Τους ξέρεις. Τους βλέπεις όλους κάθε μέρα στα δελτία ειδήσεων να βρίσκονται έξω από το Μαξίμου, τη Βουλή ή σε κάποια Σύνοδο Κορυφής και σου μεταφέρουν τις πληροφορίες και το κλίμα από τις συναντήσεις.

Και το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο εύκολο δεν είναι το επάγγελμά τους. Μπορεί να εμφανίζονται στη μικρή οθόνη μόλις για 4-5 λεπτά, αλλά η δουλειά τους δεν τελειώνει εκεί, καθώς ουκ ολίγες φορές έχουν παραμείνει έξω από τα πολιτικά κέντρα των αποφάσεων ακόμα και 24 συνεχόμενες ώρες.

Ο Χρήστος Κούτρας, η Ειρήνη Σαββοπούλου, ο Γιάννης Πιταράς, ο Νίκος Αρμένης, ο Γιάννης Ντσούνος και ο Άγγελος Μόσχoβας μας δίνουν μια γεύση από τη ζωή τους στο πεζοδρόμιο. Εκεί όπου έχουν ζήσει ωραίες και δραματικές στιγμές, ατελείωτες ώρες αναμονής και μερικά αστεία περιστατικά.

 

Χρήστος Κούτρας

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή σας έξω από το Μαξίμου/Βουλή;
Στο Μαξίμου έχω παραμείνει κοντά στις 20 ώρες. Ήταν το Φεβρουάριο του 2012 με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο όταν η ελληνική κυβέρνηση αναζητούσε 325 εκατομμύρια ευρώ από τις συντάξεις. Από το Μαξίμου μαζί με τους συναδέλφους μου έφυγα στις 7 το πρωί. Εκεί βρισκόμουν από τις 10 το πρωί της προηγούμενης ημέρας. Είναι μία μέρα που δεν θα την ξεχάσω ποτέ και για την ουσία τη , καθώς κρίνονταν πολλά για τη χώρα αλλά και για την ταλαιπωρία μου καθώς ήταν και πολύ κρύα ημέρα. Ευτυχώς όσοι καλύπταμε τότε το κυβερνητικό ρεπορτάζ ήμασταν και παραμένουμε πολύ δεμένοι και αγαπημένοι, με χιούμορ και καταφέραμε να «βγάλουμε» τις ημέρες και τις νύχτες μας. Αυτό το επισημαίνω γιατί εκείνη την περίοδο ήμουν περισσότερες ώρες της ημέρας με τους συναδέλφους μου και λιγότερο με την οικογένεια μου.

Τι τρώτε συνήθως όταν παραμένετε επί ώρες στο πεζοδρόμιο;
Σουβλάκια, πίτσες και όλο το junk food του κόσμου. Που και που πίνουμε και κανένα ποτάκι γιατί η αναμονή είναι δύσκολη.

Ποιος ήταν εκείνος ο πρωθυπουργός/αρχηγός κόμματος που έβγαζε τις καλύτερες «παραπολιτικές» ειδήσεις;
Προσωπική μου άποψη ο Γιώργος Παπανδρέου. Και γιατί δεν είχε πολλές επαφές με τους δημοσιογράφους αλλά και για όλο το στυλ ζωής του. Εννοώ ποδήλατο, κανό, τρέξιμο κ.λ.π.

Ποιος πολιτικός αρχηγός διέθετε το καλύτερο χιούμορ;
Η έκπληξη ήταν για μένα ο Λουκάς Παπαδήμος γιατί δεν περίμενα ποτέ ότι ένας τεχνοκράτης θα έχει χιούμορ αλλά και αμεσότητα στην επαφή.

