Παιδί της Νέας Υόρκης γενικά, της συγγραφέα και τραγουδίστριας Isabele Celeste, η Rosario Dawson έχει ένα πολυπολιτισμικό DNA… Πορτο Ρίκο, Κούβα, Αφρική! Η… «μητέρα φύση» την προίκισε με δώρα κι εκείνη από μικρή θέλησε να τα «χαρίσει στην ανθρωπότητα για να θαυμαστούν».

Οι Έλληνες θα τη θυμούνται από το μικρό της ρόλο ως την «ημιάγρια σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στην ομώνυμη ταινία του Oliver Stone. Η εκρηκτική Rosario Dawson, όμως, έχει μεγαλώσει μέσα σε πλατό, τόσο κινηματογραφικά, όσο και τηλεοπτικά.

Με εμφανίσεις από όταν ήταν παιδί στην παιδική-τηλεοπτική εκπομπή «Sesame Street», στα 15 της βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στην ταινία «Kids». Ακολούθησαν τα Light It Up (1999), Sidewalks of New York (2001), 25th Hour (2002) του Spike Lee και Shattered Glass (2003).

Παράλληλα, έχει ανέβει στο σανίδι για να παίξει στα « Two Gentlemen of Verona», «Shakespeare in the Park» και «The Vagina Monologues». 

Το καλοκαίρι βγήκε στις αίθουσες η τελευταία ταινία που πρωταγωνιστεί, το «Trance», με σκηνοθέτη τον «πολύ» Danny Boyle (Slumdog Millionaire ), που τυγχάνει και πρώην της.