«Προκειμένου να γίνει ο κυρίαρχος, ο πολιτικός εμφανίζεται ως υπηρέτης». Ο Τάκης Μπαλτάκος πρέπει να παρεξήγησε την ατάκα του Charles de Gaulle. Σε ποιον «πρέπει να εμφανιστεί ως υπηρέτης» και πότε; Το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται απολογούμενος στον Ηλία Κασιδιάρη, μόνο ως κυρίαρχος δεν εμφανίζεται. Ο «άνθρωπος που κινεί τις κούκλες», ο «παντοδύναμος», δεν απολογείται σε κανέναν. Πόσο μάλλον, στον εκπρόσωπο ενός κόμματος που βρίσκεται ένα βήμα πριν τη φυλακή. 

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, μια τηλεοπτική σειρά παρουσιάζει τη ζωή του Frank Underwood, ενός μοχθηρού πολιτικού, που επιζητά με κάθε τρόπο την ανέλιξή του στην πυραμίδα της εξουσίας. Όταν κάτι στέκεται εμπόδιο, τότε, χωρίς δισταγμό και με μεγάλη ευκολία, ο κυβερνήτης το σκοτώνει. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Στα μεσα κοινωνικης δικτυωσης, οι συγκρισεις ξεκινησαν αμεσως. Ο Τακης Μπαλτάκος είναι ο Frank Underwood, ο αντιστοιχος πρωταγωνιστης της πολιτικής σειράς, «House of Cards», που σαρώνει στις ΗΠΑ; Αναλύσαμε τους δυο χαρακτηρες. Τα γεγονότα και μόνο. 

Και δεν χρειαζεται να εχεις δει τη σειρά. Σου τα εξηγουμε ολα εμείς.

Το πρόβλημα της ΝΔ είναι η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στη γαλάζια δεξαμενή της. Θα πήγαινε ένας ευφυής πολιτικός, ο «ισχυρός άνδρας» μιας κυβέρνησης να… συνομιλήσει με τους αντιπάλους; 

Στη σειρά, ο Frank Underwood, για να είναι σίγουρος πως η δημοσιογράφος – φερέφωνό του θα είναι… υπάκουη, έχει στο κινητό του γυμνές της φωτογραφίες. Στην πρώτη στραβή που θα του έκανε, θα της διοχέτευε στον Τύπο. 

Αν μιλούσαμε για… Τάκης Underwood, θα έπρεπε να είναι ο Μπαλτάκος εκείνος που θα κατέγραφε τις συνομιλίες για να είναι σίγουρος. Και όχι μόνο αυτό. Εκείνος που συνομιλεί από θέση ισχύος, είναι και εκείνος που «αγοράζει». Αν ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ήθελε να μάθει «πως σκέφτονται» τα μέλη της Χρυσής Αυγής, τότε στο οπτικοακουστικό υλικό θα ακούγαμε από το στόμα του Κασιδιάρη να αναλύει τους τρόπους που θα προσπαθούσαν να καλύψουν τα ίχνη τους. 

Φυσικά ο Underwood δεν είναι καμιά… απόφοιτος των Ουρσολινών. Όταν ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην κυβέρνηση των Δημοκρατικών, προσπαθεί να περάσει ένα νομοσχέδιο από το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, χρειάζεται την ψήφο των αντιπάλων. Ο ηγέτης των ρεπομπλικανών βλέπει όμως την πτέρυγά του να αντιστέκεται και τότε κάνει πίσω, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Underwood.

«Πρέπει να πάμε με τον μεσαιωνικό τρόπο. Βρες μου τους κανονισμούς που μπορώ να χρησιμοποιήσω», λέει στο σύμβουλό του. Οι ψήφοι που απαιτούνται για να περάσει το νομόσχεδιο είναι 51 και οι συσχετισμοί είναι 55-45 υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Χρειάζεται 5 ψήφους, αφού ψηφίζει κι εκείνος ως Αντιπρόεδρος. Ο χρόνος όμως «πιέζει» και οι αντίπαλοί του μαθαίνουν πως έχει ήδη πείσει δύο δικούς τους, τάζοντας έργα στις περιφέρειές τους. Υπό τον φόβο μήπως ο Underwood καταφέρει να πάρει με το μέρος του κι άλλους, αποφασίζουν να βγουν από την αίθουσα, να μην υπάρχει απαρτία και έτσι το νομοσχέδιο να είναι εκπρόθεσμο, οπότε και δεν θα περάσει.

Τότε είναι που ο Underwood τραβά το… μεσαιωνικό του χαρτί. Ως προεδρεύων της επιτροπής, ζητά ψήφιση για την προσαγωγή των Ρεπουμπλικανών εκπροσώπων, που βρίσκονται πέριξ της αίθουσας. Οι Δημοκρατικοί ψηφίζουν «ναι», οι Ρεπουμπλικανοί «όχι» και το «ναι» κερδίζει, αφού πολλοί αντίπαλοι έχουν εγκαταλείψει τα έδρανά τους. Τότε, ο Φρούραρχος, σύμφωνα με το νόμο, διατάσσει τους άνδρες του να συλλάβουν τους Ρεπουμπλικανούς εκπροσώπους και να τους επαναφέρουν στην αίθουσα, έστω και σηκωτούς. Και έτσι γίνεται! Εν τέλη, ο Underwood κερδίζει. 

Ο Underwood πάντα κερδίζει, με όποιο τρόπο μπορεί. Κάνει τα πάντα για να κερδίσει. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως ο Μπαλτάκος μπορεί να «κάψει» τους Χρυσαυγίτες, όταν τον χρησιμοποιούν εκείνοι. Είναι πασιφανές πως δημοσκοπικά, η Χρυσή Αυγή κόβει ψήφους από τη ΝΔ. Οι δικαιολογίες του στυλ «αν απαγορεύαμε τη διανομή τροφίμων, θα το μάθαινε όλη η Ελλάδα» προφανώς και είναι παιδική. Τα συσσίτια της ΧΑ είναι η μάσκα που φορούσε το «τέρας» στο φως της ημέρας. 

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η δικαιολογία του τύπου «συνομιλούσα μαζί τους για το καλό της παράταξης και της χώρας» είναι… παιδική. Σε ποιον έκανε καλό όταν η Χρυσή Αυγή «αλώνιζε» σε όλα τα επίπεδα; Στη χώρα ή στην παράταξή του; Όταν ο ίδιος έδινε επιχειρηματολογία στη Χρυσή Αυγή να φωνάζει εναντίον του Δένδια και του Αθανασίου, τι ακριβώς υπηρεσίες προσέφερε; 

Η πολιτική είναι η τέχνη του να ελίσσεσαι. Του να κερδίζει πολλά, δίνοντας λίγα, κατά άλλους, αφού δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Ο Μπαλτάκας προφανώς και ήθελε να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Του αρέσουν οι στολές, βλέπεις!