“Αγαπώ το Σιατλ όπου μένω τα τελευταία 10 χρόνια, όμως το παραδοσιακό ποντιακό χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ο Πετεινός, είναι πάντα στην καρδιά μου”, δηλώνει με περηφάνια ο Έλληνας εμπνευστής της ψηφιακής βοηθού της Microsoft, “Cortana”, Σάββας Παραστατίδης.

Ο 41χρονος επιστήμονας και επικεφαλής αρχιτέκτονας των σχεδιαστών της “Cortana”, είχε εκδηλώσει από μικρή ηλικία την κλίση του στους υπολογιστές και όπως χαρακτηριστικά λέει:

“ Η κίνηση των γονιών μου να δανειστούν από έναν φίλο τους, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να μην χαλάω όλο μου το χαρτζιλίκι σε αίθουσες με ηλεκτρονικά υπήρξε καταλυτική για την υπόλοιπη ζωή μου”.

Το μικρό παιδί με το πάθος για τους υπολογιστές μεγάλωσε και το 2005, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά από πρόταση που δέχθηκε από την Microsoft έχοντας κατόπιν την ευκαιρία να δουλέψει  στον ερευνητικό τομέα της εταιρείας για 4 χρόνια, όπου συνεργάστηκε με κορυφαίους επιστήμονες του χώρου.

Ως υπεύθυνος σχεδίασης στη δημιουργία της “Cortana”, δούλευε 14 με 18 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ωστόσο το αποτέλεσμα τον δικαίωσε κάνοντάς τον να αισθάνεται τυχερός γιατί παρά την κούραση κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα.

Ωστόσο, όπως τονίζει “δεν θεωρώ ότι δουλεύω, γιατί απλώς ακολουθώ το όνειρο μου. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω και να προσπαθώ για αυτό”.

Ένα σπάνιο μυαλό που διαπρέπει στο εξωτερικό κάνοντας τη χώρα μας υπερήφανη.

Ακριβώς όπως κι εκείνος αισθάνεται απεριόριστη περηφάνια για την καταγωγή του, την οποία δεν ξεχνάει ποτέ παρά την σημαντική πορεία που έχει διαγράψει μέχρι σήμερα.

Και κάτι μας λέει ότι έπεται εξίσου επιτυχημένη συνέχεια!