Πολλοί έχουμε φανταστεί πως θα ήταν τα πράγματα και τι παραπάνω θα είχε προσφέρει στη μουσική αν ζούσε ακόμα και σήμερα. Ίσως να χτυπιόταν πάνω στη σκηνή με τους Nirvana, παρά τα 47 του χρόνια. Ίσως και να είχε αποσυρθεί σε κανένα ράντζο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ίσως… Όμως ο Kurt Cobain είχε άλλα σχέδια, όπως πάντα.

Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στο Αμπερντίν της Ουάσινγκτον και από νωρίς έδειξε τη τάση του προς τις τέχνες. Ωστόσο μόλις στα 7 του ανακάλυψε και την… κατάθλιψη, καθώς το διαζύγιο των γονιών του τον άλλαξε μέσα σε ένα βράδυ και τον επηρέασε δραματικά. Ο Kurt από ένα χαρούμενο παιδάκι έγινε εσωστρεφής και αυτή η «πληγή» δεν έκλεισε ποτέ!

«Θυμάμαι το αίσθημα ντροπής… Για κάποιο λόγο, ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα να αντικρίσω φίλους μου στο σχολείο πια, γιατί ήθελα απεγνωσμένα να έχω το κλασικό, ξέρετε, μια τυπική οικογένεια. Μητέρα, πατέρας… Ήθελα αυτήν την ασφάλεια, για αυτό και είχα δυσφορήσει με τους γονείς μου», δήλωσε σε συνέντευξή του το 1993, όταν πλέον ήταν ένας rock star.

Για να φτάσει όμως εκεί έπρεπε να έρθουν τα γενέθλιά του το 1980. Τότε ήταν που άλλαξε η ζωή του για μια ακόμη φορά. Ο θείος του, τον ρωτάει τι από τα δύο θέλει για δώρο, «ένα ποδήλατο ή μια μεταχειρισμένη κιθάρα;»… Την απάντηση του πιτσιρικά Cobain την ξέρουμε όλοι. Και άλλαξε και τη παγκόσμια μουσική.

Θέλοντας να κάνει τη δική του μπάντα, γνωρίζει τον Krist Novoselic, που λατρεύει το πανκ, όπως και ο Kurt. Γίνονται κολλητοί και αρχίζουν τη δική τους μουσική περιπέτεια. Όχι τόσο επιτυχημένα όσο νομίζουν οι περισσότεροι, καθώς τα πρώτα τους βήματα ήταν καταστροφικά. Ο… μύθος λέει πως στην παρθενική τους εμφάνιση το κοινό δεν υπήρχε… Κυριολεκτικά! Ο Chad Channing δεν είναι και ο καλύτερος ντράμερ για αυτό που ονειρεύονται. Ωστόσο ηχογραφούν το πρώτο τους album «Bleach» μαζί του. Ακατέργαστο, σκληρό πανκ, αποθέωση του distortion, με το λαρύγγι του Curt να «ματώνει». Εκείνοι το λάτρεψαν, η δισκογραφική πάλι όχι.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1991, οι Nirvana έχουν αλλάξει το ντράμερ τους, με τον Dave Grohl να αποτελεί το κομμάτι του παζλ που έλειπε. Και τότε, ξεκινά η απίστευτη ιστορία τους! Με το πρώτο single «Smells Like Teen Spirit» από το άλμπουμ «Nevermind», παραδίσουν στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία ένα νέο είδος μουσικής, το grunge. Λυρισμός, εναλλασσόμενος με λυσσασμένες κιθάρες και ντραμς που πυροβολούν κατά ρυπάς. Η νεολαία τους λατρεύει, το MTV τους αποθεώνει…

Το «Nevermind» έχει πουλήσει από τότε πάνω από 25 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 50 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στη σκηνή του Σιάτλ εξαιτίας του Cobain και της παρέας του… Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden… Η generation X βρίσκει το μουσικό της στίγμα. Το φτηνό, second hand, «εργατικό» ντύσιμο του Kurt κυριαρχεί ακόμη και στα μεγάλα ντεφιλέ μόδας. Εκείνος δυσφορεί, πιστεύοντας πως το «μήνυμα» και το καλλιτεχνικό όραμα τους έχουν παρερμηνευθεί από το κοινό. Μπαίνει στο studio και ηχογραφεί το «In Utero». Σκοτεινό, εσωστρεφές, αλλά και πάλι… μυθικό!

Ο Cobain προσπαθεί να στείλει μηνύματα κάθε είδους μέσα από τους αλληγορικούς στίχους του. Πολιτικά, ανθρωπιστικά… Σοκάρει με τα video clip!

Ο ίδιος περιγράφει τους στίχους τους ως «ένας μεγάλος σωρός από αντιφάσεις. Είναι χωρισμένοι στη μέση, μεταξύ ειλικρινών απόψεων που έχω και σαρκαστικών συναισθημάτων. Χιουμοριστικά αντικρουόμενες απόψεις προς μποέμ ιδανικά στερεότυπα που έχουν εξαντληθεί εδώ και χρόνια».

Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε. Ο Κομπέιν έπασχε από χρόνια βρογχίτιδα και είχε έντονο πόνο στο στομάχι που οφειλόταν σε μη διαγνωσμένη χρόνια πάθηση του στομάχου. Για να μετριάσει τους πόνους είχε δοκιμάσει όλων των ειδών τα ναρκωτικά. Σταδιακά έγινε χρήστης ηρωίνης. Μπήκε για αποτοξίνωση το 1992, αλλά βγήκε όταν η Love του ανακοίνωσε πως ήταν έγκυος!

Τις αυτοκτονικές του τάσεις, τις είχε «δείξει» πρώτα στην Courtney, με την οποία είχε «κολλήσει» από το 1990, όταν και τη συνάντησε σε ένα κλαμπ στο Πόρτλαντ. Δεν ήταν και η καλύτερη επιρροή για εκείνον. Η ίδια, μάλιστα, παραδέχθηκε πως έκανε ηρωίνη ακόμη τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης της, όταν και δεν το γνώριζε.

Μια απόπειρα στη Ρώμη, όταν συνδύασε Ροϊπνόλ και σαμπάνια, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κώμα και μια ακόμη, όταν η Love αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία επειδή ο Cobain είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο έχοντας μαζί του μια καραμπίνα, ήταν απλά τα δύο καμπανάκια. Το τρίτο έμελλε να χτυπήσει στις 8 Απριλίου του 1994, όταν ένα ηλεκτρολόγος βρήκε το άψυχο κορμί του.

Είχε μπει σε μια κλινική αποτοξίνωσης, αλλά εξαφανίστηκε. Τον έψαχναν για 10 ημέρες. Ο ηλεκτρολόγος δεν είχε καταλάβει πως ήταν νεκρός. Το συνειδητοποίησε όταν είδε την καραμπίνα. Ο Kurt είχε γράψει ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, μιλούσε στον αόρατο παιδικό του φίλο, τον «Boddah»… «Δεν νιώθω τον ενθουσιασμό του να ακούω και να γράφω μουσική, να γράφω στίχους, εδώ και πολλά χρόνια», σημείωνε.

Το τραγικό τέλος μιας ροκ ιδιοφυΐας  που ακολούθησε τα χνάρια τόσο άλλων… Στα 27 του, έχοντας δώσει μόνο μερικά δείγματα του τεράστιου ταλέντου του και της μοναδικής προσωπικότητάς τους, δεν κατάφερε να διαχειριστεί τα media, τα «φαντάσματα» και τον σωματικό πόνο. 

https://www.youtube.com/watch?v=9pb8iLS18wo