Ποια ήταν η πιο δραματική στιγμή του ρεπορτάζ;
Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλές τέτοιες στιγμές να διηγηθώ καθώς οι συνθήκες για τη χώρα ήταν και παραμένουν δύσκολες. Πάνω απ όλα τοποθετώ μία βραδιά κατά την οποία εμείς οι δημοσιογράφοι ανακοινώσαμε τα μέτρα που θα λάμβανε η ελληνική κυβέρνηση, γιατί ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κανένας υπουργός είχαν το σθένος να ανακοινώσουν. Επέλεξαν λοιπόν να στείλουν τη λίστα με τα μέτρα στους δημοσιογράφους και να τα ανακοινώσουμε εμείς. Δε θα ξεχάσω ποτέ το πως ένιωθα την στιγμή που διάβαζα τον κατάλογο με τα ατελείωτα σκληρά μέτρα. Νομίζω η πίεση μου είχε φτάσει στα ανώτατα επίπεδα που έχω αισθανθεί ποτέ. Η λίστα μου φαινόταν ατελείωτη και ο χρόνος στον τηλεοπτικό αέρα τραγικός. Αφού τελείωσα το ρεπορτάζ, ξέσφιξα τη γραβάτα, άναψα τσιγάρο και ηρέμισα μετά από δύο ώρες στις οποίες η ένταση είχε φτάσει στο ζενίθ.   

Ποια ήταν η αστεία στιγμή που θυμάσαι;
Ήταν Νοέμβριος του 2011. Καθόμουν στη Βουλή όπου περιμέναμε να δούμε τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Υπενθυμίζω ότι τότε έψαχναν να βρουν πρωθυπουργό κοινά αποδεκτό από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ. Το πρώτο όνομα στην λίστα ήταν του Λουκά Παπαδήμου. Ήταν μία μέρα που είχα την πληροφορία ότι ο κος Παπαδήμος βρίσκονταν στην Ελλάδα. Ξαφνικά εκεί που καθόμασταν με τους συναδέλφους μαθαίνουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φεύγει από τη Βουλή. Πανικός, ψάχνουμε αμέσως να βρούμε που θα πάει. Ο κος Παπανδρέου βγαίνει από το κτήριο της Βουλής, με τη συνοδεία του, μια τσάντα στην πλάτη και το κινητό στο χέρι. Δεν μπήκε στο αυτοκίνητο και περπατάει στη Βασιλίσσης Σοφίας. Εμείς ακροβολισμένοι, πίσω του, δεξιά του, απέναντι ψάχναμε να δούμε τι θα κάνει. Τον βλέπουμε να περνάει το δρόμο και να μπαίνει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει σε πιθανή συνάντηση του με τον κο Παπαδήμο. Σημαίνουμε γενικό συναγερμό. Ζητάμε από τα κανάλια να στείλουν κάμερες και λινκ έξω από το ξενοδοχείο. Με το φίλο, πάνω απ’ όλα και συνάδελφο, Άγγελο Μόσχοβα μπαίνουμε στο ξενοδοχείο. Με το ασανσέρ φτάνουμε στο Ρουφ Γκάρντεν. Ψάχνουμε πουθενά ο Παπανδρέου, πουθενά και ο Παπαδήμος. Αρχίζουμε λοιπόν να κατεβαίνουμε τους ορόφους έναν-έναν μήπως δούμε την ασφάλεια του πρωθυπουργού έξω από κανένα δωμάτιο. Ψάχναμε τους ορόφους πουθενά η ασφάλεια, πουθενά και ο Παπανδρέου. Βγαίνουμε από το ξενοδοχείο, όπου στο μεταξύ έχουν φτάσει κάμερες, λινκ φωτογράφοι. Ήμασταν απελπισμένοι, ο Παπανδρέου πουθενά λες και είχε ανοίξει η γη και είχε εξαφανιστεί. Ξαφνικά από μια πλαϊνή είσοδο του ξενοδοχείου βγαίνει ένας κύριος που επειδή αναγνώρισε ότι ήμασταν δημοσιογράφοι μας αποκάλυψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου. 

Ποια ιστορία θα λες στα εγγόνια σου;
Στην Ουάσινγκτον όταν είχε κανονιστεί η συνάντηση του Ομπάμα με τον Παπανδρέου. Την ώρα της συνάντησης εγώ έπρεπε να πάω σε ένα στούντιο απέναντι από το Λευκό Οίκο για να δώσω ανταπόκριση στο δελτίο του ΣΚΑΙ. Πράγματι έδωσα το ρεπορτάζ στην Αθήνα όμως αισθανόμουν πολύ άτυχος, καθώς βρισκόμουν, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ένα βήμα μακριά από το Λευκό Οίκο και δε θα μπορούσα να μπω μέσα. Κάποια από τα μέλη της ελληνικής αποστολής μου είπαν ότι από την στιγμή που θα είχε αρχίσει η συνάντηση δεν μπορούσαν να μου εξασφαλίσουν είσοδο, εγώ ως «ψαράς» απογοητεύτηκα. Μάλιστα μου έδωσαν και σημείο συνάντησης να τους βρω, εκτός Λευκού Οίκου, μετά τη συνάντηση. Όταν τελείωσα το ζωντανό για να πάω στο σημείο συνάντησης, αναγκαστικά περνούσα έξω από το Λευκό Οίκο. Αμέσως λοιπόν σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια. Πήγα κοντά στην είσοδο, δίπλα στα κάγκελα, έχει ένα στρογγυλό κουδούνι. Το πάτησα, απ’ το φυλάκιο με ρώτησαν τι θέλω. Είπα πως είμαι Έλληνας δημοσιογράφος και πως είχα καθυστερήσει, λόγω επαγγελματικού λόγου. Η πόρτα άνοιξε, μου έκαναν έλεγχο και με συνόδεψαν στο σημείο που κάθονταν η ελληνική αποστολή. Κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είχα καταφέρει να μπω. Ούτε και εγώ πρέπει να σας πω. Αλλά μπήκα στο Λευκό Οίκο χτυπώντας το κουδούνι.  

 

Γιάννης Πιτταράς

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή σας έξω από το Μαξίμου/Βουλή;
20 ώρες είναι πολλές; Η ημέρα εκείνη τα είχε όλα. Αγωνία στο κόκκινο, αμέτρητα ζωντανά σε έκτακτα δελτία, παρέλαση ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων από το Μαξίμου και το κρύο να συνοδεύεται από χιονόπτωση! Ήταν η μέρα που η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους είχε χτυπήσει κόκκινο. Στις 6 το επόμενο πρωί θυμάμαι το τελευταίο έκτακτο δελτίο, όπως επίσης ότι ήμουν πλέον …αξύριστος!

Τι τρώτε συνήθως όταν παραμένετε επί ώρες στο πεζοδρόμιο;
Όταν θυμόμαστε να φάμε εννοείς… Όταν πάντως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την «όρεξη» μας, έρχεται το ιππικό! Οι ντιλιβεραδες της περιοχής έμαθαν τα χούγια μας… Εκτός από φαγητό φέρνουν τσιγάρα, εφημερίδες, τσίχλες, ενώ υπήρξε και βραδιά έξω από το Μαξίμου που φίλος ιδιοκτήτης γνωστού ιταλικού του Κολωνακίου, μας έφερε ένα μπουκάλι κόκκινο Chianti Classico με τέσσερα κολονάτα ποτήρια! 

Ποιος ήταν εκείνος ο πρωθυπουργός/αρχηγός κόμματος που έβγαζε τις καλύτερες «παραπολιτικές» ειδήσεις;
Τις καλύτερες παρά πολιτικές ειδήσεις τις έχω βγάλει από κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Σημίτη, τον Παπανδρέου, τον Καραμανλή και τον Σαμαρά. Δυστυχώς όμως αυτά τα κρατάω για τα απομνημονεύματα μου!

Ποιος πολιτικός αρχηγός διέθετε το καλύτερο χιούμορ;
Σίγουρα οι δυο τελευταίοι αρχηγοί της ΝΔ. Καραμανλής και Σαμαράς. Όσο και αν δεν τους φαίνεται, διαθέτουν τρομερή αίσθηση του χιούμορ και είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν ακόμα και σε δημοσιογραφικά πειράγματα.

Ποια ήταν η πιο δραματική στιγμή του ρεπορτάζ;
Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που έπεσε το Φάλκον με τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Να κρεμόμαστε από τα κάγκελα του υπουργείου εξωτερικών με τα τηλέφωνα να χτυπούν ασταμάτητα και να μαθαίνεις στην πορεία ότι φίλοι συνάδελφοι ήταν ανάμεσα στα θύματα. 

Ποια ήταν η αστεία στιγμή που θυμάσαι;
Ένα ξεχασμένο μπουκάλι τσίπουρο στην βαλίτσα της μηχανής μου ήταν η αιτία. Απίστευτο κρύο έξω από το Μαξίμου. Το άνοιξα για να ζεστάνουμε την ατμόσφαιρα. Το βράδυ που πήγα σπίτι και έβαλα στον υπολογιστή να δω το ζωντανό μου στο δελτίο, διαπίστωσα ότι  οι λέξεις που έλεγα δεν είχαν… λήγουσα!

Ποια ιστορία θα λες στα εγγόνια σου;
Θα τους λέω την φράση που μου είπε ένας περαστικός έξω από την Ηρώδου Αττικού.«”Δεν θέλω να μου λες αλήθειες στο δελτίο. Αυτές τις ξέρω. Θέλω να μου λες ωραία ψέματα».

 

Άγγελος Μόσχοβας

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή σας έξω από το Μαξίμου/Βουλή;
Νομίζω τις ημέρες του Νοέμβρη του 2011 όταν ο Παπανδρέου τελούσε υπό παραίτηση και στο προεδρικό Μέγαρο αναζητούσαν Πρωθυπουργό. Και δεν ήταν μια μέρα, ήταν πολλές. «Χτυπούσαμε» από 16-22 ώρες την ημέρα σερί, στο πεζοδρόμιο, μεταξύ Βουλής, όπου γίνονταν οι συσκέψεις του Παπανδρέου και προεδρικού όπου γίνονταν οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το άλλο πρωί. Επί Λουκά Παπαδήμου, οι Παπανδρέου-Σαμαράς-Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, έψαχναν μέχρι τις… 6 το πρωί 300 εκατομμύρια ευρώ. Είχε χαράξει όταν φύγαμε, παγωμένοι, κουρασμένοι, φαντάσματα.
Μια αντίστοιχη εμπειρία είχαμε και στην περίφημη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2011, οπότε αποφασίστηκε το PSI. Ήταν μια σύνοδος που κράτησε… μέρες, αλλά το επίμαχο βράδυ της 26ης Οκτωβρίου προς 27ης, η συνέντευξη Τύπου Παπανδρέου, Σαχινίδη έγινε στις 6-6:30 το ξημέρωμα. Άλλο σχεδόν συμπληρωμένο, 24ωρο εκεί… Για να μην θυμηθώ την περίφημη «τέντα» στο Ωνάσειο, όπου νοσηλεύονταν ο Ανδρέας Παπανδρέου…

Τι τρώτε συνήθως όταν παραμένετε επί ώρες στο πεζοδρόμιο;
Συνήθως τίποτα, άντε κανένα σάντουιτς, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε παραγγείλει και πίτσα και σουβλάκια, έξω από το Μαξίμου. Έχει πλάκα όταν ακούν το που θα τα φέρουν. Αλλά όταν ήρθε η Μέρκελ στην Αθήνα και συναντήθηκε με το Σαμαρά, μας είχαν μπουφέ υπαίθριο, κάτω από τέντα, στην Βασιλέως Γεωργίου Β’, στην πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου. Έπρεπε να δείξουμε κυριλέ…

Ποιος ήταν εκείνος ο πρωθυπουργός/αρχηγός κόμματος που έβγαζε τις καλύτερες «παραπολιτικές» ειδήσεις;
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αν και τον πρόλαβα στην κάμψη του, το 1993 είχε πάντα μια ατάκα ευφυή να πει. Άνθρωπος με σπάνιο χιούμορ, έμφυτη λεπτότητα και υποχρεωτικούς τρόπους. Παραπολιτικού τύπου ειδήσεις έβγαζε πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου. Παντού: Από το Σουφλί μέχρι την Δομινικανική Δημοκρατία. Από το κανό και το ποδήλατο μέχρι το τζόκινγκ και το χορό.  

Ποιος πολιτικός αρχηγός διέθετε το καλύτερο χιούμορ;
Θα έλεγα ο Κώστας Καραμανλής, αλλά δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω καλά. Επ’ εσχάτοις, «ανακάλυψα» τον Αντώνη Σαμαρά. Αν γράφαμε όσα μας έλεγε σε κάποιες χαλαρές στιγμές, θα κάναμε sold out! Είναι εξαιρετικά προσηνής, απελευθερωμένος, με χιούμορ. «Δικός μας άνθρωπος» που λέμε. Ξεχνάς ότι είναι Πρωθυπουργός.

Ποια ήταν η πιο δραματική στιγμή του ρεπορτάζ;
Για μένα ήταν το Γενάρη του 2010. Ήμασταν στο Παρίσι με τον Γιώργο Παπανδρέου, χιόνιζε, έκανε απίστευτο κρύο. Είχε συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί και το βράδυ, στο ξενοδοχείο του μας έκανε ενημέρωση μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εκεί, θυμάμαι, είχαμε ρωτήσει για το ενδεχόμενο ένταξης μας στο ΔΝΤ. Εκεί μας είχε απαντήσει ότι το IMF δίνει δάνειο και με χαμηλότατο επιτόκιο. Λίγη ώρα αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου αποσύρθηκε μόνος του σε μια γωνία, μιλώντας για ώρα από το κινητό του τηλέφωνο. Είχε το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια του. Έδειχνε αγχωμένος. Ένιωσα ότι κατέρρευσε κάτι.
Και άλλη μία που βιώσαμε όσοι συνοδέψαμε τον Παπανδρέου το Μάρτη του 2010 στο Βερολίνο για τη συνάντηση του με τη Μέρκελ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, την παγωμάρα με την οποία μας «υποδέχθηκαν» οι γερμανοί συνάδελφοι μας. Νιώσαμε οι παρίες τις Ευρώπης. Οι ζητιάνοι, οι φτωχοί συγγενείς. Ένιωσα ντροπιασμένος, θυμωμένος.

Ποια ήταν η αστεία στιγμή που θυμάσαι;
Είναι πάρα πολλές, έχουμε ρίξει πολύ γέλιο στο πεζοδρόμιο με τα παιδιά που κάνουμε χρόνια πολιτικό ρεπορτάζ. Και, νομίζω ότι, αυτό μας κράτησε ενωμένους και δυνατούς. Μια σκηνή που είχε πλάκα ήταν όταν αναδείχθηκε Πρωθυπουργός ο Σαμαράς. Στο Μαξίμου πλέον έρχονταν οι συνάδελφοι που κάλυπταν ρεπορτάζ ΝΔ και αποχωρούσαμε όσοι κάναμε ΠΑΣΟΚ. Ήταν η στιγμή «παράδοσης-παραλαβής». Μεταξύ μας υπάρχει ένα κλασικό αστείο: Οι μεν αποκαλούν τους δε ως… κηπουρούς της νεραντζιάς του Μαξίμου. Μια μέρα, αγόρασα ένα… πλαστικό ποτιστήρι, έστησα τους συναδέλφους του τηλεοπτικού ρεπορτάζ που καλύπτουν ΝΔ έξω από το φυλάκιο του Μαξίμου, κάτω από τη νεραντζιά, έβαλα ένα συνάδελφο να τραβά φωτογραφίες και έκανα κανονική παράδοση-παραλαβή. Όλο το σκηνικό, ανέβηκε, φυσικά, στο twitter.
Θα αποκαλύψω μια ακόμη σκηνή: Ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2011, ήμασταν στη Βουλή. Έψαχναν πρωθυπουργό και ακούγονταν τα ονόματα του Φίλιππου Πετσάλνικου και του Απόστολου Κακλαμάνη. Επιβεβαιωμένο τίποτε. Κάποια στιγμή φθάνει η Λούκα Κατσέλη. Τι ακούτε παιδιά; Ρωτάει εμένα και δύο συναδέλφους μου. Της λέμε. Βάζει τα γέλια. Μπαίνει για λίγο και ξαναβγαίνει.
«Ένα πρόσωπο θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο: Ο Μάκης (Γεράσιμος) Αρσένης» μας είπε επιχειρηματολογώντας για την εμπειρία του, τις διεθνείς του επαφές, τις γνώσεις του περί οικονομίας και διαπραγμάτευσης.
Φεύγοντας, κοιταζόμαστε και οι τρείς μας στα μάτια. Πιάνουμε τα κινητά μας. Μπαίνουμε twitter. Γράφει ο πρώτος μας δύο αρχικά: «Γ.Α». Μόνο. Τίποτε άλλο. Καπάκι συμπληρώνω από το λογαριασμό μου: «Μ.Α». Τίποτε άλλο. Γίνεται χαμός. Όσοι μας ακολουθούν αρχίζουν να ρωτούν τι εννοούμε, ποιος προαλείφεται για πρωθυπουργός κτλ. Ήταν το πρώτο -και μόνο μου τρολάρισμα- στο twitter για επαγγελματικό θέμα. Γελάσαμε πολύ.  
Τα υπόλοιπα, σπαραξικάρδια και σπαρταριστά αστεία, στο βιβλίο που λέμε εδώ και 3 χρόνια να γράψουμε κάποιοι συνάδελφοι που παρακολουθήσαμε κατά πόδας τις πιο ιστορικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ποια ιστορία θα λες στα εγγόνια σου;
Θα λέω ότι «ήμουν εκεί όταν γράφονταν ιστορία». Είχαμε -έστω αμυδρά- από την αρχή την συναίσθηση ότι ζούμε τραγικά ιστορικές στιγμές. Ήμασταν μέρος τους. Βιώσαμε την αγωνία, τον αγώνα, την απογοήτευση, την κατάρρευση. 

