Eσύ το ήξερες ότι ο Rowan Atkinson πριν γίνει Mr Bean, ήταν ο Edmund Blackadder, δούκας του Εδιμβούργου; Εσύ τώρα, όχι ο πρώτος, o άλλος που κάνει ότι δεν διαβάζει, το παίζει μύστης και φασαίος ανάλογα με τα γκομενάκια ήξερες ότι ο Hugh Laurie πριν γίνει ο πιο ερωτεύσιμος δύστροπος της αμερικανικής τηλεόρασης Doctor House, ήταν ο Prince Ludwig & ο υπολοχαγός George Colthurst. Εσύ τώρα ο τρίτος ο περίεργος που γκουγκλάρεις τα ονόματα λες και δεν σε βλέπουμε ήξερες ότι η υπερτυπάρα που ακούει στο όνομα Stephen Fry ήταν ο Lord Melchett; Τώρα θα ήθελα να μαζευτείτε και οι τρεις και να φωνάξετε και τους φίλους σας και εκείνοι τους δικούς τους για να μάθετε ότι το Blackadder ήταν ίσως η καλύτερη βρετανική σειρά όλων των εποχών. Θα αρχίσουν τώρα όλοι οι άλλοι οι περίεργοι και τι έγραψες ρε γελοίε, η καλύτερη κωμική βρετανική σειρά είναι η τάδε, ή μάλλον όχι η άλλη τάδε. Ποσώς με ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις. Εγώ με τον Blackadder μεγάλωσα και με αυτόν θα πορευτώ όσο βαστάνε τα πόδια μου! Και πώς να κάνω διαφορετικά άλλωστε! Σαν σήμερα θυμάμαι έναν φίλο αδερφικό μα δυστυχώς ξενιτεμένο να μου πασάρει κάτι dvds που είχε βάλει η Καθημερινή αν δεν με απατά η μνήμη μου.

Η Μαύρη Οχιά, αυτός ήταν ο ελληνικός τίτλος της σειράς με μια φωτογραφία του Rowan Atkinson πιο νέου από τον Mr Bean να φοράει ρούχα εποχής να κοσμεί το εξώφυλλο. Τι είναι τούτο σκέφτηκα με το αθώο τότε μυαλό μου. Δουλειά δεν είχα, η σχολή ήταν κλειστή οπότε ενέδωσα στην πρόκληση και έβαλα το δισκίον στο dvdοπαίχτη! Και ο dvdoπαίχτης δεν με πρόδωσε! Με αποζημίωσε με δυνατά γέλια, στα πρόθυμα της λιποθυμίας σχεδόν. Mε πόνεσε η κοιλίτσα μου από τα γέλια. Διπλωμένος ήμανε στα δυο και ήθελα και άλλα επεισόδια από αυτό το Blackadder Blackadder with many a cunning plan, Blackadder Blackadder you horrid little man που λέγανε οι τίτλοι αρχής. Ας πάρουμε την πρώτη σεζόν όπου και έχουμε να κάνουμε με μία μεσαιωνική ιστορία καταστροφών και φαιδρών καταστάσεων. Ο Έντμουντ, Δούκας του Εδιμβούργου, είναι ο γλοιώδης και απεχθής νεότερος γιος του Βασιλιά Ριχάρδου του IV. Στοιχειωμένος από τον θείο του Ριχάρδο τον ΙΙΙ. τον οποίο σκότωσε κατά λάθος, ενεδρεύει στους διαδρόμους του κάστρου, καταστρώνοντας δολοπλοκίες εναντίον του μεγαλύτερου αδελφού του Χάρυ.

