Θεωρείς ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις -και δη οι ερωτικές- έχουν γίνει «λαβύρινθος»; Πιστεύεις ότι το να βρει κάποιος το άλλο του μισό είναι ακατόρθωτο; Είσαι ντροπαλός ή φοβάσαι την απόρριψη; Τότε ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις το ενδεχόμενο μιας γνωριμίας μέσω Διαδικτύου ή αλλιώς να γνωρίσεις τον κόσμο του online dating.

Πώς να κάνεις σχέση, όταν σου έχει πέσει (ο μισθός);

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας και εκτός από το πορτοφόλι μας, χτυπάει περισσότερο την ψυχολογία μας που με τη σειρά της βγάζει πλέον μεγάλο αρνητισμό στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Έχουμε ξεχάσει να χαιρόμαστε μικρές καθημερινές στιγμές που συνέβαλαν θετικά στη διάθεση μας και που ουσιαστικά αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της συμπεριφοράς μας μέσα στις οικογενειακές, φιλικές και ερωτικές επαφές μας», λέει στο Provocateur ο Βαγγέλης, ένας από τους ιδιοκτήτες του site online γνωριμιών www.passionyou.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το φλερτ. Τι έχει αλλάξει όμως στο «παιχνίδι» ανάμεσα στα δύο φύλα; «Από πλευράς αντρών έχει χαθεί η αυτοπεποίθηση, ο ρόλος του κυνηγού και επικρατεί αρνητισμός, που είναι δύσκολο να μην εκδηλωθεί στον λόγο τους, στην έκφρασή τους ακόμη και στην αύρα τους όταν θα φλερτάρουν μία γυναίκα. Όσο και να έχουν αλλάξει οι εποχές, ο άντρας έχει ακόμη μέσα του, άσχετα αν το συνειδητοποιεί ή όχι, την ανάγκη να προσφέρει στη γυναίκα του, στην οικογένειά του και πολλοί είναι αυτοί που κάνουν πίσω σε μία σοβαρή σχέση μόνο και μόνο επειδή νιώθουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν», υπογραμμίζει ο Βαγγέλης.

Και προσθέτει:

«Οι γυναίκες από την άλλη δεν έχουν προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να νιώθουν λιγότερο ποθητές και να απομονώνονται στους εαυτούς τους, κάτι που τις κάνει λιγότερο ανοιχτές σε νέες γνωριμίες. Μπορεί να ακουστεί και κλισέ αλλά το φλερτ συνήθως γινόταν σε απλές καθημερινές εξόδους. Όταν αυτές έχουν περιοριστεί, είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν μειωθεί και οι κοινωνικές συναναστροφές συνεπώς και το φλερτ και μαζί και οι νέες γνωριμίες».

Φάε λάδι και μπες στο Ίντερνετ το βράδυ (και το πρωί)

Με το τοπίο, λοιπόν, θολό στις διαπροσωπικές σχέσεις, με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει ένα site γνωριμιών στο να βρει κάποιος το ιδανικό του ταίρι; Σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα, το online «ταίριασμα» φαίνεται -στατιστικά τουλάχιστον- να έχει καλύτερη έκβαση στο μέλλον από μια παραδοσιακή γνωριμία. «Όχι μόνο οι διαδικτυακές γνωριμίες μπορεί να γεννήσουν μεγάλους έρωτες, αλλά όταν καταλήγουν σε γάμο, αυτός έχει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο ευτυχισμένος και να κρατήσει περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους γάμους όσων γνωρίστηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο», τονίζει ο Βαγγέλης.

Μια ακόμη έρευνα, που διεξήχθη στην Ευρώπη μέσω διαδικτύου σε δείγμα 7.000 προσφάτως παντρεμένων ζευγαριών, έδειξε πως το 17% αυτών, γνωρίστηκαν στο Διαδίκτυο. Στην ίδια έρευνα ένα 20% από 1.500 ανύπαντρα άτομα έχει σχέση με κάποιον ή κάποια που γνώρισαν online.

Πλέον, με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο να είναι απλή και εύκολη και τα dating sites να είναι «ανοιχτά» 24 ώρες το 24ωρο, «μπορείς να μείνεις πολύ πιο εύκολα σε επαφή με ένα πιθανό ταίρι, ακόμη και μία μέρα με πολύ φορτωμένο πρόγραμμα ή ακόμη και αν είσαι άρρωστος στο κρεβάτι. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτόν τον τρόπο, για να βρει το ταίρι του και άλλωστε όπως λέμε κι εμείς. στο PassionYou “το άλλο σου μισό μπορεί να βρίσκεται παντού».