 

Ειρήνη Σαββοπούλου

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή σας έξω από το Μαξίμου/Βουλή;
Είχαμε κλείσει σχεδόν 24ωρο και μάλιστα με πολύ κακές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών, λίγο πριν τα μεσάνυχτα την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο Τσάρλς Νταλάρα ως επικεφαλής τότε, του IIF. Και εκεί που πια το ένα αυτοκίνητο μετά το άλλο, που χρησιμοποιούσαμε ως «στέγη» για να ζεσταθούμε, έφευγαν, σκάει η τρόικα. Μέχρι τις 6.00 το πρωί ψάχναμε 300 εκ. ευρώ. Είχε αρχίζει να χαράζει, όταν άρχισαν να βγαίνουν παραζαλισμένοι οι υπουργοί από την πολύωρη σύσκεψη.
Τώρα ή το δικό μας μυαλό από το πολύ κρύο είχε παγώσει και δεν καταλαβαίναμε ή εκείνοι από την πολύωρη «διαπραγμάτευση» δεν ήξεραν τι έλεγαν. Γιατί?? Γιατί μετά από τόσες ώρες, η τρύπα των 300 εκ έχασκε. Δεν είχαν καταλήξει από πού θα τα έβρισκαν. Μάλιστα υπήρχε η σθεναρή άρνηση Σαμαρά να μην περικοπούν οι επικουρικές.

Τι τρώτε συνήθως όταν παραμένετε επί ώρες στο πεζοδρόμιο;
Η χαρά της ελληνικής κουζίνας!!! Το εθνικό μας φαγητό, σουβλάκια. Παίζει βέβαια και καμιά σπανακόπιτα μανούλας, Βάζεις και κανένα κομμάτι παραπάνω για τους υπόλοιπους φίλους και συναδέλφους, γιατί η αλήθεια είναι ότι στις δύσκολες ώρες που πέρασε το ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ, εάν δεν είχαμε ο ένας τον άλλον δεν θα επιβιώναμε εύκολα.
Τα δε φρούτα… σώζουν ζωές, αν κρίνω από το βλέμμα αγαπημένου συναδέλφου, όταν του έδωσα το μήλο μου για να στυλωθεί. Να μην ξεχάσω και τις σταφίδες που μας κερνούσε το Μαξίμου για να μετριαστεί  το κρύο.

Ποιος ήταν εκείνος ο πρωθυπουργός/αρχηγός κόμματος που έβγαζε τις καλύτερες «παραπολιτικές» ειδήσεις;
Μακράν ο Γιώργος Παπανδρέου. Ήταν πολύ μπροστά. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις γραβάτες, το ποδήλατο, τα κανό, τις λαμπάδες του Πάσχα, ταipad,iphone,ipode … τις κάλτσες;

Ποιος πολιτικός αρχηγός διέθετε το καλύτερο χιούμορ;
Χιούμορ; Ως χιούμορ εκλαμβάνω την ερώτηση. Εκτός αν χιούμορ εννοούμε εκείνο με το οποίο γελάνε μόνο οι παρατρεχάμενοι του εκάστοτε αρχηγού.

