Γνωρίζαμε ότι η επιστήμη εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο πραγματοποιώντας άλματα μέχρι να πεις…κύμινο, δίνοντας το φιλί της ζωής ακόμη και σε ανθρώπους που πάσχουν από σπάνια και σοβαρά ήδη ασθενειών. Πολλοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν ακόμη και για “θαύματα” εκ μέρους της δίνοντας δύναμη και κουράγιο σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται να ξεπερνά τον εαυτό της φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία για την πρόληψη της εκδήλωσης φαινομένων που αντίκεινται στη ζωή και μεριμνώντας για την έγκαιρη διάσωσή της. Συγκεκριμένα, οι γιατροί του μέλλοντος θα είναι σε θέση με μία απλή εξέταση αίματος να εντοπίζουν τα άτομα που έχουν την προδιάθεση να γίνουν αυτόχειρες βάζοντας πρόωρα τέλος στη ζωή τους, όπως απέδειξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο “John Hopkins”, της Βαλτιμόρης.

Κάτι τέτοιο, θα είναι εφικτό να επιτευχθεί με την ανίχνευση ενός γονιδίου στο αίμα, το οποίο βρίσκεται στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και ονομάζεται SKA2 διατηρώντας υπό έλεγχο τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Το εν λόγω γονίδιο είναι αυτό, που ευθύνεται για το στρες και την εκδήλωση παρορμητικής συμπεριφοράς.

Μάλιστα, η παραπάνω εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε στρατιωτικούς, προτού πάνε σε επικίνδυνες πολεμικές ζώνες, που συχνά οδηγούν τους ανθρώπους σε πράξεις απόγνωσης.

Είναι μία από τις περιπτώσεις εκείνες, που η επιστήμη τίθεται όντως στην υπηρεσία της βελτίωσης της ζωής μας και μάλιστα, πριν καν εκδηλωθεί το πρόβλημα, οπότε δεν έχουμε παρά να την επικροτήσουμε ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον!