Μπορεί οι περισσότεροι να φρίαξαν με την συμπεριφορά του Ντίλαν στις καλοκαιρινές συναυλίες του στην Ελλάδα –τι περίμεναν από έναν γνωστό μισάνθρωπο δεν καταλαβαίνω- όμως εγώ επιμένω να πιστεύω ότι χωρίς αυτόν, η μουσική και η ζωή μας θα ήταν φτωχότερες.

Εν πάση περιπτώσει, για να μην θυμόμαστε τα παλιά και πικραινόμαστε, ο Ντίλαν έχει ακόμα θησαυρούς στα σεντούκια του –πράγματα και θάματα από όλες εκείνες τις ώρες που πέρασε στα στούντιο μαζί με μερικούς από τους καλύτερους και πιο υπομονετικούς μουσικούς της Δύσης.

 

 

Ανάμεσα στους θησαυρούς είναι και τα κομμάτια που ηχογράφησε ο τραγουδιστής και μουσικός στο υπόγειο του σπιτιού του μετά από το ατύχημα που είχε με τη μηχανή τον Ιούλιο του ’66. Εκείνους τους μήνες ο Ντίλαν ηχογράφησε περισσότερα από 100 τραγούδια μαζί με τους Robbie Robertson, Rick Danko, Richard Manuel, Garth Hudson και Levon Helm.

Τα Basement Tapes, τα ηχογραφήματα που προέκυψαν από εκείνες τις ολονυχτίες, έτρεφαν επί δεκαετίες τα όνειρα και τους πόθους των φανατικών του Ντίλαν. Το 1969 κυκλοφόρησε ένα πρώτο (παράνομο) άλμπουμ, το «Great White Wonder», με 16 κομμάτια. Ακολούθησε η κυκλοφορία του «The Basement Tapes» το ’75, στο οποίο περιλαμβάνονταν και τα «κλεμμένα» κομμάτια, καθώς και μερικές ακόμα συλλογές με ανέκδοτο υλικό.

Όμως, το δώρο εξ ουρανού για τους fans  του Ντίλαν έρχεται. Πρόκειται για τη συλλογή «The Basement Tapes: The Bootleg Series Vol 11» η οποία θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει όλα τα κομμάτια που διασώζονταν από τις ένδοξες εκείνες ημέρες σε ένα σετ των 6 CD.

Ακούστε μερικά αποσπάσματα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.