Ποια ήταν η πιο δραματική στιγμή του ρεπορτάζ;
Όταν σε περιοδεία Παπανδρέου και αφού έχει τελειώσει την ομιλία του, τηλεφωνώ στο γιό μου (γύρω στα 6 τότε) ο οποίος αναρωτιέται που είμαι, γιατί είχε να με δει πολλές μέρες.
Μεταφέρω τη στιχομυθία.
– Μαμά που είσαι;
– Στις Σέρρες αγάπη μου με τον Παπανδρέου
– (Ολιγόλεπτη σιωπή) ….Δώσε μου να του μιλήσω!!!

Το δράμα μου όμως, ήταν ότι ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησα μπροστά μου και του ζήτησα να κάνει τον Παπανδρέου, μου αρνήθηκε με το βασικό επιχείρημα ότι δεν λέει ψέματα στα παιδιά.

Ποια ήταν η αστεία στιγμή που θυμάσαι;Όταν σε ζωντανή σύνδεση από το Μέγαρο Μαξίμου είπα το μνημόνιο μνημόσυνο. Γλώσσα λανθάνουσα…

Ποια ιστορία θα λες στα εγγόνια σου;
Με τη ζωή που κάνουμε πιστεύει κανείς ότι θα προφτάσουμε τα εγγόνια μας; Ωστόσο τα όσα ζήσαμε το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου με το τέλος Παπανδρέου, το πώς έφυγε, τι ακολούθησε, οι κυβερνήσεις συνεργασίας κτλ. Άλλωστε καλά να είμαστε μέχρι τότε, έχουμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας να τα πούμε όλα όσα ζήσαμε. Έχουμε ντοκουμέντα …απλώς στον τίτλο κολλάμε. 

 

Νίκος Αρμένης

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή σας έξω από το Μαξίμου/Βουλή;
Ήμουν περίπου 15-16 ώρες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου σε κάποια -ποια ακριβώς δεν θυμάμαι- από εκείνες τις διαδοχικές καθημερινές συνεδριάσεις των πολιτικών αρχηγών (Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη) τον Ιούνιο του 2013 όταν παραλίγο να πέσει η κυβέρνηση μετά την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ…

Τι τρώτε συνήθως όταν παραμένετε επί ώρες στο πεζοδρόμιο;
Αν δεν έχω προμηθευτεί τοστ από το σπίτι, συνήθως τη βγάζω με κάποιο σάντουιτς από κοντινό φούρνο. Έχει τύχει όμως και κάποιες φορές να μην έχω φροντίσει να έχω πάρει κάτι από το σπίτι και λόγω των αναγκών του ρεπορτάζ, να μην έχω τη δυνατότητα να μετακινηθώ, με συνέπεια τελικά να μείνω για αρκετές ώρες νηστικός…

Ποιος ήταν εκείνος ο πρωθυπουργός/αρχηγός κόμματος που έβγαζε τις καλύτερες «παραπολιτικές» ειδήσεις;
Από τους πρωθυπουργούς που έχω «καλύψει» θα διάλεγα τον σημερινό, δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά. Όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά κυρίως επειδή συνηθίζει συχνά πυκνά να μιλάει στους πολιτικούς συντάκτες μακριά από τις κάμερες πιο ελεύθερα…
Αν είχα «καλύψει» και τον Γιώργο Παπανδρέου θα τον διάλεγα φυσικά χωρίς δυσκολία καθώς τα παραπολιτικά για τις αθλητικές του δραστηριότητες και την επαφή του με την τεχνολογία ήταν μακράν τα καλύτερα! 

Ποιος πολιτικός αρχηγός διέθετε το καλύτερο χιούμορ;
Χωρίς δεύτερη σκέψη θα διάλεγα τον Κώστα Καραμανλή. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για τον πιο απλό άνθρωπο από όσους γνώρισα και έγιναν πρωθυπουργοί, με πραγματικά πηγαίο και αυθεντικό καλόγουστο χιούμορ.