Ο Rowan Atkinson δίνει ρέστα από 500εύρο, ενώ μας συστήνει ένας από τους πιο χαζούς ήρωες στην τηλεοπτική ιστορία, την αυτού γελοιότητα που ακούει στο όνομα Baldrick. Ένα ανηλεές βρετανικό χιούμορ που σατιρίζει οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του, με ιδιοφυείς ατάκες και σπαρταριστούς σαν χρυσόψαρα στον εθνικό κήπο διαλόγους! Αυτός ήτο ο 1ος κύκλος της σειράς που κυκλοφόρησε το 1983 και μεσολάβησαν 3μιση ολάκερα για να βγει ο επόμενος το 1986. Ο ευνοούμενος στην Αυλή της Ελισάβετ της Ι, ‘Εντμουντ Μπλάκαντερ, προσπαθεί να αποφύγει τον αποκεφαλισμό από την ιδιότροπη Βασίλισσα, με ευστροφία, πανουργία και παλικαρισμούς. Στο μεταξύ ο αντίζηλός του Λόρδος Μέλτσετ δεν χάνει ευκαιρία να τον εξευτελίζει. Εδώ μιλάμε για αριστουργηματική σεζόν καθώς εμφανίζονται στην σειρά οι Stephen Fry και Hugh Laurie, στους πιο ξεκαρδιστικούς ρόλους της καριέρας του. Ο Μπλακάντερ διδάσκει πανουργία και τερματίζει το υπουλόμετρο όσο ο Prince Ludwig χάνει τις κάλτσες του και ο Λόρδος Μέλτσετ με τον Λόρδο Πέρσι που μοιάζει με πουλί που κατάπιε ένα πιάτο ( Ο Τim McInnerny απλά απολαυστικός) προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

https://www.youtube.com/watch?v=-8yMdRrmhWU

Οι Richard Curtis και Ben Elton κεντάνε στο σενάριο και η ατάκα I have a cunning plan γίνεται τρόπος ζωής. Ακολούθησαν άλλες 2 σεζόν το 1987 & το 1989 με την τελευταία  να μας φέρνει στην  οθόνη τον ταλαιπωρημένο από την ζωή λοχαγό Μπλάκαντερ, βετεράνο πολλών μαχών, ξαφνικά να βρίσκεται αντιμέτωπο με 4 εκατομμύρια γερμανικές κάνες. Δεν είναι διόλου ευτυχισμένος με την ζωή του. Θα ένιωθε πολύ καλύτερα αν τα σχέδια μάχης του Στρατηγού Μέλτσετ ήταν λιγότερο αυτοκαταστροφικά και αν η μαγειρική του Μπόλντρικ δεν ήταν περιορισμένη στους αρουραίους. Ένα αντιπολεμικό κωμικό έπος που όμοιο του, δεν υπήρξε στην τηλεόραση από την εποχή του MASH του Altman!

Αν έχει όρεξη να μαζέψεις τα μεγαλύτερα γογγύλια του κόσμου, να κάνεις αριθμητική με φασόλια, να γελάσεις κατάμουτρα απέναντι στον πόλεμο και τον θάνατο, να επιδοθείς σε ένα ατελείωτο μα συνάμα απολαυστικό ρεσιτάλ προσβολών, πέτυχες ταμάμ! Αν είσαι θιασώτης των αποκεφαλισμών που πήγαν λάθος και των δημίων που απέτυχαν, αν γουστάρεις την πανουργία και την διπροσωπία, αν δεν φοβάσαι να πεις μεγαλοφώνως τις πιο απαίσιες σκέψεις σου, τότε βρήκες την σειρά σου! Bonus σκάνε και 2 επεισόδια, ένα χριστουγεννιάτικο και μια Back n Forth ελεγεία όπου ο Blackadder ο αθεόφοβος τα βάζει με τον William τον Shakespeare, δεν ξέρω αν τον γνωρίζεις! Η Μαύρη Οχιά σε περιμένει ακόμη να την ανακαλύψεις. Δεν την νοιάζει και πολύ αν θα το κάνεις εδώ που τα λέμε. Αυτή μπορεί να ζήσει δίχως εσένα. Εσύ;

Υ.Γ Σχετικά με τις φήμες περί νέων επεισοδίων που ακούγονται ότι θα βγουν, έχουμε ανέβει στα τραπέζια πάνω και περιμένουμε.