Με ψήφους 16-1 το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε πως τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης. Η τελεσίδικη απόφαση καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην οικογενειακή ζωή και των διακρίσεων, ενώ  υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για δικαστικά έξοδα.

Η υπόθεση με τον τίτλο «Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδος» αφορά τους πολιτικούς γάμους (πολιτική ένωση) που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με το νόμο 3719/2008 και τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην οικογένεια, τα παιδιά και την κοινωνία». Ο επίμαχος νόμος επέτρεπε στα ζευγάρια να αναγνωρίσουν τη σχέση τους σε νομικό πλαίσιο, χωρίς να υπάρχει γάμος, εξαιρουμένων των gay. Έτσι, «Γρηγόρης Βαλλιανάτος και άλλοι», διαμαρτυρήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου καταγγέλλοντας ως «διάκριση» την εξαίρεσή τους. «Μόνο η Ελλάδα και η Λιθουανία έχουν εισαγάγει τέτοιου είδους διάκριση», επεσήμανε το Δικαστήριο.

Το Provocateur επικοινώνησε με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης και μας εξήγησε πως έφτασαν να στραφούν εναντίον του Ελληνικού Κράτους:

«Το 2009 υπήρχε μια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή κάποιες δηλώσεις ενός ευρωπαίου επίτροπου, σχετικά με τις ρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν για τις σχέσεις εκτός γάμου. Στην Ελλάδα, κατατέθηκε ένας νόμος που μας απέκλειε.  Και αν ξέρεις λίγα πράγματα από ευρωπαϊκή πρακτική και γνωρίζεις την “ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου”, καταλαβαίνεις πως το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν πρόκειται να κάνει δεκτή μια τέτοια, ρατσιστική συμπεριφορά. Έτσι, λοιπόν, “ξηλωθήκαμε”, οπλιστήκαμε με υπομονή, ακούσαμε τα εξ’ αμάξης, όπως συμβαίνει συνήθως δηλαδή, πέρασαν 5 χρόνια και τελικά δικαιωθήκαμε».

Η υπερασπιστική γραμμή του Ελληνικού Κράτους δεν ήταν “μην νομίζετε πως θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις”. Το αντίθετο. Ήταν σε λογική “δεν θέλουμε να τους βλέπουμε στα μάτια μας”!

Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η υπερασπιστική γραμμή των εκπροσώπων του Ελληνικού Κράτους… «Οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους στο δικαστήριο, δεν είναι του τύπου “μην νομίζετε πως θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις” ή “δεν νομίζουμε πως θα πάθουν τίποτε οι άνθρωποι”. Καμία σχέση. Το αντίθετο. Βασίζονται στο “ξέρουμε τι κάνουμε”, “δεν θέλουμε σύμφωνο συμβίωσης”, “δεν θέλουμε να τους βλέπουμε στα μάτια μας”. Αυτή ήταν η υπερασπιστική γραμμή του ελληνικού κράτους. Για αυτό έχασαν και θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Νομίζεις δηλαδή πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αίσθηση τι θα πει “δημόσιο χρήμα”; Δεν νομίζω!», τόνισε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, που δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για κωλοτούμπα της Κουμουνδούρου, αφού το δελτίο τύπου που εξέδωσε αμέσως μετά την «καταδίκη» του Ελληνικού Κράτους, αναιρεί αυτά που έλεγε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το 2006 και το 2008.

«Στην Ελλάδα οι συντηρητικές δυνάμεις φυσικά και φοβούνται το πολιτικό κόστος. Βέβαια, αν πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις, θα μπλέξουμε άσχημα» τονίζει ο Βαλλιανάτος και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε δελτίο τύπου για το γεγονός, όπου τονίζει πως μετά από αυτήν την απόφαση ίσως θα πρέπει να πάμε για νέο νόμο και εφαρμογή του πολιτικού γάμου. Βέβαια το 2008 ο ΣΥΝ έλεγε πως με το ισχύον νομικό σύστημα, γίνεται πολιτικό γάμος και θα το κάνουμε εμείς. Μάλιστα, ο Τσίπρας το 2006, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έλεγε πως αν εκλεγεί δήμαρχος ή όσοι του ΣΥΝ εκλεγούν, θα κάνουν πολιτικούς γάμους. Τους ψάχνει ακόμη. Και όχι απλά τους ψάχνει ακόμη, αλλά ζήτησε από το δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ να κάνει το γάμο στην Τήλο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ το κανόνισε, έχοντας φάει την ξεφτίλα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας λέγοντας “μας εξαπατάς”! Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει θεωρητικά και όταν έρχεται η ώρα για το “δια ταύτα”, λέει ψέματα. Όταν το 2006 έλεγε το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, “να δούμε το σύμφωνο” -που και πάλι ψέματα έλεγε αλλά τέλος πάντων- “αλλά όχι τον πολιτικό γάμο”, ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη έλεγε “όχι, να τα βάλουμε όλα μέσα. Και σύμφωνο και πολιτικό γάμο. Το νομικό μας τμήμα νομίζει πως μπορεί να γίνει πολιτικός γάμος”. Ε, ψέματα έλεγε. Βλέπω από το 2008 τον ΣΥΡΙΖΑ να ψελλίζει πως δεν μπορεί να γίνει πολιτικός γάμος. Μετά από 5 χρόνια ξεσκεπάζεται η απάτη του. Έβγαλε ένα δελτίο τύπου για να κάνει καλό, αλλά του γύρισε μπούμερανγκ. Γιατί αποδεικνύεται πως το 2006 ο Τσίπρας έλεγε ψέματα. Γιατί μέχρι χθες όλοι ξέραμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι βάσει του νόμου του 82, μπορεί να γίνει πολιτικός γάμος ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Σήμερα μάθαμε πως δεν γίνεται. Αυτό λέγεται… τούμπα», κατέληξε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος.