Θυμάσαι πριν κάμποσο καιρό, που ‘χα τα νεύρα μου κι έφτιαξα εδώ μέσα τούτο (μια λίστα μ’ όλους τους εκνευριστικούς που είδαμε στην τηλεόραση). Ε, σήμερα τ’ αποφάσισα να ξαναφέρω το σύμπαν σε ισορροπία. Δεν έχει μόνο εκνευρισμό η τηλεόραση, έχει και καλό κόσμο.

Ιδού λοιπόν, εδώ από κάτω υπάρχουν οι 10 πιο συμπαθητικοί τύποι της τηλεοπτικής ιστορίας. “Δεύτεροι” ρόλοι, γιατί με τους πρωταγωνιστές ταυτίζεσαι. Αυτούς εδώ τους αγαπάς, και το αξίζουν, αλλά πολύ συχνά δεν το θυμάσαι καν και τους περνάς στο ντούκου. Κρίμα δεν είναι;

Y.Γ. Τη βαθιά συγγνώμη μου στην κυρία Χάντσον (Sherlock) και σε μισή ντουζίνα κόσμο που για λεπτομέρειες δεν μπήκε μέσα στη δεκάδα.

Υ.Γ. 2 Χωρίς καρτούν γιατί θα γέμιζαν όλη τη λίστα μόνα τους. Χωρίς ελληνικές συμμετοχές γιατί αξίζουν άλλη λίστα, ολόδική τους!

10. Hoban “Wash” Washburne | Firefly

Οι μερακλήδες, ξέρουν! Πριν γίνει “Castle” ο Νέιθαν Φίλιον, πριν ο Τζος Γουίντον γυρίσει τους “Avengers”, πριν γίνει κουλ το Sci-Fi Western (και πολλά ακόμα πριν), 14 επεισόδια τα λάτρεψε η καρδούλα μας αλλά δεν τ’ άντεξε η εποχή τους. Και κάπου εκεί μέσα, ένα πιλότος. Μα ΤΙ ΠΙΛΟΤΟΣ; Κουλ, ατακαδόρος, ο καλύτερος οδηγός του γαλαξία κι ο καλύτερος τύπος μιας ομάδας γεμάτης τέτοιους!

9. Abby Sciuto | NCIS

Τι θα ‘ταν το NCIS χωρίς την Άμπι; Ένα ακόμα CSI, με καλύτερο αρχηγό (δόξα και τιμή, στον άρχοντα Γκιμπς – Μαρκ Χάμον). Τι είναι το NCIS με την Άμπι; Ένα CSI με την πιο μεγάλη τυπάρα που μπήκε ποτέ σε εγκληματολογικό εργαστήριο! Τρελούτσικη, χαρούμενη, γοτθική, τη συμπαθούσαν όλοι κι οι πιο πολλοί τη γούσταραν κιόλας. Η φάση είναι αφέλειες, κι η φάση είναι κοτσίδες…

8. Fernando Sucre | Prison Break

Το “Casa de Papel” του 2000, ήταν φίσκα στους εξυπνάκηδες, τα “ιδιοφυή” σχέδια και τις δαιμόνιες ανατροπές τρύπες στην πλοκή και το μοντάζ. Ακόμα κι έτσι, ΤΙΠΟΤΑ δεν θα μπορούσε να συμβεί αν ο Σούκρε δεν ήταν τόσο πιστός φίλος και τόσο καλό παιδί. Χαμόγελο, πίστη, ένας τύπος χωρίς κρυφές ατζέντες: θέλω να ζήσω ευτυχισμένος με τη γυναίκα μου και το μωρό! Μόνο αυτό, τίποτ’ άλλο. Φίλε “Ζάχαρη”, να τα περνάτε ζάχαρη!

7. Ser Davos Seaworth | Game of Thrones

Το “Game of Thrones” είχε πολλούς τύπους να μισήσεις, αρκετούς τύπους να γουστάρεις, αλλά μόνο λίγους πραγματικά συμπαθητικούς ανθρώπους. Κι ο μόνος απ’ αυτούς που ήταν σταθερός, ψύχραιμος, βασανισμένος όσο λίγοι, πιστός στο βασιλιά του αλλά όχι τυφλός μπροστά στο άδικο, ήταν ο Ντάβος. Ξεκουράσου σερ, απόλαυσε τη σύνταξη. Το αξίζεις!

