Μη γκρινιάζουμε μόνο για τη μαμά πατρίδα, να λέμε και καμιά καλή κουβέντα. Να αναγνωρίζουμε ότι ξαναμπήκε με φούρια στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη κι έσπασε ταμεία τους περασμένους μήνες. Δίχως καμιά διαφήμιση από το κράτος, μην το ξεχνάμε, καθώς ακόμη χρωστάμε μαλλιοκέφαλα στα διεθνή media. Από τις εποχές που η χλίδα βασίλευε στο Υουργείο Τουρισμού και τα σκυλιά δεν τα δένανε καν με λουκάνικα, τα δένανε με μαντήλια Hermes!

Στο ψητό όμως. Στο τελευταίο τεύχος του νούμερο ένα ταξιδιωτικού περιοδικού ανά την υφήλιο, τουConde Nast Traveller. Οπως κάθε έτος έτσι και φέτος, η βρετανική εκδοχή του εντύπου έβγαλε τη λίστα με τα “Καλύτερα του Κόσμου”. Τις καλύτερες χώρες, τις καλύτερες πόλεις, τα καλύτερα νησιά, τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες και πάει λέγοντας. Για να πας να περάσεις τις διακοπές σου σαν άνθρωπος, για να μην πω σαν μαχαραγιάς.

Εδώ, λοιπόν, η Ελλάς έχει χτυπήσει δύο πολύ καλά πλασαρίσματα. Στον κατάλογο των “Καλυτέρων Χωρών”, είναι στην τέταρτη θέση, κάτω από την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και πάνω από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, την Τουρκία και την Ινδία.
Στον δε κατάλογο των “Καλύτερων Νησιών”, τα Greek islands κατέχουν την θέση νούμερο δύο, κάτω μόνο από τις Μαλδίβες και πάνω από την Σικελία, το Σεν Μπαρτς, τις Βαλεαρίδες, τις Σεϋχέλλες, το Κάπρι, τα Μπαρμπάντος, τον Μαυρίκιο και την Μάλτα.

Δυστυχώς, δεν έχουμε εκπρόσωπο ούτε στις “Καλύτερες πόλεις εκτός Βρετανίας”, ούτε στα “Καλύτερα Αεροδρόμια”, ούτε και στα “Καλύτερα Ξενοδοχεία”, αλλά και πάλι μια χαρά τα καταφέραμε. Για την ώρα βεβαίως και μην ξεχνάμε ότι μπορεί να σπάσαμε ρεκόρ τουρισμού αλλά (όλως περιέργως…) σπάσαμε και ρεκόρ ανεργίας. Κι αυτοί που δουλεύουν, όπως σαφώς είχε επισημάνει πρώτο το Νewpost, μερικές φορές διόλου δεν απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους.

Υ.Γ.: Στο “Conde Nast Traveller” φιλοξενείται (με αναφορά στο εξώφυλλο) τρισέλιδο ρεπορτάζ “πουμπλί” με ωραία ξενοδοχεία για να μένει κανείς στην Ελλάδα. Αφού δεν κάνουν τίποτα οι κάθε είδους “αρμόδιοι”, ας κάνει τουλάχιστον η ιδιωτική πρωτοβουλία.