Δε θέλει πολλά στρεσογόνα περιστατικά για να σου πέσει το ηθικό. Και η γονιμότητα του σπέρματος. Μέχρι και 2 φορές να έχεις βιώσει υπερβολικό στρες μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος σου. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε 193 άντρες από 38 ως 49 ετών στην επιθεώρηση “Fertlity and Sterility”. Στην αμερικάνικη πραγματικότητα γιατί στην ελληνική της κρίσης, αφ’ ενός τα στρεσογόνα περιστατικά είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση της καθημερινότητας. Αφ’ ετέρου όταν δεν έχεις να πληρώσεις εφορία, νοίκι, τράπεζες δε σε νοιάζει αν το στρες σου έχει ρίξει την ποιότητα του σπέρματος, γιατί πολύ απλά δεν έχεις καμία όρεξη να πηδήξεις. Το μόνο που πιθανότατα να κάνεις είναι να πίνεις και να καπνίζεις που βλάπτουν επίσης το σπέρμα ή να ξεσπάς τρώγοντας junk food.

Που κι εδώ σου έχω τα πραγματικά κακά νέα, εφόσον το μπέικον βλάπτει επίσης το σπέρμα. Αυτό το μαντάτο έρχεται από το Harvard School of Public Health. Και ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως όσοι τρώνε παραπάνω από μια μερίδα μπέικον ή άλλο επεξεργασμένο κρέας παρουσιάζουν μειωμένη ποιότητα σπέρματος. Και η λίστα δεν τελειώνει εκεί αλλά περιλαμβάνει πολλά ακόμα που ίσως δεν είχες ποτέ σου φανταστεί. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς ένα ανέμελο ερωτικό χίπικο καλοκαίρι σε αντίσκοινο, τρώγοντας κονσέρβες, μάλλον πρέπει να ξεχάσεις το ερωτικό στοιχείο από την φαντασίωση. Γιατί οι κονσέρβες περιέχουν το χημικό BPA που διεισδύει στην τροφή και συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας στον άντρα. Το ίδιο και για όταν θα θελήσεις να παίξεις με σεξουαλικά βοηθήματα που περιέχουν βινύλιο ή συγκεκριμένα πλαστικά τα οποία περιέχουν και απελευθερώνουν χημικές ουσίες βλαβερές για το σπέρμα.

Η αλήθεια είναι πως αν δεν σε χαρακτηρίζει η καθαριότητα και τα συχνά ντουζ δύσκολα θα βρεις κάποια να νοιαστεί για την ποιότητα του γενετικού σου υλικού. Μόνο που αν το παρακάνεις με τα σαμπουάν, τα αφροντούζ, τους αφρούς ξυρίσματος και τα αποσμητικά, πιθανότατα θα χρειαστεί να νοιαστείς εσύ ο ίδιος εφόσον πολλά από αυτά περιέχουν τα βλαβερά χημικά phthlate.

Όσοι επιμένουν πως ένα τσιγαράκι μαριχουάνας τους χαλαρώνει θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εξ’ ίσου χαλαρώνει και την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Το ίδιο και αυτοί που αισθάνονται πως κάνουν υγιή διατροφή καταναλώνοντας προϊόντα σόγιας. Ή με ψαρικά πολλά από τα οποία έχουν μολυνθεί με τοξικά χημικά που υπάρχουν στη θάλασσα.

Ένα αντικολλητικό σκεύος μαγειρέματος μπορεί να σου διευκολύνει τη ζωή, όμως υλικά όπως το Teflon και το Gore – Tex έχουν θεωρηθεί ύποπτα για τις επιδόσεις του σπέρματος. Η περίοδος καταθέσεων των φορολογικών δηλώσεων είναι ιδιαίτερα βλαβερή, όχι μόνο λόγω του στρες αλλά εξ’ αιτίας της συλλογής αποδείξεων. Γιατί το BPA που υπάρχει σε πολλές από αυτές διεισδύει στο ανθρώπινο σώμα με διαθέσεις ΦΠΑ απέναντι στα σπερματοζωάρια.

Όσο για τα ζευγάρια που πιστεύουν ότι η σεξουαλική αποχή για μέρες ή εβδομάδες πριν τις γόνιμες μέρες της γυναίκας θα δυναμώσει τις ικανότητες του άντρα, τσάμπα ο κόπος και η ταλαιπωρία. Μία με δύο μέρες σύμφωνα με ερευνητές, αρκούν μετά την εκσπερμάτιση για να αναπληρωθεί το σπέρμα και η δυναμική του. Η μακροχρόνια όμως απενεργοποίηση των υδραυλικών κάνει στο σπέρμα ότι κάνει και η μακροχρόνια αποχή από τη γυμναστική στους κοιλιακούς.