Οι αυτοδιοικητικές εκλογές εξελίσσονται σε μια ευθεία σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έθεσε τον πήχη ψηλά εξαρχής. Η επιλογή της τοποθέτησης υποψηφίων, που είναι κομματικά στελέχη  της Κουμουνδούρου, δείχνει και την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που στη Συγγρού ενεργοποιούν τον κομματικό μηχανισμό. 

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» ενάντια στις «μνημονιακές δυνάμεις», αυτό που θα προσπαθήσουν να κάνουν στη ΝΔ και γενικότερα στο Μαξίμου, είναι να μην επιτρέψουν να γίνει ο χάρτης… ροζ! Οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά κατά κύριο λόγο και φυσικά η περιφέρεια Αττικής και Μακεδονίας είναι οι κρίσιμοι για λόγους εντυπώσεων και πρεστίζ.

Δήμος Αθηναίων

Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Νικήτας Κακλαμάνης, δημιουργούν «πονοκέφαλο» στη Συγγρού και στους δημοσκόπους, αλλά κάνουν τους υπόλοιπους διεκδικητές της δημαρχίας να τρίβουν τα χέρια τους. Με τον Γιώργο Καμίνη να προηγείται και τους Άρη Σπηλιωτόπουλο και Γαβριήλ Σακελλαρίδη να ανεβάζουν τα ποσοστά τους, φαίνεται πως η κούρσα θα είναι σκληρή.

 

Εκτός του Γιώργου Καμίνη, που το ποσοστό του είναι μεγάλο, φαίνεται πόσο πολύ πληγώνει τη ΝΔ η ανταρσία Κακλαμάνη, αφού δια της… απλής μπακαλικής ένας υποψήφιος από τη Συγγρού θα συγκέντρωνε ποσοστό σίγουρα άνω του 20% τη δεδομένη στιγμή.

Από εκεί και πέρα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό κερδίζει συνεχώς πόντους και λογικά θα συνεχίσει έτσι, αφού θα κονταροχτυπηθεί με τους δύο της κορυφής, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Γιώργο Καμίνη. Στους τρεις κερδίζουν οι δύο, δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, αφού η περίπτωση να κερδίσει κάποιος από τους υποψηφίους από την πρώτη Κυριακή είναι απίθανη.

 

Σε αυτή τη μάχη των τριών, μεγάλο ρόλο θα παίξει το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει ο Νικήτας Κακλαμάνης, αφού όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο θα κινδυνεύει να χάσει τη «δυάδα» ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. 

Στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ο νυν δήμαρχος κερδίζει όλους τους αντιπάλους που μπορεί να έχει στον δεύτερο γύρο.

Μυστήριο παραμένει και για το ποσοστό που θα κερδίσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, μιας και αυτοί που σκοπεύουν να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, δεν εκδηλώνονται. Προφανώς και ντρέπονται. Και καλά κάνουν! 

Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι αύξηση των ποσοστών, τόσο του Άρη Σπηλιωτόπουλου, όσο και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αφού τα ποσοστά των κομμάτων τους είναι πιο ψηλά στη συγκεκριμένη περιφέρεια από αυτά που πιάνουν μέχρι στιγμής. 

 

Περιφέρεια Αττικής

Γιάννης Σγουρός και Ρένα Δούρου ξεχωρίζουν στη μάχη της περιφέρειας Αττικής, με τον υποψήφιο της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, να υπολείπεται των δύο. Βέβαια, στην περίπτωση του «εκλεκτού» της Συγγρού συμβαίνει ό,τι και με την υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη… Δεν είναι ακόμη αναγνωρίσιμος.

 

Βέβαια, η Συγγρού ήδη έχει αρχίσει την κινητοποίηση κορυφαίων στελεχών για να στηρίξουν τον υποψήφιό της, ενώ στη μάχη λέγεται πως θα ριχτεί και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής και άριστος γνώστης της Β’ Αθηνών. Έτσι, έχει τα περιθώρια για να ανέβουν και άλλο τα ποσοστά του, όπως λογικά, το ίδιο θα συμβεί και με τη Ρένα Δούρου, της οποίας τα ποσοστά είναι πολύ πιο κάτω από αυτά που έχει πάρει το κόμμα της στις εκλογές. Ειδικά, από τη στιγμή που μιλάμε για ένα προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η συνέντευξη που έδωσε στο Αγιορείτικο Βήμα και η τοποθέτησή της στο θέμα για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας έφερε μια σχετική «παγωμάρα» στους αριστερούς ψηφοφόρους, όταν μία ημέρα πριν είχε κερδίσει τις εντυπώσεις με την κίνησή της να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος και να δείξει πως δεν το παίζει σε διπλό ταμπλό. Πρόβλημα έχει και ο Γιάννης Σγουρός, μιας και αποφάσεις του για τη διαχείριση των απορριμμάτων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ και ο ίδιος θεωρείται από πολλούς «φθαρμένο προϊόν», μιας και βρίσκεται στην κεντρική αυτοδιοικητική σκηνή από το 2002. 

