Τελικά αρχίζουμε να πιστεύουμε πως ότι βλέπουμε στα φιλμ κατασκοπείας (ή καλύτερα στις φαρσοκωμωδίες με θέμα την κατασκοπεία) είναι αλήθεια. Μία βόλτα στους δρόμους περιμετρικά του Camp David παραλίγο να ξεκινήσει ένα θερμό επεισόδιο το 1973 ανάμεσα στην Αμερική και την Ρωσία (τότε ΕΣΣΔ). Μία ιστορία, που ξεκίνησε σαν παραμύθι, έφτασε λίγο πριν την κόλαση και κατέληξε σαν παραμύθι.

Είμαστε άτυχοι, γιατί το 1973 δεν υπήρχαν ούτε μικρές κάμερες, ούτε on board κινηματογραφικές μηχανές. Φυσικά δεν υπήρχαν και τα social media ώστε να καταγραφεί, να γίνει γνωστή μία τέτοια ιστοριά και εμείς να την δούμε σε εικόνα…

Το 1973, ο Richard Nixon, ως ένδειξη της αμοιβαίας κατανόησης, παρέδωσε τα κλειδιά ένός ολοκαίνουργιου Lincoln Continental sedan στον Leonid Brezhnev και η αμοιβαία κατανόηση παραλίγο να γίνει αμοιβαίως εξασφαλισμένη καταστροφή. Οι αμερικανοί πράκτορες, μάλλον δεν είχαν συνειδητοποιείσει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένας «ενθουσιώδης» οδηγός αυτοκινήτων ο οποίος είχε ήδη αγοράσει μια Citroen SM.

Έτσι, όταν ο Nixon κάθισε στη θέση του συνοδηγού, μάλλον είχε προβλέψει τη συνέχεια. Τόσο πολύ ταράχτηκε που έγραψε τι συνέβει στα απομνημονεύματα του:

«Πήρε τη θέση του πίσω από το τιμόνι και μου έγνεψε πως όλα είναι “ok”. Ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας έκατσε στο πίσω κάθισμα και ήταν χλωμός πριν ξεκινήσει η… βόλτα στους δρόμους του Camp David» γράφει ο Nixon και συνεχίζει:

«Ξεκινώντας ο Leonid Brezhnev έκαψε τα λάστιχα σπινάροντας τους τροχούς. Το πρώτο κομμάτι του δρόμου έχει μία ελαφριά ανηφόρα που καταλήγει σε κατηφόρα με απότομη αλλαγή κλίσης. Το αυτοκίνητο απογειώθηκε και όταν πάτησε ξανά στο έδαφος ακούμπησε τον προφυλακτήρα του στο δρόμο κάνοντας ένα πολύ δυνατό θόρυβο. Η αλήθεια είναι πως τρόμαξα αλλά η συνέχεια ήταν χειρότερη αφού μπήκαμε στα στενά δρομάκια που τρέχουν γύρω από την περίμετρο του Camp David. Σε ένα σημείο υπάρχει μια πολύ απότομη στροφή με μία πινακίδα που γράφει ΑΡΓΑ. Στο σημείο εκείνο ο Leonid Brezhnev είχε ταχύτητα μεγαλύτερη από 80χλμ/ ώρα με κοίταξε και άρχισα να φωνάζω: “Πιο αργά πιο αργά”! Αλλά εκείνος δεν έδωσε σημασία. Όταν φτάσαμε λίγο πριν τη στροφή φρέναρε μπλοκάροντας τους τροχούς και έκανε τη στροφή». Και ο Nixon κατέληξε:

«Μόλις φτάσαμε στην είσοδο του σπιτιού, ο υπεύθυνος ασφαλείας έφυγε τρέχοντας χωρίς να ασχοληθεί μαζί μου. Εγώ έμεινα με έναν Leonid Brezhnev ο οποίος γελούσε δυνατά και ξεκίνησα μία αμήχανη κουβέντα λέγοντας: “Είσαι εξαιρετικός οδηγός. Εγώ δεν έχω οδηγήσει ποτέ τόσο γρήγορα”».

Το Lincoln υπάρχει ακόμη στο μουσείο αυτοκινήτου στη Ρίγα της Λετονίας. Ποιός είπε πως η διπλωματία είναι μια εύκολη τέχνη.