Ένα από τα πιο γνωστά troll του ελληνικού Twitter, ο @cocobilly, «εξαφανίστηκε» από το timeline των χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας το βράδυ της Κυριακής. Το συγκεκριμένο account είχε φωτογραφία του Σταύρου Θεοδωράκη και απαντούσε σαν να ήταν εκείνος. Πολλοί ήταν εκείνοι οι χρήστες που είχαν άγνοια για το πώς λειτουργεί το Twitter, ανάμεσά τους κορυφαίοι δημοσιογράφοι και πρώην πολιτικοί.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα σατιρικά accounts δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο στον κόσμο των social media. Αν έριχνε κανείς μια ματιά στα «τιτιβίσματα» του @cocobilly, θα αντιλαμβανόταν γρήγορα πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν μπορεί να είναι ο επίσημος του Σταύρου Θεοδωράκη.

Με το που έγινε γνωστό πως το account έκλεισε, χρήστες του Twitter ξεκίνησαν εκστρατεία για την επαναφορά του, φτιάχνοντας το hashtag, #free_cocobilly, που μπήκε αμέσως στα κορυφαία trends.

Φυσικά, οι followers και οι διαδικτυακοί «φίλοι» του επιτέθηκαν αμέσως στο account του κόμματος, που έγραψε αργά το βράδυ της Κυριακής:  «Έριξαν τον επίσημο λογαριασμό του @cocobilly, σε λίγο μπορεί να ρίξουν κι εμάς. Δεν είναι αστείο». Το πρωί της Δευτέρας, το Ποτάμι μέσω του επίσημου account του αναπαράγει (κάνει retweet) κάποια tweet με υβριστικό περιεχόμενο τόσο προς το κόμμα, όσο και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και αυτό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, που έγραψε: «Αυτό που αντέχουν Τσίπρας, Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουτσούμπας, Κουβέλης, δεν το σηκώνει ο φορέας του “νέου” Θεοδωράκης; Κρίμα! #free_cocobilly».

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο @cocobilly είχε και στο παρελθόν βάλει φωτογραφία του Θεοδωράκη στο λογαριασμό του και κάποιοι «ανυποψίαστοι» χρήστες της πλατφόρμας έσπευσαν να του μιλήσουν. Τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου, «υποδυόταν» τον γνωστό δημοσιογράφο και εμπνευστή του Ποταμιού.

Η καυστική του σάτιρα είχε ενοχλήσει τους ιθύνοντες του κόμματος, ενώ ακόμη και ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε προβεί σε δήλωση, όταν ο @cocobilly είχε απαντήσει ειρωνικά σε άλλο χρήστη για την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Συγκεκριμένα, είχε γράψει: «Της έριξαν βιτριόλι επειδή τη ζήλευαν για την ομορφιά της», εννοώντας προφανώς πως ήταν άλλοι οι λόγοι.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραφε:

«Από την πρώτη στιγμή το Ποτάμι ξεκαθάρισε ότι ο χρήστης του twitter που εμφανίζεται ως @cocobilly-Σταύρος Θεοδωράκης ΔΕΝ είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Παρόλα αυτά ο άγνωστός χρήστης @cocobilly συνεχίζει… Η σημερινή του ανάρτηση όμως ξεπέρασε κάθε όριο. Είναι ανήθικο να παίζεις επικοινωνιακά παιχνίδια με ανθρώπους σαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα, μια γυναίκα που πλήρωσε πολύ ακριβά τη συνδικαλιστική της δράση.

Η Κωνσταντίνα είναι φίλη μου και οφείλω να την υπερασπιστώ δημόσια και να πω στον άγνωστο @cocobilly, ως εδώ!

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ χυδαιότητας και πλάκας, και υπάρχει και όριο στο τρολάρισμα, είτε γίνεται κατά παραγγελία είτε όχι. Ας σταματήσει εδώ λοιπόν η πλάκα ή αλλιώς ας βγάλει την μάσκα για να ξέρουμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο Twitter διεξάγεται ένας ιδιότυπος πόλεμος ανάμεσα σε account, ανάλογα με τον πολιτικό χρωματισμό. Τα social media φυσικά και είναι μια προέκταση της κοινωνίας, με τις αντιθέσεις, το χιούμορ, το χοντροκομμένο χιούμορ, την καυστική σάτιρα, πολλές φορές την άκομψη. Δύσκολα μπορεί να γίνει κανείς opinion leader και να διαμορφώνει ατζέντα. Δεν χρειάζεται να το παίρνουμε και τόσο σοβαρά!