Αν κοιτάξουμε το ημερολόγιο μας θα δούμε, πως γράφει 2019. Υποτίθεται λοιπόν πως με την πάροδο των χρόνων, ο κόσμος έχει προοδεύσει και θέματα που αντιμετωπίζονταν ως “ταμπού”, πλέον δεν συναντούν την ίδια καχυποψία της κοινής γνώμης. Ωστόσο, όσα βήματα κι αν λέμε πως έκανε ο κόσμος μας, πολλές φορές δεν φτάνουν. Ακόμη κρεμάμε ταμπελίτσα σε ανθρώπους που κάποια στιγμή λάθεψαν και μαζεύοντας τα κομμάτια τους, προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. 

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις, πρώην κρατουμένων ή εθισμένων που έπειτα από την αποφυλάκιση τους και την αποτοξίνωση τους αντίστοιχα, βρίσκουν κλειστές πόρτες. Ο Μatt Brown από το Christchurch City, της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε να δημιουργήσει στο κουρείο του, μια κοινότητα όπου άντρες που αντιμετώπισαν ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική βία, θα μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα για τα ψυχολογικά τραύματα τους. Βλέπεις, το κουρείο είναι ένας “αντρικός” χώρος, που οι κουρευόμενοι ανοίγουν συχνά την ψυχούλα τους και μιλάνε για πολλά και διάφορα. Πολλοί φίλοι του Matt που επισκέπτονταν το My Father’s Barbers είχαν φυλακιστεί, ή πάλευαν με τον εθισμό τους με το σεξ και τα ναρκωτικά, ενώ άλλοι ήταν μέλη συμμοριών.

Ήθελε λοιπόν να δημιουργήσει ένα ασφαλές μέρος όπου θα μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα για όλα όσα τους βασανίζουν, δίχως κάποιος να τους κριτικάρει αρνητικά. Έτσι, θέλησε να δώσει ένα εναλλακτικό εξομολογητήριο για όσα βαρύνουν τους φίλους του, προκειμένου να γιατρέψουν τις πληγές τους, χωρίς να έχουν μόνο τη στήριξη των γυναικών και της οικογένειας τους, Για αυτό τον λόγο δώσανε στην κοινότητα το όνομα “Sheisnotyourrehab” (μτφ: δεν είναι η αποτοξίνωση σου). Έμπνευση ο φίλος μας, ο Μatt πήρε από τη γυναίκα του, που στηρίζει κάθε του προσπάθεια και είναι δίπλα του, ότι κι αν συμβεί.

Είναι σημαντικό να μιλάμε για όσα μας πνίγουν και μας στερούν καθαρές ανάσες. Για αυτό χειροκροτούμε την πρωτοβουλία του Matt.