«Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό». Η φράση με την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποιεί στην κατακλείδα της απάντησής του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι ενδεικτική των προθέσεων του πρώην πρωθυπουργού. Τα σενάρια για τα επόμενα βήματα του Γιώργου Παπανδρέου τον ήθελαν να περιμένει την εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ το βράδυ των ευρωεκλογών για να θέσει θέμα ηγεσίας.

Οι κινήσεις του το τελευταίο διάστημα φανέρωναν την πρόθεση του να… κάνει δύσκολη τη ζωή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η άρνησή του να συναινέσει στην «Ελιά», η απόφασή του να μην συμμετέχει κανένας από τα κορυφαία στελέχη τα οποία θεωρούνται «Παπανδρεϊκά», έδιναν τον τόνο μιας υποβόσκουσας αντιπαράθεσης. Η αναμονή για τη μεγάλη έκρηξη πήρε τέλος το βράδυ της Κυριακής. Ένα «όχι», η… -καθόλου- φιλική επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο γραφείο του και η ανταλλαγή επιστολών είναι απλά τα γεγονότα που ακολούθησαν την έκρηξη.

Ο ατάραχος Παπανδρέου βλέπει τον Βενιζέλο μαινόμενο να ουρλιάζει με σκληρές εκφράσεις: «Είναι ντροπή αυτό που έκανες. Δεν μίλησες σε κανέναν για τη στάση σου, ούτε απευθύνθηκες σε κανέναν για να ενημερωθείς για τη ρύθμιση που καταψήφισες. Προσβάλλεις την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα μπορούσες να έρθεις σε εμένα ή να μιλήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό που έκανες ήταν πολιτική αλητεία. Θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση;».

Οι Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης, Χρήστος Πρωτόπαπας ήταν αυτοί που προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν, η διαγραφή δεν ήρθε ποτέ, αφού η κυβέρνηση θα έχανε τη δεδηλωμένη (θα έπρεπε να διαγράψει και τον Απόστολο Κακλαμάνη), μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από τη ΝΔ.

Η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανιζόταν εξοργισμένος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τον Φεβρουάριο, όταν και χρέωσε τον πρώην πρωθυπουργό με πολιτικές ευθύνες γύρω από το σκάνδαλο των ΜΚΟ. Αυτή ήταν προφανώς και το κρίσιμο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο ανδρών.

«Ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ». Αυτή η ατάκα του Ευάγγελου Βενιζέλου τη Δευτέρα, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κρύβει αιχμές. Ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες και γιατί ήρθαν στο φως τώρα;

Προφανώς και οι «εκκρεμότητες» έχουν να κάνουν με τα οικονομικά του Κινήματος. Άλλωστε, το θέμα αυτό ήταν ένα άλλο σημείο τριβής ανάμεσα στον νυν και τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

11 μήνες πριν, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν συνάντηση για το θέμα που είχε προκύψει με τη διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, επί προεδρίας του πρώτου.
«Στη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την οργή του για τις απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές, που στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της Προεδρίας του», έγραφε η -σε πολύ υψηλούς τόνους- ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή τους και ολοκληρώνει με την προειδοποίηση πως «η  σύγκρουση του Γιώργου Παπανδρέου με όσους αμφισβητούν αυτές τις αλήθειες θα είναι και διαρκής και σκληρή».

Φαίνεται πως οι δύο πολιτικοί άνδρες δεν χωράνε στο ίδιο κόμμα. Ένα κόμμα που αναμένεται να λάβει τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας του στις ευρωεκλογές. Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου θα λύσουν τις διαφορές του το βράδυ των ευρωεκλογών. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην είναι ο «γίγαντας» του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά είναι το απαραίτητο συστατικό της παρούσας κυβέρνησης. Εάν τυχόν εκείνη τη νύχτα ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρήσει στην ευθεία αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η πολιτική σταθερότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Φωτογραφίες: FosPhotos / Μενέλαος Μυρίλλας