Υπήρχε ένα τραγούδι του Τζιμάκου παλιά που έλεγε πως “όσα πιο πολλά μαζεύεις, τόσο πιο πολύ χαζεύεις, όλο τρέχεις και δεν φτάνεις και ξεχνάς πως θα πεθάνεις”. Βρισκόμαστε, δυστυχώς, στην εποχή της υπερκατανάλωσης. Αφιονισμένοι οι καταναλωτές αδειάζουν ράφια πολυκαταστημάτων, και όχι μόνο, με τους καταστηματάρχες να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, την ώρα που ορισμένοι έντρομοι περαστικοί κρατούν σφικτά τις τσάντες στα χέρια τους φοβούμενοι μήπως γίνουν βορά των αχόρταγων καταναλωτών. Καθημερινά, βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις που παρουσιάζουν την ευτυχία σαν το σύνολο των πραγμάτων που έχουμε στην κατοχή μας. Όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο.

Μάντεψε! Σου έχουμε νέα! Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Για την ακρίβεια, για να γράφουμε και την αλήθεια, είναι πολύ διαφορετικά. Σκέψου τη μέρα που θα ξυπνούσες στο σπίτι σου και δεν θα είχες τίποτα, ή, για να μην είμαστε τόσο υπερβολικοί, δεν θα είχες τα περισσότερα από αυτά που σε περιτριγυρίζουν και σε “πνίγουν” και, σαν άλλα εμπόδια, δεν σε αφήνουν να περάσεις ανενόχλητος, σε δυσκολεύουν να φτάσεις, για παράδειγμα, από τη μία άκρη του ενός δωματίου στην άλλη. Κουτιά, διακοσμητικά αντικείμενα κι άλλα κουτάκια, και μπιμπελό και μικροσυσκευές κι άλλα μικροπράγματα παντού στο χώρο. Μπορείς να φανταστείς πώς θα ένιωθες; Θα ένιωθες ένα περίεργο αίσθημα, αυτό που το λένε ελευθερία. Ελευθερία να κάνεις οτιδήποτε σκεφτείς γιατί πλέον δεν σε εμποδίζει τίποτα, αφού δεν σου ανήκει τίποτα.

Θα σου πω τώρα την ιστορία του αδερφού μου που ήταν εταιρικός πωλητής και το ζήτημα του αυτοκινήτου ήταν το μόνιμο άγχος του. Όταν, μάλιστα, έχεις οικογένεια και μετράς κάθε ευρώ, όπως εκείνος, το κόστος αγοράς αυτοκινήτου είναι βαρύ. Κι άντε, πες ότι το αγόρασες, μετά έχεις να πληρώνεις και ασφάλειες, συντήρηση, σήματα, βενζίνες. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι είναι ωραίο να μην σου ανήκει τίποτα. Χωρίς δεσμεύσεις φεύγουν τα περιττά άγχη κι η ζωή είναι ωραία ξανά. Βέβαια, θα μου πεις από την άλλη, τι θα κάνει τόσο κόσμος που χρειάζεται το αυτοκίνητο στις καθημερινές του μετακινήσεις. Ειδικά για τους επαγγελματίες, η ζωή είναι ζόρικη δίχως τέσσερις τροχούς κι αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας. Αυτά σκεφτόταν κι απηύδησε και το αδέρφι μου, μέχρι που μια μέρα του σφύριξαν για το leasing από την LeasePlan και βρήκε την υγειά του.

Αμάξια; Όσα θες, να φάνε κι οι κότες, που λένε στο χωριό μας. Να διαλέξεις όποιο τραβά η όρεξή σου και ζητά η ψυχή σου. Πού θα τα βρεις; Μπες εδώ κι ετοιμάσου να κάνεις το πιο Special Deal! Όποιο σου ταιριάζει καλύτερα κι όποιο σηκώνει το βαλάντιό σου. Κι επειδή οι γενικολογίες ποτέ δεν βοήθησαν κανέναν, πάρε χαρτί και σημείωσε ότι με την LeasePlan θα έχεις και επιμερισμό του κόστους με διατήρηση της ρευστότητάς σου, και ανταγωνιστικά μισθώματα σε δημοφιλή μοντέλα, και οδήγηση νέου οχήματος κάθε 3 με 5 χρόνια. Θα υπάρχει, επίσης, πλήρης συντήρηση, ασφαλιστική κάλυψη, τέλη κυκλοφορίας, σταθερό μηνιαίο μίσθωμα κι ελαχιστοποίηση κινδύνου απρόβλεπτων δαπανών. Αν χρειαστείς οτιδήποτε έξτρα, τα παιδιά εκεί θα στα ξεκαθαρίσουν όλα. Σίγουρα πράγματα. Πάνω απ’ όλα, όμως, εκτός από τις επιλογές που θα σου προσφέρουν για να κάνεις τη δουλειά σου, θα πάρεις κι αυτό το αίσθημα μεγάλης ικανοποίησης που έχει κανείς όταν δεν έχει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, όταν δεν του ανήκει τίποτα. Θα νιώσεις και θα είσαι ελεύθερος. Μόνο τότε, άλλωστε, μπορείς να πετύχεις τα πάντα.