Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Αυγούστου 1485 και με τη μάχη του Μπόσγουορθ μεταξύ των Οίκων του Γιορκ και του Λάνκαστερ, έληξε αισίως ο λεγόμενος “Πόλεμος των Ρόδων”, στην Αγγλία.

Ένας εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε το 1455 για την πολυπόθητη διαδοχή στο θρόνο περιλαμβάνοντας κυνήγι εξουσίας, προδοσίες, δολοπλοκίες, πάθη, έρωτες, μαγεία και το στοιχείο της εκδίκησης σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα αναδειχθεί τελικά νικητής στο πιο θανατηφόρο παιχνίδι από όλα: το Παιχνίδι του Στέμματος.

Ένας πόλεμος που πήρε το όνομά του από τα εμβλήματα των δυο αντιμαχόμενων Οίκων, το λευκό ρόδο του Οίκου της Υόρκης και το κόκκινο ρόδο του Οίκου των Λάνκαστερ εμπνέοντας το 2011, την έναρξη της προβολής μιας από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές παγκοσμίως, που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια τηλεθεατών και προβάλλεται σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το “IMDb”  είναι η τρίτη καλύτερη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών, γεγονός που αποδεικνύεται, τόσο από τη στήριξη των τηλεθεατών, όσο και από τις αμέτρητες βραβεύσεις και τις διθυραμβικές κριτικές ειδημόνων και μη.

Στις μάχες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος πολέμου, επικρατούσε πότε η μια ή η άλλη πλευρά, με άμεσες συνέπειες στους διαδόχους του θρόνου. Ο Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας υπήρξε ο τελευταίος Βασιλιάς της Αγγλίας από τον Οίκο της Υόρκης. Το 1485, τα στρατεύματά του συναντήθηκαν με εκείνα του Ερρίκου Τυδώρ, εγγονού του Όουεν Τυδώρ, στη μάχη του Μπόσγουορθ, κοντά στο Λέστερ, στην οποία νίκησε ο Ερρίκος.

Έτσι, λοιπόν, ανέβηκε στο θρόνο ως Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας και πήρε για σύζυγό του την Ελισάβετ της Υόρκης, κόρη του Εδουάρδου Δ΄ της Υόρκης, βάζοντας τέλος στον πόλεμο των Ρόδων και εγκαινιάζοντας τη δυναστεία των Τυδώρ, η οποία θα βασιλεύσει συνεχώς σε Αγγλία και Ουαλία για 116 χρόνια.

Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί και η ονομασία “Πόλεμος των Ρόδων”, η οποία προέρχεται από τα εραλδικά σύμβολα των δυο βασιλικών οίκων της Υόρκης και του Λάνκαστερ. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ευρέως το 19ο αιώνα, μετά την έκδοση του μυθιστορήματος “Anne of Geierstein”, του σερ Γουόλτερ Σκοτ.

Ο Σκοτ βασίστηκε σε μια σκηνή από το πρώτο μέρος του θεατρικού έργου του Σαίξπηρ Ερρίκος ο ΣΤ΄, όπου ένας απλός καυγάς ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο οίκων τους έκανε να φοράνε στο καπέλο τους ένα άσπρο ή ένα κόκκινο τριαντάφυλλο αντίστοιχα.

Αν και τα τριαντάφυλλα δε χρησιμοποιούνταν παρά λίγες μόνο φορές ως σύμβολα κατά τη διάρκεια του Πολέμου, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες φορούσαν εμβλήματα, που σχετίζονταν με τον άμεσο φεουδάρχη, άρχοντα ή προστάτη τους.

Ωστόσο, απόδειξη για τη σπουδαιότητα των συμβόλων των ρόδων αποτελεί το γεγονός ότι ο βασιλιάς Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας επέλεξε στο τέλος του Πολέμου να συνδυάσει το κόκκινο και το λευκό ρόδο του κάθε οίκου για να δημιουργήσει το έμβλημα της δυναστείας των Τυδώρ.

Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, παρατηρούμε πολύ συχνά την επιρροή του συγκεκριμένου συμβόλου στα πλαίσια της κουλτούρας διαφόρων εθνών. Κάθε χρόνο, από το 1965, πραγματοποιείται το λεγόμενο “Τουρνουά των Ρόδων” ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και το Πανεπιστήμιο της Υόρκης στην Αγγλία, οι αγώνες κρίκετ μεταξύ του “Yorkshire County Cricket Club” και του “Lancashire Cricket Club” φέρουν το όνομα “Roses Match” και η αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λιντς Γιουνάιτεντ αποκαλείται και “Roses rivalry”.

Αλλά και στη λογοτεχνία, αποτυπώνεται έντονα το στίγμα του συμβόλου των ρόδων, όπως στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ-που αφιέρωσε τέσσερα θεατρικά έργα σε διαφορετικές φάσεις και επεισόδια του Πολέμου των Ρόδων: τα τρία μέρη του “Ερρίκου ΣΤ΄” και ο “Ριχάρδος Γ΄”, στο μυθιστόρημα “Anne de Geierstein”, του Γουόλτερ Σκοτ και στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, “Το Μαύρο Βέλος”, η δράση του οποίου τοποθετείται κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων.

Αναρίθμητες οι επιρροές του “Πολέμου των Ρόδων” φτάνοντας μέχρι το σήμερα και τη σύνδεση του με την ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “Game of Thrones”, η οποία βασίστηκε στην ιστορία και την πλοκή του, ενώ κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί και συγκεκριμένοι ιστορικοί παραλληλισμοί μεταξύ γεγονότος και τηλεοπτικής σειράς, όπως για παράδειγμα, το ότι ο βασιλιάς Τζόφρεϋ είναι ο Έντουαρντ του Λάνκαστερ, η λεγόμενη “Κόκκινη Πίστη” παραπέμπει στο Ζωροαστρισμό, ο Τζέιμι Λάννιστερ είναι ο Γκότφριντ φον Μπερλίχινγκεν, η Λυάνα Σταρκ είναι η Λουκρητία και η μάχη του Μπλακγουότερ είναι η δεύτερη αραβική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Τηλεοπτική σειρά φαντασίας εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός, ένα είναι το σίγουρο: ότι η μάχη για τη διεκδίκηση του Στέμματος και το κυνήγι της εξουσίας παραμένουν διαχρονικά ασκώντας πάντοτε την ίδια γοητεία και επίδραση στην Τέχνη, στον πολιτισμό και στις καρδιές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο…όπως άλλωστε συμβαίνει πάντοτε εκεί που υπάρχει ο ιδανικός συνδυασμός προδοσιών, ερώτων, παθών και δολοπλοκιών, στοιχεία που είναι άμεσα συνυφασμένα με τη φύση των ανθρώπων, είτε φορούν στέμμα, είτε όχι…

Παρακολουθήστε στο ακόλουθο βίντεο, ένα συνοπτικό ντοκιμαντέρ του “Πολέμου των Ρόδων”:

https://www.youtube.com/watch?v=1FjECUjRZro
 

Επίσης, δείτε στο αμέσως επόμενο βίντεο, σε ελληνικούς υπότιτλους, το πρώτο τρέιλερ που κυκλοφόρησε η HBO για τον τέταρτο κύκλο του “Game of Thrones”: