Ναι, είναι αξιαγάπητες γούνινες μπαλίτσες που λατρεύεις να χαζεύεις με τις ώρες. Οι μελέτες όμως δείχνουν ότι πρόκειται στην ουσία για αδίστακτα και χειριστικά σαρκοφάγα αιλουροειδή που σου κάνουνε τη χάρη να τα αγγίζεις, μόνο επειδή τους δίνεις τροφή. Κι αν τύχει και πεθάνεις χωρίς να τους δώσεις τροφή, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σε φάνε.

1.Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή σου αλλά γενικώς χέστηκαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμά σου. Αυτό προκύπτει επειδή οι γάτες δεν εξελίχθηκαν στο να γίνουν οικιακά ζώα, σύμφωνα με μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Τόκιο. Είναι από τη φύση τους μοναχικοί κυνηγοί και επέλεξαν την επαφή τους με τον άνθρωπό, για λόγους επιβίωσης. Παρ’ όλα αυτά κι ενώ απολαμβάνουν τη φιλοξενία σου, προτιμούν να τις αφήνεις στην ησυχία τους.
 


 

2.Μολονότι η ειδυλλιακή εικόνα που όλοι έχουμε για το γατίσιο κατοικίδιο μας, είναι οι αγκαλίτσες, αυτό είναι που οι γάτες σιχαίνονται περισσότερο και τις στρεσάρει. Και ο μόνος λόγος που ανέχονται την παρουσία μιας άλλης γάτας στο σπίτι, είναι επειδή ξέρουν πως θα γλυτώσουν το γούτσου γούτσου από τα χεράκια σου, όση ώρα θα ασχολείσαι με την άλλη γάτα.
 


 

3. Το παραπάνω είναι και ο λόγος που μετά από μια χαρούμενη αγκαλίτσα με τον γατούση σου, ο “ανθρωποφάγος” αρχίζει να πλένεται αμέσως μετά γλύφοντας το σώμα του. Πολύ απλά γιατί θεωρούν ότι βρωμάς ακόμα κι αν έχεις κάνει πέντε ντους, εφ’ όσον σιχαίνονται την ανθρώπινη μυρωδιά.
 


 

4. Όλοι όσοι έχουμε γάτες, λιώνουμε από τη χαρά μας όταν έρχεται και τρίβει τη μουσούδα της πάνω μας ή μας κάνει πατουσάκια. Θα στο πω απλά για να το καταλάβεις: Έχεις δει τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή με το χαρέμι του; Αυτό είναι η γάτα. Δεν τρίβεται πάνω σου από αγάπη. Αλλά για να δείξει πως είσαι ιδιοκτησία της αφήνοντας τη μυρωδιά της πάνω σου ενημερώνοντας έτσι και όποια άλλη γάτα κυκλοφορεί τριγύρω, να μην πολυπαίζει με τη λεία της. Δηλαδή εσένα.
 


 

5. Οκ, υπάρχει μια στιγμή τρυφερότητας εξ’ αποστάσεως ανάμεσα σε σένα και τη γάτα σου. Κι αυτή είναι όταν καρφώνει το βλέμμα της πάνω σου με χαλαρωμένο πετάρισμα των ματιών της. Αυτό είναι που λέγεται «το γατίσιο φιλί». Τα κακά νέα, αυτό «το γατίσιο φιλί» έχει και τη σκοτεινή πλευρά του. Γιατί όταν σε κοιτάει κατάματα, με διάρκεια και με βαθύ βλέμμα, μπορεί να δηλώνει ότι δεν γουστάρει καθ’ όλου που βρίσκεσαι στην περιοχή της. Ακόμα κι αν αυτό είναι το υπνοδωμάτιο σου.
 


 

6. Eδώ πάμε στα πολύ μακάβρια. Σε ένα συνέδριο των ιατροδικαστικων επιστημών το 1992 στη Νέα Ορλεάνη, ένας από τους επιστήμονες, μετά από έρευνα, είπε ότι σε περίπτωση που πεθάνεις στο σπίτι σου και μείνεις νεκρός για μέρες, ένας ατάιστος σκύλος μπορεί να μείνει για μέρες ή εβδομάδες χωρίς να μπει στον πειρασμό να κόψει ένα μεζεδάκι από το σώμα σου. Ο γατούλης θα ξεπεράσει το ταμπού μετά από μία ή δύο μέρες και θα σε δει κοντοσούβλι.
 


 

7.Έχεις ερωτευτεί έναν κατά συρροή δολοφόνο; Αν έχεις γάτα ναι. Σύμφωνα με μια μελέτη αμερικάνων βιολόγων το 2013, οι εξημερωμένες, οικιακές γάτες, σκοτώνουν στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο 3,7 δισεκατομμύρια πουλιά και 20,7 δισεκατομμύρια μικρότερα ζώα. Μερικές φορές το κάνουν για την πλάκα τους κι άλλες για να στα προσφέρουν σαν δώρα, σαν ξεγέλασμα ότι εσύ είσαι ο αφέντης του σπιτιού. Που για να μην ξεγελιέσαι, δεν είσαι. Εσύ ανήκεις στη γάτα, όχι η γάτα σε σένα.
 


 

8.Ναι, είναι σίγουρα βολικό το ότι δεν χρειάζεται να βγάλεις τη γάτα σου για να κάνει τα κακάκια της. Μπορείς όμως να φανταστείς ότι αυτό όχι μόνο κρύβει κινδύνους για την υγεία σου, αλλά είναι και ένας τρόπος της γάτας να ελέγχει τον εγκέφαλο σου; Τα περιττώματά της περιέχουν το παράσιτο τοξόπλασμα. Το οποίο ειδικά σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό, μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο σοβαρά σωματικά, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και άγχος. Και κάτι ακόμα πιο οργουελικό: Εθισμό και τυφλή υπακοή. Κάτι που εξηγεί το φαινόμενο της γατοπαλαβιάρας με τα 20 γατιά στο σπίτι. Δεν φταίει η ίδια η έρμη. Το τοξόπλασμα μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές ικανότητες ενός ανθρώπου.
 

Συγνώμη Γκαριμπάλντι μου, συγγνώμη Ιούλιε μου (τα δύο γατιά μου) που θα σας λείψω απόψε, αλλά υπάρχει κάποιος χωρίς γάτο που να θέλει να με φιλοξενήσει για λίγες μέρες μέχρι να απεξαρτηθώ;