6. Captain Leland Stottlemeyer | Monk

Ο Τζαπ του Πουαρό, ο Λεστράντ του Σέρλοκ, ο Λίλαντ Στότλμαγιερ του Μονκ! Παλιάς κοπής αρχηγός αστυνομίας, όλο συναντά υποθέσεις που του πέφτουν… πολύ μπελαλίδικες. Στα πρόθυρα της σύνταξης, δεν είμαστε για τέτοια. Είμαστε όμως δίπλα στο Μονκ και του δίνουμε τα κλειδιά. Γι’ αυτό κάπτεν Λίλαντ, μπορεί να μας ενθουσιάζει ο ντετέκτιβ, αλλά εσένα σ’ αγαπάμε στ’ αλήθεια ρε συ…

5. Moscu | La Casa de Papel

Χωρίς αυτόν, το “Prison Break” του σήμερα, θα ήταν ένα μάτσο από “ξύπνιους”, εγωιστές, φωνακλάδες, και τη Ναϊρόμπι. Έμπειρος, ψύχραιμος, ήρεμος κι ωραίος τύπος, που ήξερε πως οι ληστείες δεν είναι παιχνίδι και νοιαζόταν μονάχα να πάει καλά το σχέδιο. Ο πιο σπουδαίος κι ο πιο χρήσιμος, θυσιάστηκε απ’ τους σεναριογράφους μιας που δεν μπορούσε να γεννήσει ίντριγκα. Αιωνία σου η μνήμη, μεγάλε Μόσχα!

4. Mr. Clarke | Stranger Things

Ο Τζιμ Χόπερ θεωρήθηκε πρωταγωνιστής (ε, και είναι!), οπότε η θέση άνοιξε για να ‘ρθει να την κερδίσει με χαμόγελο και στυλ ο πιο ανεπανάληπτος κομπάρσος. Ο φυσικός με το μουστάκι, ο καλύτερος καθηγητής του σχολείου, o μόνος άνθρωπος που παίρνει σοβαρά τους μαθητές του και είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεσαι. Γενικότερα ο πιο συμπαθητικός άνθρωπος σ’ ολόκληρο το Χόκινς και πάνω απ’ όλα… ΑΥΤΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ. (Νόμπελ, δώστε, τώρα).

3. Hank Schrader | Breaking Bad

Κοίτα τώρα τι γίνεται. Εγώ το Χανκ όταν τον είδα, λέω: “Μάτσο, μπάτσος, κλασικός Αμερικάνος βλάχος, δεν θα τα πάμε καλά μαζί του”. Πόσο λάθος έκανα; Μες στην παράνοια της ζωής του Γουόλτερ, μες στην παράνοια της γαλάζιας μεθαμφεταμίνης, ο Χάνκαρος πάλευε να κάνει τίμια τη δουλειά του και να βοηθάει όπως μπορεί την οικογένεια. Ήταν τόσο μάγκας που ακόμα κι όταν τα συμφέροντα έρχονταν αντίθετα, στο Χανκ – Γουόλτερ εγώ απάντηση δεν έδινα…

2. Dustin Henderson | Stranger Things

Ο πιο αδικημένος απ’ τους τέσσειρς, ο μόνιμα στη φάπα, αυτός που έχει… σχεδόν πάντα δίκιο (!), αλλά οι πανηλίθιοι φίλοι του σπανίως τον ακούνε. Ο Ντάστιν είναι ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ, τρομερός εφευρέτης και τεράστιος παλίκαρος. Ναι, ψευδίζει, είναι χοντρούλης, και σας αλλάζει τα φώτα! Γκέγκε; Να σε χαίρεται η κοπελάρα σου, Ντάστινάκο!

1. Dr. James Wilson | House M.D.

Με όνομα που θυμίζει το Γουότσον του Σέρλοκ Χολμς, αλλά παραπέμπει και στον “καλύτερο φίλο του σύγχρονου σινεμά”, ο δόκτορ Γουίλσον εξ αρχής κερδίζει τη συμπάθειά μας. Αν βάλεις στη σούμα πως ο τύπος αντέχει καθημερινά το μπούλινγκ του Γρηγοράκη το Χάουζ με στοϊκότητα, ψυχραιμία, χαμόγελο κι υπομονή, η συμπάθεια γίνεται αγάπη (οπως ο Γουίλσον πρέπει να γίνει άγιος!). Γιατρέ, να ξέρεις, σε νιώθουμε. Συμπάσχουμε. Και σ’ αγαπάμε! Χωρίς σκέψη στο νούμερο 1.

Για πες λοιπόν, εσύ ποιον συμπαθείς περισσότερο;