ έξω; Πόσοι όμως το έχουμε επισκεφθεί; Αυτό είναι που κάνει τα OWA τόσο δημοφιλή: μας συστήνουν ξανά μια πλευρά της πόλης που αγνοούμε ή απλώς ξεχνάμε μέσα στην καθημερινότητα», καταλήγει.

Τo OWA4, λοιπόν,  θα συστήσει στους αθηναίους 18 μουσεία από τα οποία συνήθως περνάνε αλλά δεν… ακουμπάνε. Θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 4 το απόγευμα. Στο μεσοδιάστημα, όσα μουσεία συμμετέχουν στη δράση θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες και να τους… μυήσουν στα μυστικά τους.

Ανάμεσά τους και πέρα από το Τζαμί στο Μοναστηράκι, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, το Εβραϊκό Μουσείο  στου Ψυρρή, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη στο Θησείο και το Μουσείο Μακρονήσου, το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων και το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστήμιου Αθηνών.
 


 

Τα της συμμετοχής είναι απλά. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις το χάρτη από όποιο μουσείο θέλεις (βλ. λίστα και χάρτη παρακάτω), να ξεκινήσεις τη βόλτα σου και να περιηγηθείς στους χώρους που θα είναι ανοικτοί και με ελεύθερη είσοδο -εκτός από τις ξεναγήσεις, μπορείς να παρακολουθήσεις μαζί με τον μπόμπιρα ή την μικούλα σου τα παιδικά παιχνίδια και εργαστήρια που θα στηθούν σε διάφορα σημεία. Καλό θα είναι να γνωρίζεις κι αυτό: Υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσεις στο κινητό σου τα κείμενα που αφορούν στο OpenWalkAthens4 καθώς επίσης και τον χάρτη της δράσης μέσω της δωρεάν εφαρμογής Clio Muse, την οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε είτε σε Android είτε σε iPhone.
 

TA 18 ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

1. Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Νίκης 39
2. Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9
3. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης – Κεντρικό κτίριο, Κυδαθηναίων 17
4. Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14
5. Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Χατζημιχάλη 6
6. Μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Καρυάτιδων + Καλλισπέρη 12
7. Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου, Γουέμστερ 5Α
8. Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θόλου 5
9. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης – Κτίριο οδού Πανός 22, Πανός 22
10. Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, Διογένους 1-3
11. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης – Τζαμί Τζισδαράκη, Άρεως 1 (Πλ. Μοναστηρακίου)
12. Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, Αγ. Δημητρίου 13
13. Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδόνη 2
14. Μουσείο πολιτικών εξορίστων Άη Στράτη, Αγ. Ασωμάτων 31
15. Μουσείο Μακρονήσου, Αγ. Ασωμάτων 31
16. Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, Αγ. Ασωμάτων 45, Θησείο
17. Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο
18. Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα – «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα» και Θέατρο Σκιών «Χαρίδημος», Ηρακλειδών 66