1.Eπειδή ξέρω ότι οι μισοί και παραπάνω από σας θα μου απαντήσετε όπως έχει ξαναγίνει «αν δε σου αρέσει κοπάνα την».  Το κλασσικό επιχείρημα νεοέλληνα νεάντερταλ που ακόμα ονειρεύεται τα «χρυσά χρόνια» της Χούντας.

2.Επειδή ζω εδώ. Πληρώνω εδώ, δεν πληρώνομαι εδώ,  κάθε μέρα καταπιέζονται τα δικαιώματα μου και προσβάλλεται η προσωπικότητά μου από δημόσιους υπάλληλους που επίσης τους πληρώνω.

3.Επειδή δεν μου αρκεί το καλοκαίρι και ο μύθος «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου». Ειδικά όταν για να το απολαύσω αυτό έχω μόνο 10 μέρες άδεια (ξέρεις κάποιον που παίρνει ολόκληρη την άδειά του;) και για να τις απολαύσω θα χαλάσω δύο μηνιάτικα.

4.Επειδή η Αθήνα στην οποία μένω είναι μια από τις πιο άσχημες και αφιλόξενες πόλεις του κόσμου. Η Ακρόπολη σαν πολυέλαιος δεν φτάνει για να καλύψει τους λιγδιασμένους καναπέδες σου.

5.Επειδή ένα 10% τουλάχιστον των συμπολιτών μου θεωρεί το νεοναζισμό πολιτική λύση κι άλλο ένα 10% τουλάχιστον τον λιγουρεύεται. Με την πολιτική βούληση γκαστρωμένης γελάδας που δεν ξέρει ότι την πάνε για σφαγή.

6.Επειδή η μάνα μου που είναι 70 χρονών θεωρείται ετοιμοθάνατη και άχρηστη για την κοινωνία. Όπως και ο ανάπηρος που δεν έχει ούτε ευκαιρίες, ούτε πρόσβαση σε μια κανονική ζωή. Μην ξεχνάμε ότι μέρος του ελληνικού πολιτισμού υπήρξε και ο Καιάδας (μερικοί τον έχετε ακουστά μόνο από τους «300»).

7.Επειδή επίσημα σαν κράτος δημιουργηθήκαμε (ή κατασκευαστήκαμε) περίπου 200 χρόνια πριν. Ως τότε οι κοινές πολιτισμικές αναφορές και η κοινή γλώσσα αφορούσαν σε πόλεις κράτη σε συνεχή διαμάχη μεταξύ τους. Κάτι που συνεχίζεται σε άλλη μορφή μέχρι σήμερα.

8.Επειδή δύο αιώνες μετά από όταν γίναμε επίσημα κράτος, δεν καταφέραμε ποτέ να λειτουργήσουμε ως τέτοιο ανεξάρτητοι. Βουτηγμένοι στη διαφθορά, την ανομία και την «εξαφάνιση» όποιου διαφέρει. Με την ανομία να είναι κανόνας και το νόμο ανέκδοτο.

9.Επειδή υπερηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, αλλά ποτέ δεν ξεπεράσαμε το κόμπλεξ του ότι Ευρώπη δεν γίναμε και μάλλον δε θα γίνουμε ποτέ. Κάτι που με τη γνωστή μας έπαρση, το σχολιάζουμε ως «όταν εμείς φτιάχναμε την Ακρόπολη, αυτοί έτρωγαν βελανίδια». Μολονότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Ακρόπολη.

10.Επειδή χρησιμοποιούμε τους φολκλόρ μας μύθους, όπως ο αλκοολικός εφευρίσκει δικαιολογίες για να πίνει. «Η πιο φιλόξενη χώρα του κόσμου;» Ναι, μόνο αν ο ταβερνιάρης σου χρεώσει το βαμβακέλαιο στη σαλάτα για ελαιόλαδο με 20 ευρώ. Μόνο όταν κλείσεις τον πακιστανό σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αφού σου έχει δουλέψει στα χωράφια για 5 ευρώ τη μέρα και τον πυροβόλησες στα πόδια όταν διαμαρτυρήθηκε. Μόνο όταν λοιδορείς όλους τους υπόλοιπους λαούς σαν κατώτερους και «βλάχους». «Η γενέτειρα του πολιτισμού;» Ναι, μόνο αν διαγράψεις από το μυαλό σου την Αίγυπτο, την Κίνα και δεν ξέρω τι άλλο. Και αν θεωρείς απόγονο του Αριστοφάνη το Λάκη Λαζόπουλο.