Ξέρω, ξέρω τι σόι σκ@τόπαιδα είσαστε με το φαγητό. Αν μπορούσατε να τρώτε ολοχρονίς burgers, club sandwiches, σουβλάκια και πιτόγυρα, άντε και καμιά πίτσα ή ζυμαρικό, δεν θα ακουγόταν ούτε κιχ διαμαρτυρίας. Λαχανικά; Μπα, δεν παίζει. Λαδερό, μαγειρευτό; Μπλιαχ! Για κανά ψαρικό δε, όποιος σας το προτείνει… κονόμησε. Ούτε κατά διάνοια!

Δεν είναι έτσι όμως ρε καλόπαιδα. Δεν λέω. Αυτά τα λιπαρολιγδο- junkie food (βλέπε “βρώμικα”), στην ώρα τους έχουν τη χάρη τους. Αλλά αν ξέρατε τι χάνετε από γεύσεις και νοστιμιές δεν θα ήσαστε έτσι αδιάλλακτοι.

Άμεση και πειστική επιβεβαίωση αυτού που λέω είναι ότι όταν βρεθείτε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή, μπορείτε, δοκιμάζοντας φαγητά που δεν το συζητούσατε, να γίνετε φανατικοί fans τους. 

Εγώ, πάντως, θα την μοστράρω την συνταγούλα: Μύδια αχνιστά! Μην είσαστε στενοκέφαλοι, είναι πεντανόστιμα, το δε ζουμάκι που βγάζει είναι άπαιχτο.

  • 1 κιλό μύδια φρέσκα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Μαϊντανό κομμένο μέτρια
  • Χυμό λεμονιού
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Όχι αλάτι

*Πρώτα από όλα να ξέρετε ότι είναι μια συνταγή, η οποία θέλει στο σύνολό της, το πολύ πέντε λεπτά. Οπότε μας θέλει από πάνω.

*Καθαρίζουμε τα κελύφη των μυδιών και αφαιρούμε αυτό που είναι σαν σχοινί στη βάση τους.

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το τηγάνι, μόνο με τα μύδια, στη φωτιά. Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να ανοίξουν και να βγάλουν τα ζουμί τους. Προσοχή, να έχουμε το νου μας μην μας στεγνώσει το ζουμί γιατί θα χάσουμε όλη την νοστιμιά.

Αφού ανοίξουν προσθέτουμε το λάδι και το σκόρδο και αν δούμε ότι το ζουμάκι είναι λίγο, βάζουμε λίγο νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν δύο-τρεις βράσεις, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μισό λεπτό πριν σβήσουμε την φωτιά. Όχι νωρίτερα γιατί θα πικρίσουν.

Τέλος, πασπαλίζουμε από πάνω τον μαϊντανό.

Μπορείς να κάνεις για συνοδευτικό, χοντροκομμένα sticks ψωμιού. Τα αλείφεις με σκορδόλαδο που έχει μέσα πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο αλάτι και φρυγανίζεις πολύ καλά στο φούρνο. Κάνουν απίστευτη παπάρα στο ζουμί.

Ένα λευκό κρασί με σχετικά τονισμένη οξύτητα του πάει πολύ. Το δε παρασκεύασμα, όπως και να το κάνουμε, σου δίνει την ευχέρεια να πουλήσεις και λίγο μούρη όταν και εφόσον χρειαστεί….

ΥΓ: ‘Οποια μύδια μείνουν κλειστά, τα πετάμε.