H Madonna βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους 100 celebrity με τα μεγαλύτερα κέρδη. Η «βασίλισσα», από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013, πρόσθεσε στον τραπεζικό της λογαριασμό 125 εκατομμύρια δολάρια, εδραιώνοντας για μία ακόμη φορά τον «θρόνο» της. Υπάρχει ωστόσο κάποιος που την εκτοπίζει άνετα και μάλιστα από το… υπερπέραν! Ο κολλητός της όσο ήταν εν ζωή, «βασιλιάς» της pop, Michael Jackson, την ξεπέρασε ακόμη και πέρα από τον τάφο, με κέρδη 160 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Είναι η τρίτη φορά την τελευταία πενταετία, που ένας μακαρίτης celebrity, κατακτά την πρώτη θέση της «χρυσής» λίστας των 100 του Forbes.

Τα περισσότερα χρήματα που αποδίδονται στο star power του Michael Jackson, προέρχονται από δύο παραστάσεις του Cirque du Soleil. Πρόκειται για την περιοδεία «Immortal» που από πέρσι που ξεκίνησε, έχει κάνει εισπράξεις 300 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και για το «One» που ξεκίνησε παραστάσεις το Μάιο στο Mandalay Bay και είναι συνήθως sold-out. Και τα δύο show περιλαμβάνουν τα κλασικά ακροβατικά του Cirque du Soleil, αλλά το «One» έχει και…bonus: μία ψευδαίσθηση σαν ολόγραμμα, με τον Michael Jackson να ερμηνεύει το «Man in the Mirror», στο τέλος της παράστασης. 

Ο Jacko εξακολουθεί να είναι χρυσωρυχείο, με κέρδη από την μουσική του και το μισό μερίδιο της Sony/ATV Catalog, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων, hits των Beatles, της Lady Gaga και της Taylor Swift.

Ο Βασιλιάς της Pop, ανέκτησε την κορυφή στη λίστα του Forbes, από την αγαπημένη του φίλη, Elizabeth Taylor. Η θρυλική σταρ του κινηματογράφου που έφυγε από τη ζωή το 2011, προσέλκυσε κέρδη περίπου 210 εκατομμυρίων δολαρίων στο δωδεκάμηνο μέχρι τον Οκτώβρη του 2012, χάρη σε μία σειρά εξαιρετικά επικερδών δημοπρασιών του οίκου Christie’s με έργα τέχνης, κοσμήματα και ρούχα της.Φέτος, τα κέρδη έπεσαν στα περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας την στην τέταρτη θέση.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η περιουσία της ενισχύθηκε από τις πωλήσεις του αρώματός της «White Diamonds», που το 2012 είχε μόνο στις ΗΠΑ, κέρδη λιανικής 53 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Euromonitor International, τα δικαιώματα από τις παλιές ταινίες της, και τις έξυπνες επενδύσεις της σε μετοχές και ακίνητα. Η κληρονομιά της Taylor, που την έχει αναλάβει πλέον το πρακτορείο ταλέντων του Χόλιγουντ, UTA, σχεδιάζει νέες συμφωνίες για licensing προϊόντων. Ετοιμαστείτε να δείτε προσεχώς το όνομα της Taylor σε ρούχα υψηλής ραπτικής και κοσμήματα. 

Η λίστα του Forbes υπολογίζει κέρδη μεταξύ Οκτωβρίου του 2012 και Οκτώβρη του 2013. Λαμβάνονται υπόψη χρήματα που προστίθενται στην περιουσία και όχι το πώς και που διοχετεύονται από τους διαχειριστές. Γι’ αυτούς τους υπολογισμούς, το Forbes έρχεται σ΄ επαφή με μάνατζερ των περιουσιών, δικαιούχους δικαιωμάτων, και δικηγόρους που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις των αποθανόντων celebrity.

Δεύτερος στη λίστα του Forbes, είναι ο Elvis Presley, με εκτιμώμενα, μετά θάνατον κέρδη, της τάξης των 55 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Βασιλιάς του Rock n’ Roll, μπορεί να βρίσκεται πίσω από τον Βασιλιά της Pop, ωστόσο η κληρονομιά του αποφέρει σταθερά κέρδη χάρη στο διαχρονικά δημοφιλές image του και την μυθική έπαυλή του, την Graceland. Αυτό ήταν αρκετό για να πείσει τον δισεκατομμυριούχο, Leon Black και την εταιρία του Apollo Global Management, να αγοράσει την CKX, την μητρική εταιρία του American Idol, και τις ιδιοκτησίες του Elvis και του Muhammad Ali, έναντι 509 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2011.

Ο καρτουνίστας Charles Schulz, δημιουργός των Peanuts (ο Τσάρλι Μπράουν, ο Σνούπι και η παρέα τους), καταλαμβάνει την τρίτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά , με 37 εκατομμύρια δολάρια. Οι χαρακτήρες είναι ακόμη δημοφιλέστατοι, αλλά η Iconix , που έχει πλέον τα δικαιώματα, μπορεί να γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο. Η Fox ετοιμάζει νέα ταινία με όλη την παρέα των Peanuts.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Bob Marley με 18 εκατομμύρια δολάρια. Ο εμβληματικός  τραγουδιστής της reggae, θα το έβρισκε μάλλον παράδοξο που το όνομά του έγινε μέρος μιας καπιταλιστικής επιχείρησης. Υπάρχουν από  ηχεία Bob Marley μέχρι σακίδια και καφές.

Νέα είσοδος στη φετινή λίστα του Forbes, είναι η Jenni Rivera. Η Μεξικανο-Αμερικανίδα τραγουδίστρια έχασε τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα πέρσι τον Δεκέμβριο. Από τότε έχουν πουληθεί πάνω από 880 χιλιάδες δίσκοι της, όσοι σχεδόν είχε πουλήσει όσο ζούσε. Τα μεταθανάτια κέρδη της εκτοξεύτηκαν μέσω του reality “I Love Jenni” , το οποίο στην τρίτη και τελευταία του σεζόν το παρακολούθησαν 5,5 εκατομμύρια τηλεθεατές, και από την  αυτοβιογραφία της «Unbreakable:My Story, My Way», που από την κυκλοφορία της τον Ιούλιο, έχει πουλήσει πάνω από 400 χιλιάδες αντίτυπα.