Το πρόβλημα με τους ανθρώπους που βρίσκονται στα φώτα, είναι ότι πρέπει να ‘ναι πάντα “λαμπεροί”. Ξέρεις, “the show must go on”, “τραγούδα θεατρίνε”, κι έτσι υπάρχουν άνθρωποι που τους περνάς στο ντούκου, που τους νομίζεις μόνιμα χαρούμενους κι εκείνοι έχουν κουβαλήσει ένα σταυρό πιο μεγάλο από το μπόι όλου του κόσμου.

Τέσσερις τέτοιους θα σου δείξω σήμερα, που η ζωή τους χτύπησε με όλη της τη δύναμη, κι εκείνοι τη χτύπησαν φιλικά στην πλάτη και προχώρησαν.

Κιάνου Ριβς

Ίσως τον εκτιμάς για τις υποκριτικές του ικανότητες, ίσως κι όχι. Ίσως σ’ άρεσε τότε που ήταν Νίο, ή Τζον Γουίκ, ή Κόνσταντιν, μα μπορεί και όχι. Ένα μόνο δεν μπορείς να του αρνηθείς: ο Κιάνου είναι μεγάλος παλίκαρος! Ήταν ακόμη μικρός όταν τους παράτησε ο πατέρας του, μα θα μου πεις, αυτό συμβαίνει δυστυχώς σε πολύ κόσμο. Έπειτα, το 1991, όταν ο Ριβς ήταν στα 21 του, η αδερφή του διαγνώστηκε με λευχαιμία. Και δυο χρόνια μετά, ο καλύτερός του φίλος, ο Ρίβερ Φίνιξ (ο αδερφός του Χοακίν!) πέθανε από υπερβολική δόση. Δεν φτάνουν αυτά για να πατήσουν κάτω τον πιο δυνατό άνθρωπο; Φτάνουν, όμως η μοίρα είχε κι άλλα σχέδια για τον ηθοποιό.

Πάνω που ένα μικρό χαμόγελο μπήκε απ’ το παράθυρο στο σπίτι του Κιάνου, το παιδί που θα έφερνε στη ζωή η μεγάλη του αγάπη, η Τζένιφερ Σάιμ, γεννήθηκε νεκρό. Και 18 μήνες μετά, η ίδια η Σάιμ πέθανε σε αυτοκινητιστικό. Κι η απάντηση του Ριβς για όλα αυτά; Προσπαθεί. Ζει τη ζωή του, χαμογελάει, κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους κι εμπιστεύεται το “ουράνιο τόξο μετά τη βροχή”. Τι μεγάλος λεβέντης που ‘σαι ρε Κιάνου;

Βάλτερ Χέρμαν

Μέλος της μεγάλης Αργεντινής του Τζινόμπιλι, του Σκόλα και του Νοτσιόνι, ο Χέρμαν ήταν παλικάρι στα παρκέ κι αποδείχτηκε ακόμα μεγαλύτερος παλικάρι έξω απ’ αυτά. Βλέπεις, πάνω που ‘χε κάνει το μεγάλο πέρασμα απ’ την Αργεντινή στην Ευρώπη και την Ισπανία, πάνω που πήρε τη μεταγραφή του για τη Μάλαγα κι έπιασε το όνειρό του απ’ τα μαλλιά, η ζωή του έκανε το πιο αντιαθλητικό φάουλ που μπορούσε. Ένα αυτοκίνητο, ένα δυστύχημα, τρεις γυναίκες. Η μητέρα του, η αδελφή του κι η αρραβωνιαστικιά του, όλες μαζί έφυγαν απότομα και ξαφνικά απ’ τη ζωή του Βάλτερ. Ένα χρόνο μετά, έφυγε κι ο πατέρας του από καρδιά. Κι ο Βάλτερ; Το ‘ριξε στο μπάσκετ, σηκώθηκε, πάτησε στα πόδια του, έτρεξε, πάλεψε, βρέθηκε στο ΝΒΑ, πήρε ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, συνέχισε να ζει το όνειρό του όσο καλύτερα μπορούσε. Δεν το ‘βαλε κάτω στην πιο μεγάλη ήττα, κι αυτή είναι η πιο μεγάλη νίκη. Πρωταθλητής!

Λίαμ Νίσον

Όταν έφτιαχνε λίστες ανάμεσα σε ημίτρελους ναζί για να σώσει Εβραίους, δεν μάσησε. Όταν βρέθηκε ανάμεσα σε λύκους κι έπρεπε να προστατέψει τους δικούς του, δεν μάσησε. Όταν του απήγαγαν την κόρη, όχι απλώς δεν μάσησε, τους μάσησε! Όμως υπήρξε μια φορά στη ζωή του Λίαμ Νίσον που τον αντίπαλο δεν μπορούσε να τον κοιτάξει στα μάτια και να μη μασήσει. Όταν η γυναίκα του τραυματίστηκε στο κεφάλι από ατύχημα στο σκι, δεν υπήρχε κανείς που να μπορέσει να “κερδίσει” ο Νίσον για να τη σώσει. Εκείνος κι η γυναίκα του, λένε όσοι τους έζησαν, ήταν το πιο αγαπημένο ζευγάρι του Χόλιγουντ (όμοια με το φιλαράκο του, τον Πιρς Μπρόσναν). Και ξάφνου, το περίφημο μελαγχολικό βλέμμα του Νίσον, είχε πια πολύ καλό λόγο να ‘ναι μελαγχολικό…

Αϊζάια Τόμας

Ήταν το 2017, κι ο Τόμας είχε βρει επιτέλους τη γαλήνη του στους Σέλτικς. Με προσπάθεια και πείσμα είχε γίνει απ’ το πουθενά ο ηγέτης μιας ομάδας που έδειχνε να χτίζεται. Και τότε, στις 15 Απριλίου, η αδερφή του η Τσίνα, πέθανε σε δυστύχημα με το αυτοκίνητο. Ήταν ο πιο αγαπημένος του άνθρωπος. Κι ο Αϊζάια είχε αγώνα την επόμενη μέρα. Θα μπορούσε να μην πάει. Αλλά πήγε. Κι έβαλε 33 πόντους με το πλήθος να πανηγυρίζει με φορτισμένα ξεσπάσματα κάθε πόντο που έστελνε ο αθλητής στην αδελφή του! Και μισό μήνα μετά, στα γενέθλιά της, έβαλε άλλους 53. Για κείνη. Μάγκας, άξιος, παλικάρι!

Την ίδια σχεδόν ιστορία θα μπορούσε να θυμηθεί κανείς και με το Γιώργο Πρίντεζη ​στους τελικούς του 2016. Μα ο Πρίντεζης έχει έτσι κι αλλιώς αποδείξει τόσες φορές πόσο τεράστιο παλικάρι είναι.