Άλλο πράγμα η προφύλαξη, κι άλλο η επιφύλαξη

Παρόλα αυτά, η έννοια των dating sites στην Ελλάδα είναι αρκετά παρεξηγημένη, όπως μας λέει ο ίδιος. «Είναι στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα να είναι επιφυλακτικός και να αποφεύγει ο,τιδήποτε νέο, όπως είχε γίνει άλλωστε και με το Facebook , αλλά πλέον 8/10 έχουμε προφίλ σε τουλάχιστον ένα site κοινωνικής δικτύωσης. Στην Ελλάδα σίγουρα υπάρχουν ταμπού για τις διαδικτυακές γνωριμίες και τα dating sites. Μπορεί να παρέχουν μια αρκετά εξειδικευμένη λειτουργία, αλλά δεν παύουν να είναι απλά site κοινωνικής δικτύωσης. Στο κάτω-κάτω πόσοι δεν έχουν φλερτάρει διαδικτυακά έστω και λίγο μέσα από chat rooms;», ενώ επισημαίνει ότι σκοπός του PassionYou «είναι να κάνουμε πραγματικές γνωριμίες και όχι να αποτελέσουμε ένα site γνωριμιών με σκοπό το sex».

Η ιδέα του PassionYou, όπως μας εξηγεί ο Βαγγέλης, γεννήθηκε στα μέσα του 2010. «Αφού συζητήσαμε με αρκετό κόσμο, διαπιστώσαμε πόσο δύσκολο είναι πλέον να βρει κανείς το άλλο του μισό, αλλά και να καταφέρει να γνωρίσει νέα άτομα. Έτσι, δημιουργήσαμε το PassionYou, με σκοπό να βρίσκει ο καθένας το ταίρι που του ταιριάζει άμεσα, εύκολα και σύμφωνα πάντα με το τι ταιριάζει στην προσωπικότητα του!».

Aν θες να φτιάξουμε ιστορία, θα σου τσεκάρω την ψυχολογία

Αυτό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα dating sites στην Ελλάδα είναι πως αρχικά σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε, μέσα από εμπεριστατωμένη μελέτη πανεπιστημιακών ερευνών, σχετική με θέματα γάμου – συμβίωσης – φιλίας και μέσα από πλήθος συνεντεύξεων με ψυχολόγους που ειδικεύονται σε θέματα γάμου και σχέσεων. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη, «μια σημαντική διαφοροποίηση του από τα άλλα site γνωριμιών είναι τα επιστημονικά ψυχολογικά τεστ προσωπικότητας που χρησιμοποιούμε.

Αφιερώσαμε αρκετό χρόνο σε έρευνα και τελικά δημιουργήσαμε τα δικά μας τεστ προσωπικότητας, μαζί με την ψυχοθεραπεύτρια – σύμβουλο σχέσεων κ. Λυγερή Σταύρου. Με βάση αυτά γίνεται το ταίριασμα μεταξύ των χρηστών. Περιλαμβάνουν τις κατηγορίες αξίες, προσωπικότητα, ενδιαφέροντα, ερωτικά και μια VIP κατηγορία που έχει να κάνει με το συνυπολογισμό, τον έλεγχο και την αγάπη.»

Ο αλγόριθμος σου μου πάει πολύ

Έτσι μόλις κάποιος χρήστης απαντήσει στις ερωτήσεις ο αλγόριθμός μας αρχίζει να εξάγει αποτελέσματα για το πόσο ταιριάζει ο συγκεκριμένος χρήστης με χρήστες του φύλου που επέλεξε ότι ενδιαφέρεται. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον χρήστη τόσο στο σύνολο τους όσο και για κάθε κατηγορία ξεχωριστά με ειδικά γραφήματα. Δεν κάνει δηλαδή ο χρήστης μια απλή παρουσίαση των πληροφοριών του, αλλά αναζητά πιο ουσιαστικά κάποιον που θα μπορούσε να περάσει μαζί του ευχάριστα το χρόνο του, τόσο μέσα από μια ηλεκτρονική συνομιλία όσο και πιθανότατα για την υπόλοιπη ζωή του».

Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του www.passionyou.gr είναι πως οι υπηρεσίες του παρέχονται εντελώς δωρεάν στους χρήστες, γεγονός που συντελεί στην επιτυχία του. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες του site, προκειμένου να κάνουν την εμπειρία των χρηστών τους πιο ασφαλή, έχουν αναρτήσει έναν κατάλογο με κάποια do’s και dont’s.

Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα του site από τα δύο φύλα, αυτό των γυναικών ανέρχεται στο 44% και των ανδρών στο 56%, κυρίως «λόγω του ότι οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές και θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια, πριν γίνουν μέλη σε ένα site γνωριμιών». Τέλος, αυξημένη επισκεψιμότητα παρατηρείται τις περιόδους των γιορτών, εξαιτίας του οικογενειακού τους χαρακτήρα.