Ποια ήταν η πιο δραματική στιγμή του ρεπορτάζ;
Υπάρχουν πολλές δραματικές που θα μπορούσα να θυμηθώ. Η πρώτη πάντως που θυμήθηκα είναι η ψηφοφορία για την ψήφιση του πρώτου μνημονίου στη Βουλή τον Μάιο του 2010 γνωρίζοντας πόσο σημαντικό ήταν το διακύβευμα…

Ποια ήταν η αστεία στιγμή που θυμάσαι;
Ήταν σε μία συνέντευξη κορυφής στις Βρυξέλλες νομίζω το Μάρτιο του 2005. Όταν λοιπόν μου δόθηκε η δυνατότητα να ρωτήσω τον τότε πρωθυπουργό, παίρνοντας μπροστά μου το μικρόφωνο, έριξα κατά λάθος ένα ποτήρι με καφέ…
Όπως αντιλαμβάνεστε με δυσκολία κατάφερα να κρατηθώ και να μη γελάσω καθώς όση ώρα ρωτούσα έσταζαν σταγόνες από το καλαμάκι του ποτηριού στο πάτωμα ακριβώς απέναντι από τον πρωθυπουργό…
Πάντως η ερώτησή μου θυμάμαι έβγαλε είδηση και όσο για τη γκάφα μου, την πήραν χαμπάρι ευτυχώς μόνο οι παρόντες και όχι οι τηλεθεατές…

Ποια ιστορία θα λες στα εγγόνια σου;
Προεκλογική περίοδος 2000. Μήνας Φεβρουάριος. Στην καρδιά του χειμώνα δηλαδή και ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής πρόκειται να κάνει περιοδεία στα Δωδεκάνησσα. 
Πρώτος σταθμός είναι η Λέρος και παρά τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους η απόφαση είναι η περιοδεία να διεξαχθεί κανονικά. Ήταν μια περιπετειώδης ημέρα καθώς κατά τη κάθοδό μας στη Λέρο δεχθήκαμε ισχυρότατες αναταράξεις και πιστέψαμε ότι θα πέσουμε…
Είχε όμως και συνέχεια….Στην Κω παραλίγο το πούλμαν που μετακινηθήκαμε να τρακάρει με περιπολικό που παραβίασε στοπ και στη Ρόδο φάγαμε το μεσημέρι θαλασσίνα και 24 ώρες μετά 3-4 από εμάς πάθαμε δηλητηρίαση. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς και βρέθηκα στο νοσοκομείο για 3 ημέρες…

 

Γιάννης Ντσούνος

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή σας έξω από το Μαξίμου/Βουλή;
Όταν στήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου έξω από το Μαξίμου συμπληρώσαμε 16 ώρες… Καλωδιωμένοι εννοείται!

Τι τρώτε συνήθως όταν παραμένετε επί ώρες στο πεζοδρόμιο;
Σάντουιτς, τόστ για αρχή, μετά πίτσες και σουβλάκια. Μια φορά δε παρήγγειλα μακαρονάδα από έναν φίλο που έχει εστιατόριο. Με το φαι δεν παίζουμε!

Ποιος ήταν εκείνος ο πρωθυπουργός/αρχηγός κόμματος που έβγαζε τις καλύτερες «παραπολιτικές» ειδήσεις;
Κατά σειρά: Καρατζαφέρης, Καραμανλής, Σαμαράς… 

Ποιος πολιτικός αρχηγός διέθετε το καλύτερο χιούμορ;
Μακράν ο Καραμανλής. Και τώρα όμως ο Σαμαράς, όταν είναι χαλαρός, έχει πολύ χιούμορ!

Ποια ήταν η πιο δραματική στιγμή του ρεπορτάζ;
Βροχή και στημένος για ζωντανό, βγαίνει ένας υπουργός και πάτησα το καλώδιο του μικροφώνου, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην ακούσει ποτέ την δήλωση.

Ποια ήταν η αστεία στιγμή που θυμάσαι;
Πάλι έξω από Μαξίμου και να ρωτάω ακατάπαυστα υπουργούς και υφυπουργούς σε ζωντανή σύνδεση αν θα παμε σε εκλογές. Και μου λέει ένας στον αέρα “Ρε Γιαννάκη δεν κόβεις τις μα…..κίες”! Μου λέει η παρουσιάστρια “Γιάννη τι είπε;” και απαντώ: “Ότι κατάλαβες, κατάλαβες”! 

Ποια ιστορία θα λες στα εγγόνια σου;
Λίγα από το πολιτικό, πολλά από τους πολέμους που κάλυψα και ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν. Σε άλλη συνέντευξη όμως αυτά!

Και επειδή είναι καλοί συνάδελφοι και έχουν και χιούμορ, μας έστειλαν και μερικές φωτογραφίες τους από τα ρεπορτάζ τους στο πεζοδρόμιο.