Όλα τα είχαμε στο κεφάλι μας τα χρόνια της κρίσης, οι κρίσεις μας έλειπαν.

Κι όταν λέω κρίσεις, αναφέρομαι αδερφέ μου, στα κακαρίσματα των απ’ έξω. Στα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα, στα μύρια όσα στερεοτυπικά εκστομίζουν εναντίον μας οι φίλοι μας οι ευρωπαίοι και γενικότερα οι δυτικοί μας ανάδελφοι…

Οι Έλληνες οι “τεμπέληδες”, οι Έλληνες οι “απατεώνες”, οι Έλληνες οι “ωχαδελφιστές”, οι Έλληνες το ένα, οι ‘Ελληνες το άλλο… Το κακό είναι πως σε πολλά από αυτά έχουν και τα δίκια τους οι εταίροι. Αλλά! Άλλο να κάνεις εσύ την αυτοκριτική σου και άλλο να σου πετάνε οι απ΄έξω βρισιές και χαρακτηρισμούς κατάμουτρα.

Ποιοι;

Αυτοί που μέσα στο κατακαλόκαιρο φοράνε σανδάλι με άσπρη κάλτσα! Οι μέθυσοι από τα Μάλια και το Φαληράκι! Οι μαφιόζοι απόγονοι της Κόζα Νόστρα! Οι ασπρουλιάρηδες και οι φακιδομύτες που μπανιαρίζονται στις λάσπες του Δούναβη!

Ωπ! Μου μύρισε στερεοτυπίλα ή μου φάνηκε;

Ας μη γελιόμαστε…

Είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω τυφλής εμπιστοσύνης στα πλαίσια που καθορίζει η παράδοση, ο δογματισμός, το αίσθημα της υπεροψίας ή και της καχυποψίας, τα στερεότυπα συνοδεύουν και κατακλύζουν την καθημερινότητά μας. Από την παιδική μας ηλικία, από τις διδαχές στο σχολείο, από τα όσα μας πλασάρει η TV, από τις κουβέντες με το παρεάκι συνοδεία ούζου, από, από, από…

 

Σάμπως δεν τους βλέπουμε κάπως έτσι τους…

…Γερμανούς; “Οι απόγονοι των ναζί που διατηρούν στο dna τους μέρος από τον αυταρχισμό των παππούδων τους. Τα μίζερα πειθαρχημένα ανθρωπάκια-στρατιωτάκια με την παντόφλα και την άσπρη κάλτσα που θέλουν να μας αγοράσουν κοψοχρονιά. Χα!”

Άγγλους; “Γκέουλες και μέθυσοι του κερατά. Φλεγματικοί που η έλλειψη ήλιου τους έχει πειράξει τα μυαλά.”

Γάλλους; “Ψιλομύτες και χυμαδιά, που δεν μιλούν αγγλικά και βγάζουν σπυράκια όταν μας βλέπουν περιφερόμενους τουρίστες κάτω από τον Πύργο του Άιφελ. Άσε που είναι και τσακωμένοι με το σαπούνι…”

Βέλγους; “Κάτοικοι ενός κάτι-σαν-κράτος, που φτιάχνουν σοκολάτες και στον ελεύθερό τους χρόνο μπαίνουν στο διαδίκτυο και τη βρίσκουν με υλικό παιδικής πορνογραφίας.”

…Ιταλούς; “Ούνα φάτσα ούνα ράτσα είμαστε με τους μπαγάσες. Τους αγαπάμε. Αλλά ολίγον τι μαφιόζοι οι τύποι, ρε παιδί μου. Και η πίτσα τους η πολυδιαφημισμένη, δεν τρώγεται.-“

Τούρκους; “Ελευθερία ή θάνατος ωρέ! Θάνατος στους τουρκαλάδες! (9:15 είπαμε ξεκινάει ο Σουλεϊμάν;)”

…Σκωτσέζους; “Τσίπηδες που φοράνε φούστες, μπεκροπίνουν ουίσκια και ζουλάνε ολημερίς γκάιντες. Και στον ελεύθερο τους χρόνο κυνηγούν φαντάσματα στα κάστρα.”

Ισπανούς; “Εμείς γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μεταγραφή τον Μέσι, το Ρονάλντο και τον Μπέιλ, ε;”

Αλβανούς; “Ο… τουρίστας, που έγινε οικοδόμος και πλέον είναι εργοδότης μου. Κοίτα ρε που γύρισε ο τροχός και μας μάμησε ο φτωχός… Να φύγουν όλοι πάραυτα!”

Πακιστανούς; “Καλούληδες είναι μωρέ και φιλήσυχοι, δεν πειράζουν κανέναν, γιατί να φύγουν; (Not in my backyard, βεβαίως-βεβαίως).”

…Ρώσους; “Μπεκρήδες, τσαμπουκάδες και κομμούνια. Έλα, όμως, που είναι ομόδοξα αδέρφια και τους έχουμε ανάγκη για να μας κάνουν πλάτες.”

Ρουμάνους; “Κλέφτες, μαφιόζοι, έμποροι ναρκωτικών, προαγωγοί, μπράβοι, εκτελεστές. Τις γυναίκες, βέβαια, τις έχουμε σε υπόληψη όσο να ‘ναι.”

Ολλανδούς; “Ομοφυλόφιλοι και πρεζάκηδες φιλελέδες που καπνίζουν ακόμη και την τουλίπα.”

Ισραηλινούς; Οι Εβραίοι, αυτοί που σταύρωσαν το Χριστούλη, μας μισούν και θέλουν να μας κατακτήσουν (όπως και όλο τον υπόλοιπο κόσμο). Τι εννοείς να διαβάσω ιστορία; Και βέβαια την ξέρω την Άννα Φρανκ. Μεγάλη τραγουδίστρια!

Σκοπιανούς; Σλαύοι παραχαράκτες της ιστορίας, που εποφθαλμιούν ολόκληρη τη Μακεδονία για να μπανιαρίζονται στον Αρμενιστή. Μολών λαβέ ψευδο-καρντάσια!

Αμερικάνους; Φονιάδες των λαών! Δυνάστες και ιμπεριαλιστές! (Ξέρουν όμως οι μπαγάσες να ντύνονται μοδάτα, να βγάζουν ωραίες ταινίες, να χαράσσουν νέες τάσεις, νέες συμπεριφορές, νέες τεχνολογίες. Λατρεύουμε να τους μισούμε όσο λατρεύουμε και να τους λατρεύουμε.

Ολόκληρη η ζωή μας ένα στερεότυπο. Κι αν είμαστε οκ με τα αθώα, ανάλαφρα και χαβαλεδιάρικα στερεότυπα που “δεν κάνουν τζιζ”, υπάρχουν και τα άλλα, τα βαριά και τα επικίνδυνα. Που ξεκολλάνε από πάνω μας μονάχα με το ξεφύλλισμα βιβλίων και με το ασταμάτητο τσεκάρισμα αεροπορικών εισιτηρίων. Για να διαβάσουμε σχετικά, αλλά και για να δούμε ιδίοις όμμασι τι στο διάολο γίνεται επιτέλους εκεί έξω…