Ήταν στα μέσα των zeros, όταν όλος ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει το όνομα ενός street artist. Ενός καλλιτέχνη που δεν δίσταζε να πάει κόντρα στο κατεστημένο και να γεμίζει τους τοίχους με έργα-μηνύματα κατά όλων! Ο Banksy μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έσπασε τα underground σύνορα και έγινε super star.

Και φυσικά όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται ποιος μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την κουκούλα. Και όσο περισσότερο star γινόταν, τόσο περισσότερες θεωρίες ακούγονταν. Το αποτέλεσμα; Σήμερα που θεωρείται ο Andy Warhol της εποχής του, τα σενάρια για την ταυτότητά του έχουν βαρέσει κόκκινο.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως πίσω από την κουκούλα κρύβεται ο Damien Hirst. Ο Βρετανός εικαστικός που είναι γνωστός πολύ πριν τον Banksy, είχε αποφασίσει το 2006 συνεργάστηκε με τον street artist το 2006 και παρουσίασε έργα του στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Serpentine Gallery του Λονδίνου. Άρα δεν ήθελε και πολύ για να φουντώσουν οι φήμες.

Αν συνδυάσεις την εκκεντρικότητα του Hirst, τότε κατά πολλούς είναι αυτός που κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο Banksy, επειδή ήθελε να δοκιμάσει κάτι νέο.
Κάποιοι άλλοι πιστεύουν όμως ότι ο Damien είναι ο χορηγός του Banksy, ανάμεσά τους και Bettina Prentice, ιδιοκτήτρια του Prentice Art Communications.

Η πιο ωραία θεωρία είναι όμως αυτή που λέει πως ο Banksy δεν υπάρχει. Δηλαδή ότι ο Banksy δεν είναι ένα πρόσωπο. «Είναι μια ομάδα από καλλιτέχνες που δημιούργησαν αυτόν τον ήρωα και τώρα έχουν φτιάξει μια street βιομηχανία που τους δίνει πολλά λεφτά» λέει ο graffiti artist James Top. «Η δουλειά του Banksy δεν θα μπορούσε να γίνει μόνο από ένα άτομο τόσο εύκολα. Απαιτεί πολύ χρόνο και πολλά λεφτά».

Πάντως αυτό που πιστεύουν όλοι είναι ότι θα αργήσουμε πολύ να μάθουμε ποιος είναι ο Banksy. Άλλωστε αυτή η ανωνυμία τον έκανε star – και συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει!