Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (7/11-13/11).

Gravity

Σκηνοθεσία: Alfonso Cuaron

Πρωταγωνιστούν: Sandra Bullock, George Clooney

Πλοκή: Διαστημικό λεωφορείο με πλήρωμα μία ιατρική μηχανικό κι έναν βετεράνο αστροναύτη, καταστρέφεται κατά τη διάρκεια διαστημικού «περιπάτου» τους, αφήνοντάς τους ολομόναχους, δεμένους μόνο μεταξύ τους, να στροβιλίζονται στο απέραντο σκοτάδι του διαστήματος ενώ ο φόβος μετατρέπεται σε πανικό και κάθε ανάσα τους κατατρώει το λιγοστό οξυγόνο. Στην τρομακτική απεραντοσύνη του σύμπαντος, κανείς δεν μπορεί να ακούσει την κραυγή σου…

Trivia: Ο James Cameron πλέκει το εγκώμιο του Gravity, χαρακτηρίζοντάς το ως «η καλύτερη διαστημική ταινία που έγινε ποτέ».

Το provocateur σχόλιο: Όσα έχετε ακούσει και διαβάσει γι’ αυτήν την ταινία, είναι αλήθεια. Πραγματικό κινηματογραφικό αλλά και ανθρώπινο, από δημιουργικής άποψης, επίτευγμα. Οπτικοακουστική εμπειρία που τη βιώνεις – κι επιτέλους μια φορά που το 3D είναι χρήσιμο πέρα από εμπορικούς λόγους.

 

Όλα Χάθηκαν

Σκηνοθεσία: J.C.Chandor

Πρωταγωνιστούν: Robert Redford

Πλοκή: Η μάχη για την επιβίωση ενός ανθρώπου απέναντι στα στοιχεία της φύσης μετά την καταστροφή του ιστιοπλοϊκού του στη μέση του ωκεανού.

Trivia: Οι κινηματογραφιστές χρησιμοποίησαν τρεις τεράστιες δεξαμενές νερού για διαφορετικά γυρίσματα, συμπεριλαμβανομένης αυτής του μεγαλύτερου εξωτερικού δεξαμενής στον κόσμο, η οποία βρίσκεται στον ωκεανό και έχει μια απέραντη γραμμή στον ορίζοντα.

Το provocateur σχόλιο: Εάν το «Gravity» είναι ένα συνολικό κινηματογραφικό επίτευγμα, το «Ολα Χάθηκαν», ένας ύμνος στην ανθρώπινη προσαρμοστικότητα και εφευρετικότητα, είναι ένα ερμηνευτικό επίτευγμα με τον μοναδικό πρωταγωνιστή του, τον «θρύλο» Robert Redford, σ’ έναν ρόλο ζωής.

 

Εγώ κι Εσύ

Σκηνοθεσία: Bernardo Bertolucci

Πρωταγωνιστούν: Tea Falco, Jacopo Olmo Antinori, Sonia Bergamasco

Πλοκή: Μοναχικός, εσωστρεφής έφηβος που αδυνατεί να επικοινωνήσει με τον περίγυρό του λέει στους γονείς του ότι θα λείψει με μια σχολική εκδρομή και επιλέγει να περάσει τις επόμενες μέρες του κλεισμένος στο υπόγειο της πολυκατοικίας του. Η ηρεμία του διαταράσσεται όταν η μεγαλύτερη ετεροθαλής αδελφή του, τον ανακαλύπτει και μένει μαζί του. Λίγες ημέρες φορτωμένες με συναισθηματική ένταση ίσως είναι αρκετές, προκειμένου να καταφέρουν να δουν τον κόσμο με διαφορετική ματιά.

Trivia: Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του γνωστού Ιταλού συγγραφέα Niccolo Ammaniti, εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία.

Το provocateur σχόλιο: Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο του φιλμ «The Dreamers», ο Bertolucci επιστρέφει με μία «μικρή» ταινία που αναβιώνει το πνεύμα του Νέου Κύματος.

 

Miss Violence

Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Αβρανάς

Πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινού, Σίσσυ Τουμάση, Καλλιόπη Ζωντανού, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης

Πλοκή: Την ημέρα των γενεθλίων της, η εντεκάχρονη Αγγελική πηδάει από το μπαλκόνι και πέφτει στο κενό με ένα χαμόγελο σχηματισμένο στα χείλη της. Η αστυνομία και η κοινωνική πρόνοια προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον λόγο της πιθανής αυτοκτονίας. Η οικογένεια όμως υποστηρίζει σθεναρά πως ήταν ατύχημα. Ποιο μυστικό πήρε μαζί της η μικρή Αγγελική;

Trivia: Η βραβευμένη με τον Αργυρό Λέοντα Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας «Miss Violence», είναι μόλις η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αβρανά μετά το «Without» του 2008.

Το provocateur σχόλιο: Αν και αργό στους ρυθμούς του, συγκλονιστικό στις θεματικές του και στην εξέλιξή του, με εξαιρετικές ερμηνείες, κι ένα τελικό δεκάλεπτο αποκορύφωμα – μια ταινία που κυριολεκτικά «σου σφίγγει το στομάχι».