 

Δήμος Θεσσαλονίκης

Όλα φωνάζουν πως ο Γιάννης Μπουτάρης θα επικρατήσει άνετα. Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης βάζει πλώρη για τη δεύτερη σερί επικράτηση στο δήμο. Στη Συγγρού αλλιώς τα υπολόγιζαν και αλλιώς τους ήρθαν, αφού προόριζαν για αντίπαλό του, τον νυν περιφερειάρχη Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Εκείνος, όμως, προτίμησε να διεκδικήσει εκ νέου την περιφέρεια. Ο Σταύρος Καλαφάτης επιστρατεύτηκε την τελευταία στιγμή για να σώσει την παρτίδα και να μικρύνει την ψαλίδα, αφού ο νυν υφυπουργός Περιβάλλοντος, είναι ο μόνος υποψήφιος που μετρήθηκε και κατάφερε να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον νυν Δήμαρχο.

Πάντως, σύμφωνα με τις μετρήσεις ο κ. Μπουτάρης αναμένεται να περάσει με πολλή άνεση και σαφές προβάδισμα στον δεύτερο γύρο, όπως και ο κ. Καλάφάτης Εκτός συναγωνισμού φαίνεται πως μένει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος στις μετρήσεις με δυσκολία προσεγγίζει το 10%.

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία

Το δίδυμο του Β’ γύρου είναι σαφές από τώρα. Απόστολος Τζιτζικώστας και Γιάννης Ιωαννίδης θα ξιφουλκήσουν για τη θέση του Περιφερειάρχη, με τον νυν Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, να προηγείται με βραχεία κεφαλή στις μετρήσεις. Πάντως, από τη ΝΔ δηλώνουν πως ο κ. Ιωαννίδης θα πάρει με σιγουριά την περιφέρεια, ενώ πιο πίσω μένουν οι κ.κ. Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ), Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ) κλπ, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να πλασαριστούν ανάμεσα στο από τη Δεξιά προερχόμενο ζευγάρι.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας έχει ανάγει σε ζήτημα τιμής την κατάκτηση της νίκης, καθώς θέλει να «πάρει εκδίκηση» για το άδειασμα από τη ΝΔ και να κατακτήσει τη νίκη στη μάχη για την Περιφέρεια. Στην προσπάθειά του αυτή έχει βρει απρόσμενο(;) συμπαραστάτη τον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ο Μάρκος Μπόλαρης που ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές της περιφέρειας έρχεται τρίτος και δεν έχει ελπίδες να περάσει στο δεύτερο γύρο, ενώ εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά φαίνεται να παίρνει ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής. 

 

Δήμος Βόλου

Ούτε Παύλος Σκοτινιώτης, ούτε Απόστολος Πατσιαντάς. Ο Αχιλλέας Μπέος φαίνεται πως κάνει την έκπληξη και προηγείται στις μετρήσεις Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Μπέος εκμεταλλεύεται το γεγονός πως είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην πόλη του Βόλου λόγω της ενασχόλησής του με τον τοπικό Ολυμπιακό, ενώ εμφανίζεται ως αντισυστημικός και υπερκομματικός, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να διασπά την κομματική γραμμή που προσπαθούν να επιβάλλουν στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση τα κόμματα.

Στη δημοσκόπηση της Public issue που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  «Πολίτης της Μαγνησίας» ο Αχιλλέας Μπέος που προηγείται με 27%, ενώ ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς πιάνει το 13%, τη στιγμή που ο νύν δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης περιορίζεται στο 9%.

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου 

Ο Πέτρος Τατούλης φαινόταν ως το μεγάλο φαβορί στη μάχη με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέα Βουδούρη. Οι φήμες ήθελαν να υπάρχει δημοσκόπηση που να του δίνει πολύ σημαντικά ποσοστά και ήταν αυτό που έκανε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο να τον στηρίξει και σε αυτή την εκλογική μάχη και ταυτόχρονα να κερδίσει και τη στήριξη της ΝΔ. Φαίνεται όμως πως ο Οδυσσέας Βουδούρης ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα, μιας και οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος αποφάσισαν να τον στηρίξουν.

 

Συμπερασματικά, υπενθυμίζουμε πως στη ΝΔ ευελπιστούν στην κατάκτηση 6-8 περιφερειών από τις 5 που ήδη έχει, ενώ στο ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να κρατήσουν δυνάμεις και να κερδίσουν ορισμένες περιφέρειες, 2-3 σύμφωνα με τις πληροφορίες. Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, εν γνώσει του γεγονότος πως οι περιφερειακές δομές του κόμματος στην περιφέρεια είναι αδύναμες, πρώτος στόχος καθισταται το να περάσει το κόμμα στον δεύτερο γύρο στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ για την Αθήνα και την Κρήτη κυρίως στην Κουμουνδούρου διατηρούν βάσιμες ελπίδες για πρωτιά. Όπως και να έχει, μας περιμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική μάχη, με αφορμή και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.