«Διπλά τόλουπ», «τετραπλά άξελ», «ελεύθεροι σκοπευτές», «άγνωστος αριθμός νεκρών», «τελεσίγραφο». Όταν οι λέξεις μπλέκονται και οι έννοιες συνθλίβονται, όταν ο παραλογισμός γίνεται απλά «έκρυθμη κατάσταση» και «παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις», τότε είναι σίγουρο πως οι «Ολυμπιακή Εκεχειρία» είναι μια επίφαση για άλλη μια δεξίωση, μία ακόμη ευκαιρία για φωτογραφίες και αναφορές στα media.

Στο Σότσι έχουν μαζευτεί οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου για να λάβουν μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ύμνοι» για το Ολυμπιακό Ιδεώδες, τις πανανθρώπινες αξίες, από τη μία, αλλά και επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία, που θέλει να επικοινωνήσει παγκοσμίως την ισχυρή της οικονομία, την τεχνογνωσία αιχμής που διαθέτει, αλλά και να υπενθυμίσει πως παραμένει μια κραταιά χώρα. Και εάν η αντίφαση αυτή πλέον θεωρείται… κοινότυπη, μιας και η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων έχει μετατραπεί σε πρώτου μεγέθους διαφήμιση της χώρας που τους διοργανώνει, υπάρχει μια σαφώς μεγαλύτερη αντίφαση, κόντρα στην… καραμέλα του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Το Κίεβο, μια πόλη ιστορική, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Ένας εμφύλιος αλληλοσπαραγμός εκτυλίσσεται εδώ και μήνες. Με τις «Μεγάλες Δυνάμεις» να… παρακολουθούν εκ του ασφαλούς, παίζοντας τα δικά τους γεωπολιτικά παιχνίδια, χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους ως μαριονέτες.

  

Ρομαντικοί και αδαείς; Μπορεί να είμαστε. Για αυτό και αναζητήσαμε μία, έστω, ανακοίνωση του «Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας».  Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πρόεδρος είναι ο επικεφαλής της ΔΟΕ, Dr Thomas Bach. Οι δύο αντιπρόεδροι είναι οι Γιώργος Παπανδρέου και η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. Μέλος του ΔΣ είναι και ο Vitaly Smirnov, Πρύτανης των Μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο λαλίστατος Γιώργος Παπανδρέου, που φροντίζει το διεθνές προφίλ του, δεν έχει αναφερθεί, καν, στο θέμα. Γιατί; Θα έπρεπε να συνεχίζονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες την ώρα που στη γειτονιά έχει στηθεί αυτό το «πολεμικό σκηνικό»; Θα μπορούσε να αποτραπεί η εμφύλια αιματοχυσία με τη συμβολή του διεθνή παράγοντα (sic);

Γνωρίζοντας τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής, η αντίδραση του εξωτερικού παράγοντα κρίνεται… αναμενόμενη! Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως τα ευχολόγια, οι φωτογραφίες και οι κινήσεις εντυπωσιασμού έχουν μια απαράμιλλη κενότητα, όταν τα «συμφέροντα» παίρνουν το παιχνίδι στα χέρια τους.

  

Και από τη στιγμή που κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει από τη Μόσχα να διακόψει του Αγώνες, γιατί αυτό θα στοιχίσει σε χρήμα και πρεστίζ… Και από τη στιγμή που κανείς δεν πιστεύει στα ρομαντικά περί «Ολυμπιακού Ιδεώδους» και δεν προθυμοποιείται να σβήσει την «πυρκαγιά» στο Κιέβο…

Χειροκροτούμε την κίνηση των δύο μελών της Ουκρανικής Ολυμπιακής αποστολής, της σκιέρ Μπογκντάνα Ματσόσκα και του προπονητή (και πατέρα της), Όλεγκ Ματσόσκι. Αυτοί είναι οι τελευταίοι, αφού συνολικά 20 Ουκρανοί έχουν  αποχωρήσει!

ΥΓ.: Το Provocateur προσπάθησε να επικοινωνήσει με το κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας αλλά δεν κατέστη δυνατό.