Τα γεγονότα που συντάραξαν χθες, 22/10, την πρωτεύουσα του Καναδά είναι γνωστά. Ο 32άχρονος Μάικλ Σεχάφ Μπιμπό, γεννημένος στο Κεμπέκ από χριστιανούς γονείς, εισήλθε στο κτίριο του κοινοβουλίου αφού πρώτα πυροβόλησε έναν από τους άντρες της τιμητικής φρουράς, ο οποίος αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Μπιμπό έπεσε στη συνέχεια νεκρός από τις σφαίρες του αξιωματικού φρουράς, έχοντας στο μεταξύ προκαλέσει απίστευτη αναστάτωση και ένα όργιο φημολογίας για πιθανή οργανωμένη επίθεση με πολλαπλούς στόχους σε ολόκληρη τη χώρα. Ο μιντιακός συναγερμός έληξε με διάγγελμα του πρωθυπουργού της χώρας Στίβεν Χάρπερ από το καταφύγιο στο οποίο είχε φυγαδευτεί –ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Καναδάς δεν θα υποκύψει στις τρομοκρατικές απειλές.
 

https://www.youtube.com/watch?v=7tmRLxIAg30
 

Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο του επεισοδίου που προκάλεσε πυρετό στα Μέσα Ενημέρωσης όλου του κόσμου και ανατριχίλες στις υπηρεσίες ασφαλείας κατά μήκος της αμερικανο-καναδικής μεθορίου, είναι η ταυτότητα του δράστη: Νεαρός, λευκός, το «γλυκό παιδί», όπως τον περιγράφουν οι γείτονές του, προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ αφού πρώτα διέγραψε μια ενδιαφέρουσα πορεία ως μικροκακοποιός και απατεώνας -το ποινικό μητρώο του περιλαμβάνει καταδίκες για διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών και μία ληστεία.

Ο Μάικλ Σεχάφ Μπιμπό, γεννηθείς Μάικλ Τζόζεφ Χολ, είναι ο δεύτερος νεοπροσήλυτος στο Ισλάμ που απασχολεί τις αρχές του Καναδά το τελευταίο διάστημα. Την Δευτέρα ένας άλλος νεαρός άνδρας πάτησε σκόπιμα με το αυτοκίνητό του έναν στρατιώτη στο Κεμπέκ. Ούτε εκείνος είχε γεννηθεί στον «αστερισμό» του Ισλάμ…
 

https://www.youtube.com/watch?v=Q1U26khJNr4
 

Και, βεβαίως, ας μην ξεχνάμε τον «δικό μας» Χρήστο Κατσιρούμπα -Christos Katsiroubas, όπως το ανέφεραν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο νεαρός Κατσιρούμπας, γιος Ελλήνων μεταναστών στην κωμόπολη Λόντον της επαρχίας του Οντάριο –μια ανάσα από το Ντιτρόιτ-, σκοτώθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο στη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών για την κατάληψη διυλιστηρίου στην Αλγερία. Ο 24άχρονος Ελληνο-καναδός πήρε μέρος στην πολύνεκρη επίθεση –σε αυτή πέθαναν περισσότεροι από 36 εργαζόμενοι στα διυλιστήρια- μαζί με 30 περίπου ομοϊδεάτες του, οι οποίοι είχαν στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα. 

Σε κάθε περίπτωση, συγγενείς και γείτονες δήλωσαν έκπληκτοι για την μεταστροφή του αγαπημένου παιδιού/ ανηψιού/ συμφοιτητή και πάει λέγοντας και απέδωσαν ευθύνες στην μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής τους για τον προσηλυτισμό του δικού τους παιδιού.