Μπορεί να είσαι Λίβερπουλ… Γιατον Ιαν Ρας, τον Τζον Μπαρνς, τον Κένι Νταλγκλίς, τον Μάικλ Όουεν, τον Στίβεν Τζέραρντ. Ή και Άρσεναλ. Ή και Γουέστ Χαμ. Αλλά δεν μπορείς να μην παραδεχτείς πως μια γενιά ήταν αρκετή για να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε μια ποδοσφαιρούπολη, μελαγχολική, τυπικά βρετανική… Στο Μάντσεστερ, στα early 90’s μπολιάστηκαν μερικοί πιτσιρακάδες που έμελλε να γράψουν ιστορία. Υπό την καθοδήγηση ενός Σκωτσέζου που τότε, εάν τα στοιχηματζίδικα της Μεγάλης Βρετανίας έδιναν απόδοση 5.000 προς 1 πως θα γίνει «sir» κάποια στιγμή, μόνο κάποιος μεθυσμένος που μόλις βγήκε από παμπ θα «επένδυε» καμιά λίρα.

Κι όμως… Εκείνη η γενιά, η «γενιά του ’92» όπως είναι γνωστή στο Μεγάλο Νησί, ξεπήδησε από τις ακαδημίες της Manchester United. Και ήταν παρέα και εκτός γηπέδων… Ράιαν Γκιγκς, Πολ Σκόουλς, αδερφοί Νέβιλ, Νίκι Μπατ. Α, ναι. Και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Ο Γκέιμπ Τέρνερ, λοιπόν, είναι ο σκηνοθέτης που μαζεύει την παλιοπαρέα ξανά, για να αναπολήσουν μπροστά στο φακό του, την επταετία από το 92 έως το 99. Τόσο τους πήρε για να πετύχουν εκείνο το ανεπανάληπτο τρεμπλ.

Και καθώς το φιλμ θα «αναδύει» όλες εκείνες τις ποδοσφαιρικές στιγμές που καρφώνονται στο μυαλό κάθε ποδοσφαιρόφιλου και καθώς οι αναμνήσεις θα ζωντανεύουν μέσα από τις διηγήσεις των ποδοσφαιριστών, θα ξεπηδήσουν και δύο εμβληματικοί Γάλλοι.

Ο Ερίκ -the King- Καντονά, το «καύσιμο» για να δουλεύει η καλοκουρδισμένη μηχανή των «κόκκινων διαβόλων», αλλά και το τελευταίο σύμβολο της «γαλλικής ποδοσφαιρικής φινέτσας», ο Ζινεντίν Ζιντάν.  

Ok, μιλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αλλά για κάτι τέτοιες περιπτώσεις έχει ανακαλυφθεί το fast forward!

Το φιλμ θα κυκλοφορήσει την 2η του Δεκέμβρη. Θα είναι ένα ντοκιμαντέρ που θα ξεφύγει από τα ποδοσφαιρικά κλισέ;

Ο Τέρνερ ήταν «πίσω» από το In The Hands Of God, που αφορούσε πέντε freestyle ποδοσφαιριστές, που προσπαθούσαν να μαζέψουν χρήματα κάνοντας ποδοσφαιρικές επιδείξεις, για να ταξιδέψουν στο Μπουένος Άιρες και να συναντήσουν το ίνδαλμά τους, Ντιέγκο Μαραντόνα.

Το υλικό έχει μονταριστεί στο studio όπου έγινε και η επεξεργασία του ντοκιμαντέρ, «Σένα».